Bolesti donjih mokraćnih puteva mačaka

Stres je prvi uzrok bolesti donjih mokraćnih puteva kod mačaka

Bolesti donjih mokraćnih puteva mačaka

Hranite svoju mačku mokrom hranom i privikavajte ju na nove situacije kako bi spriječili bolesti donjih mokraćnih puteva.

Mačke su podrijetlom pustinjske životinje i nemaju naviku piti vodu. Uz to su izrazito podložne stresu. Njima stres može predstavljati svaka promjena u kućanstvu, novi član obitelji, promjena lokacije njihovog WC-a, nedovoljno čišćenje WC-a, promjena vrste pijeska, promjena hrane, promjena vremenskih uvjeta, kišna sezona i mnogo drugih razloga.

Stres kao takav je najčešći uzrok bolesti donjih mokraćnih puteva kod mačaka. Osim stresa, razlog mogu biti i mokraćni kamenci koji najčešće nastaju zbog nedovoljnog unošenja tekućine. Zbog toga je bitno mački svakodevno osigurati obrok mokre hrane i pokušati ju nagovoriti da pije što više vode.

Pod bolestima donjih mokraćnih puteva smatramo razne infekcije, upalne bolesti i slična stanja. Prvi simptomi su uglavnom često i/ili otežano mokrenje, mokrenje van WC-a, bolnost pri mokrenju, krv u urinu. Kod takvih problema obavezno je posjetiti veterinara kako bi tvoja mačka dobila odgovarajuću terapiju.

Prevencija je najbolji lijek za ovu bolest i mačka će svakako biti sretnija ako do nje ni ne dođe. Bolesti donjih mokraćnih puteva možemo spriječiti pravilnom prehranom u koju ćemo uvesti mokru hranu kao obaveznu. Mačku se može nagovoriti da pije više vode tako da joj se postavi više zdjelica s vodom na različita mjesta u kući ili da joj se postavi fontana s vodom. Tekuća voda će joj biti primamljivija i veće su šanse da se odluči piti vodu.

Stres se može prevenirati tako da se mačku od malena uči na razne situacije. Povremeno joj se promijeni pozicija WC-a, zdjelice, uvede se nova vrsta pijeska, pokuša ju se sprijateljiti s novim ljudima. Sve to naravno treba raditi postepeno i uz puno finih poslastica, kako bi se mačka dobro osjećala i prihvatila promjene kao normalnu, svakodnevnu stvar.

Ukoliko ipak dođe do bolesti, veterinar će svakako dati odgovarajuću terapiju kako bi se problem riješio. Ukoliko se radi o mokraćnim kamencima, postoji mogućnost da će tvoja ljubimica morati jesti medicinsku hranu koja pomaže otopiti mokraćne kamence i kasnije spriječava njihov ponovni nastanak. Tvoja potpora u tim stresnim trenutcima će joj svakako dobro doći, a pokoja dodatna slasna vrećica mokre hrane pomoći će u borbi protiv ovih izuzetno neugodnih oboljenja.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.