Koliko mačka pije vode?

Fontana, konzerva tune, pileći temeljac, naizgled nespojive riječi koje ti mogu pomoći pri motiviranju mačke da pije vodu.

Koliko mačka pije vode?

Osigurajte da vaša mačka pije dovoljno tekućine

Mačke su podrijetlom pustinjske životinje i nemaju naviku piti puno vode. Tekućinu dobivaju preko mokre hrane koju jedu i zato ona mora biti obavezna na jelovniku svake mačke kako bi se opskrbila prijeko potrebnom tekućinom. Ukoliko mačka ne unosi dovoljno tekućine, posljedično može doći do problema s bubrezima ili mokraćnim kamencima, urinarnih infekcija i sličnih zdravstvenih poteškoća. Iako su mačke prilično tvrdoglave i nisu sklone isprobavanju novih stvari, postoji nekoliko trikova kojima možeš nagovoriti svoju ljubimicu da pije vodu.

Obavezno hrani mačku mokrom hranom. Možeš i u svaki suhi obrok dodati par kapi vode da dodatno povećaš unos tekućine. Često mijenjaj vodu u zdjelicama kako bi uvijek bila friška, hladna i kako ne bi imala neugodan miris. Postavi više zdjelica s vodom na nekoliko različitih lokacija u svom domu, to će povećati šansu da se maca ipak odlučiti popiti vodu.

Pripazi da zdjelice s vodom nisu blizu zdjelica s hranom, mačjeg WC-a ili bilo kojeg predmeta koji je bučan ili inače izaziva strah kod tvoje mace jer u tim slučajevima neće htjeti piti vodu iz njih. Koristi zdjelice različitih materijala i različitih veličina. Neke mačke ne vole da im brkovi dodiruju stijenke zdjelice pa će radije vodu piti iz veće zdjelice. Dodaj primamljivu aromu u vodu. Par kapi tekućine iz konzerve s tunom ili pilećeg temeljca mogu navesti tvoju mačku da se ohrabri i popije vode. Ponudi joj vodu iz slavine. Neke mačke će piti vodu samo ako je tekuća. Odlična opcija za takve mačke je i fontana za vodu koja u njoj stalno teče i motivira mačku da pije vodu. Svatko od nas najbolje poznaje svog ljubimca i zna koji bi od ovih trikova mogao upaliti. Oboružaj se strpljenjem i motiviraj macu da unosi što više tekućine kako bi bila zdrava i pravila ti društvo dugi niz godina.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.