Koliko mačka pije vode?

Osigurajte da vaša mačka pije dovoljno tekućine

Mačke su podrijetlom pustinjske životinje i nemaju naviku piti puno vode. Tekućinu dobivaju preko mokre hrane koju jedu i zato ona mora biti obavezna na jelovniku svake mačke kako bi se opskrbila prijeko potrebnom tekućinom. Ukoliko mačka ne unosi dovoljno tekućine, posljedično može doći do problema s bubrezima ili mokraćnim kamencima, urinarnih infekcija i sličnih zdravstvenih poteškoća. Iako su mačke prilično tvrdoglave i nisu sklone isprobavanju novih stvari, postoji nekoliko trikova kojima možeš nagovoriti svoju ljubimicu da pije vodu.

Obavezno hrani mačku mokrom hranom. Možeš i u svaki suhi obrok dodati par kapi vode da dodatno povećaš unos tekućine. Često mijenjaj vodu u zdjelicama kako bi uvijek bila friška, hladna i kako ne bi imala neugodan miris. Postavi više zdjelica s vodom na nekoliko različitih lokacija u svom domu, to će povećati šansu da se maca ipak odlučiti popiti vodu.

Pripazi da zdjelice s vodom nisu blizu zdjelica s hranom, mačjeg WC-a ili bilo kojeg predmeta koji je bučan ili inače izaziva strah kod tvoje mace jer u tim slučajevima neće htjeti piti vodu iz njih. Koristi zdjelice različitih materijala i različitih veličina. Neke mačke ne vole da im brkovi dodiruju stijenke zdjelice pa će radije vodu piti iz veće zdjelice. Dodaj primamljivu aromu u vodu. Par kapi tekućine iz konzerve s tunom ili pilećeg temeljca mogu navesti tvoju mačku da se ohrabri i popije vode. Ponudi joj vodu iz slavine. Neke mačke će piti vodu samo ako je tekuća. Odlična opcija za takve mačke je i fontana za vodu koja u njoj stalno teče i motivira mačku da pije vodu. Svatko od nas najbolje poznaje svog ljubimca i zna koji bi od ovih trikova mogao upaliti. Oboružaj se strpljenjem i motiviraj macu da unosi što više tekućine kako bi bila zdrava i pravila ti društvo dugi niz godina.