Kako odabrati krletku za ptice?

Želiš pticu za kućnog ljubimca? U današnem blogu saznaj što joj je sve potrebno osigurati da bi ona bila sretna i zadovoljna!

Nimfa sjedi na prečki u krletki

Ptice su vesele, zaigrane i raspjevane životinje. Vole se družiti s ljudima, sudjelovati u svakodnevnim aktivnostima ukućana, mogu naučiti pričati, oponašati zvukove, melodije, zaista su predivni kućni ljubimci.

Ako si se odlučio da će tvoj novi kućni ljubimac biti papiga, svakako joj trebaš osigurati dobre uvjete kako bi bila sretna i zdrava. Potrebna joj je mješavina sjemenki koja će odgovarati njenoj vrsti, tako će svaki dan dobiti uravnotežen obrok pun hranjivih tvari. Uz sjemenke možeš joj ponuditi i svježe voće i povrće. Svakako ga, prije nego joj ga poslužiš, temeljito operi i dobro posuši. Uz sjemenke, voće i povrće povremeno joj možeš dati i bar u klasu, zdravu i ukusnu poslasticu kojoj neće moći odolijeti. Slatke poslastice, poput onih koje sadrže med nemoj davati više od jednom tjedno kako ne bi došlo do debljanja. Svojoj ljubimici svakako osiguraj i posebnu zdjelicu u koju ćeš staviti pijesak ili grit. Oni će poslužiti kao izvor kamenčića koji se neophodni za zdravu probavu svake ptice.

Najvažnija stvar o kojoj trebaš razmisliti je veličina krletke u kojoj će tvoja papiga živjeti. Ona mora biti prostrana kako bi tvoja ljubimica imala dovoljno mjesta za igru i odmaranje kada boravi u njoj. Ako ptica može raširiti krila bez da joj zapinju o rešetke, ako joj rep ne viri van krletke i ako može skakutati s prečke na prečku pa čak i malo poletjeti onda znaš da je njena krletka dovoljno velika. Dobro prouči koju papigu želiš za svog kućnog ljubimca i obavezno joj odaberi dovoljno veliku krletku kako bi u njoj bila zadovoljna i vesela. Neke papige će sretnije biti same u suživotu s čovjekom dok će druge uživati u društvu svoje vrste. Ako poželiš imati više papiga, onda im svakako trebaš osigurati i veću krletku

"Ako si se odlučio da će tvoj novi kućni ljubimac biti papiga, svakako joj trebaš osigurati dobre uvjete kako bi bila sretna i zdrava. Potrebna joj je mješavina sjemenki koja će odgovarati njenoj vrsti, tako će svaki dan dobiti uravnotežen obrok pun hranjivih tvari. Uz sjemenke možeš joj ponuditi i svježe voće i povrće. Svakako ga, prije nego joj ga poslužiš, temeljito operi i dobro posuši. Uz sjemenke, voće i povrće povremeno joj možeš dati i bar u klasu, zdravu i ukusnu poslasticu kojoj neće moći odolijeti. Slatke poslastice, poput onih koje sadrže med nemoj davati više od jednom tjedno kako ne bi došlo do debljanja."

Svaka krletka obavezno treba imati više prečkica različitih debljina kako bi papiga imala dovoljno mjesta za igru i odmaranje te kako bi joj nogice uvijek bile zdrave. Uz prečkice svojoj ljubimici osiguraj i puno različitih igračaka od prirodnih materijala kako bi se mogla zabavljati te kako joj ne bi bilo dosadno, čak i kad tebe nema doma. Na dno krletke stavi stelju koju ćeš redovito, barem jednom tjedno, u potpunosti mijenjati. Osim stelje trebaš održavati higijenu i ostatka krletke, tako ćeš biti siguran da će tvoja ljubimica ostati zdrava. Povremeno joj osiguraj i kupanje u kadici za ptice, osobito u periodu godine kad se mitari, odnosno mijenja perje. Mlaka kupka će joj olakšati izmjenu perja i pomoći da ju manje svrbi.

Nimfa u kavezu

Izvor fotografije: Pexels

Krletku smjesti u mirni kutak svog doma na mjesto koje nije direktno pored prozora, na propuhu ili ispod klima uređaja. Toplo, suho mjesto bez strujanja zraka omogućit će tvojoj ptici da ostane zdrava i sretna. Za vrijeme toplijih dana možeš povremeno iznijeti papigu s krletkom van, ako za to imaš prikladno, sigurno mjesto poput balkona. Ostatak vremena neka njena krletka uvijek bude na istom mjesto jer česte promjene okolišnih uvjeta mogu narušiti zdravlje tvoje ljubimice.

Kako bi ptica bila zadovoljna i ispunjena trebaš ju svakodnevno puštati van krletke. Tako će moći dobro protegnuti krila, letjeti, rekreirati se i potrošiti višak energije. Kao i tebi, fizička aktivnost jako je važna i tvojoj ljubimici. Nakon što je došla u tvoj dom, prvih tjedan dana ju nemoj puštati van krletke, daj joj vremena da se nauči na svoj dom, tebe i novu okolinu u kojoj se našla. Prvi put kada ju odlučiš pustiti van krletke pobrini se da bude gladna. Nakon što se rekreirala posluži joj obrok u krletku, tako će se rado vratiti u nju. Kako bi se lakše snašla u prostoru i vratila u krletku, važno je da je uvijek držiš na istom mjestu. Prije svakog slobodnog leta tvoje ljubimice obavezno osiguraj da su svi prozori u vašem domu zatvoreni te da su preko njih navučene zavjese kako se ne bi ozlijedila ili pobjegla van. Slobodan let pružit će vam i priliku da se dodatno povežete, naučite jedno na drugoga i uživate u međusobnom društvu.

Ove vesele, aktivne životinje zaista mogu biti divni kućni ljubimci. Uz dovoljno veliku krletku, pravilnu prehranu i redovit let tvoja pernata ljubimica bit će sretna, zdrava i uveseljavati te dugi niz godina. A neke ptice mogu jako dugo živjeti, preko 50 godina, što ih čini ljubimcem i najboljim prijateljem za cijeli život.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.