Kako odabrati ogrlicu protiv buha za mačke?

Veterinarka Maja ti otkriva kako odabrati antiparazitsku ogrlicu za svoju mačku.

Mačka koja gleda u daljinu

Uz dolazak proljeća dolaze nam i topliji, sunčani dani. Ljepše vrijeme će mamiti tvoju ljubimicu na dulji boravak u prirodi, igru u visokoj travi, zabavu na otvorenom. Uz igru i veselje, proljeće donosi i opasnost koja vreba u prirodi - vanjske parazite.
Mačke su izrazito zaigrane i znatiželjne životinje. Vole sudjelovati u aktivnostima zajedno sa svojim ljudima, a isto tako nakon aktivnosti vole dobro odmoriti. Mace koje izlaze van često će boraviti u prirodi i doći u kontakt s krpeljima i buhama koji vrebaju u okolini i na drugim životinjama s kojima se susreću. Krpelja koji se nastani na tvojoj ljubimici lako ćeš uočiti i ukloniti dok je buhe teže primijetiti. Ako tvoja mačka ne izlazi van, boravi isključivo u kući, i dalje postoji mogućnost da dobije vanjske parazite jer ih ti možeš u vaš dom donijeti na svojoj odjeći.

Kada primijetiš da se tvoja ljubimica češe više nego inače, obavezno je dobro pregledaj kako bi se uvjerio da nema buhe. Odrasle buhe su izrazito brze i vješto se skrivaju u krznu tako da ćeš ih najlakše uočiti na mjestima s manje dlake kao što su pazusi i prepone. Često se nalaze i oko korijena repa. Detaljno češljanje češljem s tankim, uskim zupcima pomoći će ti da pronađeš odrasle buhe koje se skrivaju među dlakom, ako ti maca dopusti češljanje. Ako joj češljanje nije omiljeno, pokušaj dok ju maziš prstima prolaziti kroz dlaku i pronaći buhe. Također, na mački i mjestima gdje najčešće odmara možeš primijetiti izmet buhe koji izgleda kao sitne, crne mrvice. Ako ga staviš na bijeli ubrus i preliješ kapljicom vode, razmočit će se te pretvoriti u crvenu mrlju. Naime, u izmetu buhe nalaze se ostaci krvi kojom se hrani pa tako možeš sigurno razaznati radi li se o izmetu ili običnoj nečistoći.  

Ako si zaključio da tvoja ljubimica ima buhe, nemoj brinuti, svakako joj možeš pomoći. Za mačke koje izlaze van i prave su istraživačice odaberi rješenje u obliku ampule protiv vanjskih parazita. Svakako se odluči za onu ampulu koja djeluje i na razvojne stadije buha kako bi brže i efikasnije riješio problem. Ogrlica za takve mace nije dobar odabir jer su velike šanse da će je izgubiti. Kod maca koje borave u prirodi svakako pripazi da ampula koju odabereš pruža zaštitu i protiv krpelja.

Ogrlicu možeš odabrati ako tvoja mačka boravi isključivo u kući ili ako izlazi van, al nije previše raspoložena za istraživanje, češće odabire sigurnost svog dvorišta i igru na travi. U tom slučaju nećeš morati brinuti da li će izgubiti ogrlicu, a možeš biti siguran da si joj omogućio odličnu zaštitu protiv vanjskih parazita.

Mačka sjedi u prirodi

Izvor fotografije: Pexels

"Kada primijetiš da se tvoja ljubimica češe više nego inače, obavezno je dobro pregledaj kako bi se uvjerio da nema buhe. Odrasle buhe su izrazito brze i vješto se skrivaju u krznu tako da ćeš ih najlakše uočiti na mjestima s manje dlake kao što su pazusi i prepone. Često se nalaze i oko korijena repa. Detaljno češljanje češljem s tankim, uskim zupcima pomoći će ti da pronađeš odrasle buhe koje se skrivaju među dlakom, ako ti maca dopusti češljanje. Ako joj češljanje nije omiljeno, pokušaj dok ju maziš prstima prolaziti kroz dlaku i pronaći buhe. Također, na mački i mjestima gdje najčešće odmara možeš primijetiti izmet buhe koji izgleda kao sitne, crne mrvice. Ako ga staviš na bijeli ubrus i preliješ kapljicom vode, razmočit će se te pretvoriti u crvenu mrlju. Naime, u izmetu buhe nalaze se ostaci krvi kojom se hrani pa tako možeš sigurno razaznati radi li se o izmetu ili običnoj nečistoći."

Nakon što si zaštitio svoju ljubimicu, trebaš se pobrinuti i da ukloniš razvojne stadije buha. Odrasle buhe su te koje borave i hrane se na mački dok se svi njihovi razvojni stadiji, jajašca, ličinke i kukuljice, nalaze u okolini. Dekice, krevetić, plahte i slične ležajeve, koje možeš oprati u perilici rublja, obavezno operi na visokoj temperaturi. Tepihe, parket, laminat i kauč detaljno usisaj kako bi uklonio što više razvojnih stadija buhe iz okoline. Vrećicu iz usisavača obavezno baci jer su buhe spretne te lako mogu izaći iz nje. Sve površine na kojima tvoja ljubimica boravi obavezno tretiraj antiparazitskim sprejem koji će uništiti preostale razvojne stadije kako se ne bi razvili u odrasle buhe i nastavili ciklus. Macu obavezno tretiraj i tabletom protiv unutarnjih parazita jer je ciklus buhe i trakavice usko povezan. Ako u kućanstvu imaš još kućnih ljubimaca, svakako zaštiti i njih kako buhe ne bi potražile novog domaćina.

Kod odabira zaštite protiv vanjskih parazita u obzir uzmi i činjenicu voli li tvoja maca uopće nositi ogrlicu. Ako je odgovor ne, svakako odaberi ampulu. Ampula će joj pružiti odgovarajuću zaštitu, ali samo ako ju redovito i na vrijeme stavljaš. Djelovanje ampula protiv vanjskih parazita je prosječno mjesec dana tako da svaka tri do četiri tjedna obavezno svojoj ljubimici obnovi zaštitu. Prednost ogrlice je ta što ima dulje djelovanje. Ogrlice djeluju i po više od pola godine, ovisno o vrsti ogrlice, što je svakako praktično. Iako je djelovanje ogrlice dulje, nemoj se opustiti i obavezno vodi računa o tome kada je vrijeme za njenu promjenu. Bez obzira za koji se oblik zaštite od vanjskih parazita odlučiš, redovito obnavljanje zaštite jedini je način na koji svojoj maci možeš osigurati konstantnu zaštitu. Tako ćeš uvijek biti siguran da će ostati zdrava, sretna i vesela, a tvoja zaigrana ljubimica moći će bezbrižno uživati u prirodi.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.