Kako odabrati veterinara?

Poslušajte svog ljubimca i odaberite mu najboljeg veterinara

Kako odabrati veterinara?

Odaberi odgovarajućeg veterinara za sebe i svog ljubimca i osiguraj mu adekvatnu pomoć kada ona bude potrebna.

Veterinar je bitan dio života svakog ljubimca. Osim redovnog cijepljenja, čišćenja od unutarnjih parazita, rezanja noktiju i sličnih zahvata, potreban nam je kada se naš najbolji prijatelj razboli. Dobar veterinar koji će odgovarati tebi i tvom ljubimcu važan je kako bi se ljubimac osjećao sigurno i u stresnim situacijama dok je bolestan.

Kako odabrati veterinara za svog ljubimca? Pretpostavka je da ćeš prvi puta otići kod veterinara po nečijoj preporuci, no nemoj se ustručavati otići i kod nekog drugog veterinara ukoliko ti ovaj iz bilo kojeg razloga ne odgovara.

Kod odabira veterinara potraži onoga koji će odvojiti dovoljno vremena za tvog ljubimca, ali i za tebe. Kod ulaska u ambulantu, maženje i poslastica sigurno će pomoći da tvoj ljubimac zavoli svog veterinara. Ako veterinar odvoji vremena da se svidi tvom ljubimcu, sigurno ulazi na uži popis odabranih.

Nježan pristup prema ljubimcu vrlo je bitan. Pregled koji ne uključuje prisilu nego smirene riječi i dodire svakako će pomoći tvom ljubimcu da se opusti i lakše prebrodi strah.

Temeljiti pregled važan je za točnu dijagnostiku i pravilno liječenje. Ako veterinar kod svakog vašeg posjeta temeljito pregleda ljubimca, znaš da radi odličan posao.

Detaljno objašnjenje svojih postupaka, pregleda, svega što je pronašao i terapije koju je propisao tebi će dati jasnoću i potrebno razumijevanje problema koji je snašao tvog ljubimca.

Ukoliko veterinar terapiju daje simptomatski i ciljano, a ne općenito, znaš da je dobro razmislio o problemu tvog ljubimca i dao najbolju moguću terapiju.

Ljubimac ti je bolestan, ti si zabrinut, sigurno imaš sto i jedno pitanje. Ukoliko je tvoj veterinar spreman poslušati tvoje brige i odgovoriti na svako tvoje pitanje, znaš da mu je stalo i da svoj posao radi s puno ljubavi i znanja.

Zadnje, a možda i najbitnije na što trebaš obratiti pozornost kada biraš veterinara je „mišljenje“ tvog ljubimca. Ukoliko pas veselo ulazi u ambulantu, maše repom, pozdravlja djelatnike, znaš da je veterinar odradio dobar posao. Ako tvoja maca izlazi iz transportera bez problema i mazi se s veterinarom, znat ćeš da ga je prihvatila.

Prikupi sve činjenice, razmisli kakav je dojam na tebe ostavio veterinar, obrati pažnju na ponašanje tvog ljubimca u ambulanti i odaberi veterinara koji će najbolje odgovarati tebi i tvom najboljem prijatelju te koji će stručno i savjesno brinuti o njemu onda kada mu je najteže.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.