Kakvu hranu trebam ponuditi kastriranom ljubimcu?

Nakon kastracije je vrlo važno pripaziti na prehranu. U današnjem blogu otkrij koju hranu ponuditi kastriranom ljubimcu.

Kakvu hranu trebam ponuditi kastriranom ljubimcu?

Kastracija pasa i mačaka danas je rutinski zahvat za koji se odlučuje sve veći broj ljubitelja ljubimaca. Prednosti koje donosi mogu drastično utjecati na kvalitetu života naših krznenih prijatelja, ali i društvo općenito. Vjerujemo da si upoznat s problemom pasa i mačaka lutalica koji mnoge organizacije i predani pojedinci pokušavaju riješiti kako bi ovi umiljati četveronošci imali život dostojan življenja, no to nije nimalo lak zadatak. Zvuči nevjerojatno, no samo jedan par nekastriranih mačaka u nekoliko godina može dobiti čak 20.000 potomaka! Pokušaj zamisliti koliki je to rast populacije mačaka, a tako i pasa koji nemaju gdje. Osim nekontroliranog razmnožavanja, nekastrirani ljubimci su u znatno većoj opasnosti od razvoja zloćudnih bolesti vezanih uz reproduktivne organe i drugih stanja koja im mogu skratiti život ili narušiti njegovu kvalitetu. 

Jedan od najčešćih razloga koji otežava donošenje odluke o kastraciji je strah od samog perioda oporavka koji zapravo nije tako strašan. Prva 24 sata nakon zahvata drži svog prijatelja na oku za slučaj da mu nešto zatreba. Normalno je da je nakon anestezije uspavan i pomalo dezorijentiran pa mu osiguraj topao, siguran prostor i puno maženja kako bi mu bilo što ugodnije. Za vrijeme razdoblja oporavka koje traje oko 7-14 dana trebaš paziti da tvoj ljubimac ne skače na visoka mjesta poput kreveta i kauča te da ne hoda po stepenicama kako bi spriječio pucanje šavova.

Izlaske također svedite na minimum. Radi li se o psu, izvedi ga na povodcu kako bi obavio svoje potrebe bez da se zaigra ili rastrči, a ako je tvoja mezimica mačka, pobrini se da tijekom ovog razdoblja ne izlazi van. Primijetiš li da tvoj krzneni prijatelj pokušava lizati ili češati ranu, bilo bi dobro staviti mu ovratnik kako bi spriječio moguće komplikacije. 

"Zvuči nevjerojatno, no samo jedan par nekastriranih mačaka u nekoliko godina može dobiti čak 20.000 potomaka! Pokušaj zamisliti koliki je to rast populacije mačaka, a tako i pasa koji nemaju gdje. Osim nekontroliranog razmnožavanja, nekastrirani ljubimci su u znatno većoj opasnosti od razvoja zloćudnih bolesti vezanih uz reproduktivne organe i drugih stanja koja im mogu skratiti život ili narušiti njegovu kvalitetu."

Ono na što dugoročno treba obratiti pozornost nakon ovog zahvata je prehrana. Prvi obroci nakon same operacije trebaju biti manji, zdravi i lako probavljivi, a kasnije posebno pazi na tjelesnu težinu svog ljubimca. Gubitak spolnih hormona donosi promjenu rada organizma te je moguće da će imati nešto veći apetit i lakše nakupljati kilograme. Kako bi spriječio pretilost, izbjegavaj mu nuditi hranu koja sadrži visok udio žitarica i nekvalitetne izvore bjelančevina, a ponudi mu onu koja se sastoji od zdravih namirnica te sadrži što više mesa – idealno bez ijedne žitarice.

Izvor fotografije: Unsplash

Obroke mu možeš rasporediti na nekoliko puta kroz dan, što će uz samu mesnatiju hranu osigurati da je uvijek sit. Također, primijetiš li da ipak dobiva na težini, prilagodi mu dnevnu količinu hrane. Odlična opcija je i posebna hrana za kastrirane ili light hrana – obje imaju smanjen postotak masnoće kako bi ljubimac ipak mogao pojesti malo veću količinu nego što je preporučeno kod klasične hrane, a da se ne udeblja. Ova hrana će pomoći i ako se tvoj ljubimac već bori s prekomjernom težinom.

"Kako bi spriječio pretilost, izbjegavaj mu nuditi hranu koja sadrži visok udio žitarica i nekvalitetne izvore bjelančevina, a ponudi mu onu koja se sastoji od zdravih namirnica te sadrži što više mesa – idealno bez ijedne žitarice."

Kod takvih slučajeva postoji i veterinarska hrana koja pomaže kod gubitka kilograma, no važno je naglasiti da je bez obzira na odabir hrane potrebno povećati tjelesnu aktivnost kako bi se masne naslage trošile te zatim održavala zdrava tjelesna težina i dobra kondicija. 

Osim prednosti i promjena koje smo već spomenuli, kastracija može dovesti do drugačijeg ponašanja tvog mezimca. Prestanak proizvodnje spolnih hormona u nekim slučajevima može pomoći i u rješavanju problema u ponašanju kao što su obilježavanje teritorija ili agresija.

Odlučiš li se za ovaj zahvat, uz pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, svom krznenom prijatelju možeš produljiti život i njegovu kvalitetu, što znači više bezbrižnog druženja, zajedničkih izleta, šetnji i maženja!

 

Autor: Paula Harapin