Kalendar cijepljenja štenaca – otkrij sve o cijepljenju štenaca!

Cijepljenje štenaca važno je kako bi razvili dobar imunosni odgovor. Važno ih je docjepljavati i kasnije kroz život kako bi bili zaštićeni od zaraznih bolesti.

Kalendar cijepljenja štenaca – otkrij sve o cijepljenju štenaca!

Cijepljenje nitko ne voli, pa tako ni tvoj pas, ali svejedno se mora odraditi jer ima velike koristi za tvog ljubimca! Cijepljenjem spriječavaš zarazu i razvoj bolesti koje nisu bezazlene. Ako cijepiš svog ljubimca odgovoran si vlasnik i štitiš njega, druge životinje i sebe (ljude)! Cijepljenje štenaca važno je kako bi razvili dobar imunosni odgovor, ali je pse važno docjepljavati i kasnije kroz život kako bi i dalje bili zaštićeni od zaraznih bolesti koje im prijete. Virusi i bakterije vrebaju na svakom koraku, a tvom štenetu može ih prenijeti slinom, sekretom iz nosa ili preko izmeta i zdrav pas koji već ima razvijen imunitet. To je ujedno i razlog zašto je potrebno izbjegavati druženja i šetnje dok tvoje štene ne dobije sva potrebna cjepiva.
 
Postoje obavezna cjepiva za pse i neobavezna, odnosno preporučena. Obavezna cjepiva su cjepivo protiv bjesnoće, zaraznog hepatitisa, parvoviroze i štenećaka, a preporučena su protiv leptospiroze, parainfluenze, Lymske borelioze te bakterije Bordetelle bronchiseptice. U sklopu cijepljenja psećih zaraznih bolesti uključen je i pseći adenovirus koji uzrokuje bolesti vezane uz dišni sustav. Postoje i nepreporučena cjepiva, odnosno cjepiva za čije korištenje nema dovoljno znanstvenih opravdanja, a to su cijepljenje protiv psećeg coronavirusa, lišmanioze, piroplazmoze i giardioze.

Bjesnoća i leptospiroza su zoonoze, bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama te se  mogu prenijeti sa životinja na ljude i obratno. Mislim da već sada shvaćaš ozbiljnost postupka cijepljenja i slažeš se s nama da je neophodno! Cjepiva također uvjetuju i ulazak tvog ljubimca u neke zemlje i zato sva cijepljenja moraju biti evidentirana u cijepnoj knjižici ili putovnici tvog ljubimca.

Protokol cijepljenja kod štenaca preporuča se započeti između 6. i 8. tjedna starosti te se ponavlja još 2-3x svaka 2-4 tjedna, ovisno o početku. Kad tvoj najbolji prijatelj primi sve doze osnovnog cjepiva (otprilike 16. tjedan starosti) tada se smatra zaštićenim i možeš ga upoznavati s drugim krznenim prijateljima ili izvoditi van u šetnje. Cjepiva kao takva pružaju zaštitu kroz određeni period te se moraju docjepljivati. Bjesnoća se cijepi jednom u tri godine, dok se ostale zarazne bolesti preporuča docjepljivati jednom godišnje ili rjeđe/ češće, ovisno o riziku izloženosti i dužini trajanja imunosti za određenu bolest.

Svakako se posavjetuj s veterinarom koji će najbolje odrediti protokol cijepljenja te možda preporučiti i dodatnu zaštitu drugim cjepivima ako smatra da je potrebno. Tvoj najbolji prijatelj mora biti potpuno zdrav prije nego što primi cjepivo tako da se moguće nuspojave cijepljenja svedu na minimum. U pravilu se koriste tzv. kombinirana cjepiva koja pružaju zaštitu protiv višestrukih bolesti kroz jednu injekciju. Pa je tako uobičajena praksa da se prvo cijepe zarazne bolesti, a nakon toga bjesnoća, obavezno do 3. mjeseca starosti. 

Izvor fotografije: Pexels

„Virusi i bakterije vrebaju na svakom koraku, a tvom štenetu može ih prenijeti slinom, sekretom iz nosa ili preko izmeta i zdrav pas koji već ima razvijen imunitet. To je ujedno i razlog zašto je potrebno izbjegavati druženja i šetnje dok tvoje štene ne dobije sva potrebna cjepiva.“

Bjesnoća je virusna zarazna bolest domaćih i divljih životinja te ljudi. U Hrvatskoj je iskorijenjena zahvaljujući vakcinaciji lisica (bile su glavni rezervoar virusa) te preventivnoj vakcinaciji kućnih ljubimaca, pasa i mačaka. Bolest je neizlječiva i završava smrtnim ishodom kako za životinje tako i za ljude pa je od iznimne važnosti i dalje podizati svijest o značaju i opasnosti ove bolesti. Tim više što nije iskorijenjena u cijelom svijetu već i dalje postoji mogućnost unošenja virusa iz tih zemalja prometom ljudi i životinja u ostale države pa tako i u Hrvatsku.

Leptospiroza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija koja se može naći u površinskim vodama (jezera, rijeke, potoci), ali i u glodavcima. Za zarazu je dovoljno da bakterija dođe u kontakt s nekom sluznicom ili ranom tvog ljubimca i na taj način uđe u organizam. Kod pasa se može razviti teško stanje koje uključuje zatajenje jetre i bubrega, no ukoliko se dijagnosticira na vrijeme te brzo i učinkovito terapira može se izliječiti, ali su oporavak i liječenje dugotrajni, a moguća oštećenja organa (bubrega i jetre) kronični. Vlasnici lovačkih pasa bi trebali obraćati posebnu pozornost na ovu bolest i cijepljenje s obzirom da su ti ljubimci izloženi rizičnim područjima. 

„Bjesnoća je virusna zarazna bolest domaćih i divljih životinja te ljudi. U Hrvatskoj je iskorijenjena zahvaljujući vakcinaciji lisica (bile su glavni rezervoar virusa) te preventivnoj vakcinaciji kućnih ljubimaca, pasa i mačaka.“

Štenećak je zarazna bolest koju uzrokuje virus te se najčešće javlja kod necijepljene štenadi. Postoji više oblika, od blažih prema težim kliničkim slikama, a najteže komplikacije su kad je zahvaćen neurološki sustav, a prognoza bolesti nepovoljna. Liječenje je teško i neizvjesno tako da je svakako bolje cijepiti ljubimca i biti siguran od ove bolesti!

Parvoviroza je virusna bolest na koju su najosjetljiviji štenci. Virus je jako raširen i otporan u vanjskim uvjetima, a štene vrlo lako dođe u kontakt i zarazi se. Ubrzo razvije tešku kliničku sliku koja uključuje proljev, povraćanje, jaku dehidraciju organizma te može dovesti i do upale mišića srca i uginuća. Sve to možeš spriječiti odgovornim ponašanjem i pravovremenim cijepljenjem!

Pseći adenovirus uzročnik je zaraznog hepatitisa pasa, bolesti koja također ima više oblika i može završiti naglim uginućem životinje tako da je najbolje obaviti cijepljenje i prevenirati pojavu ove bolesti! 

Zarazni kašalj pasa multikauzalna je bolest koju karakterizira jak i učestali kašalj. Uzrok može biti virus, bakterija ili kombinacija, a najbolje je cijepljenjem eliminirati pojavu bolesti.

Kao što možeš vidjeti, bolesti protiv kojih se tvoj ljubimac mora cijepiti nisu šala i ne prijete samo njemu, već i drugim životinjama, ali i tebi. Cijepljenje je puno puno manja neugodnost koju tvoj krzneni prijatelj mora preživjeti u odnosu na neprovođenje vakcinacije i mogućnost zaraze bolestima koje u velikom postotku završavaju uginućem ili su opasne za javno zdravstvo. 

Budi odgovoran ljubitelj ljubimaca, dodatno se informiraj o ovim bolestima i svakako se posavjetuj s veterinarom koji će ti dati najbolje upute, odgovore na pitanja i rješenje za cijepni protokol tvog šteneta!


Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.