Kašalj kod pasa - što učiniti i kada ga voditi veterinaru?

Prehlada je jedan od najčešćih uzroka kašlja kod pasa. U današnjem članku saznaj u kojim se još slučajevima može pojaviti.

Pas koji leži u sobi

Psi su jednako podložni nastanku bolesti kao i ljudi. Mogu doći u kontakt s bakterijama, virusima i drugim uzročnicima bolesti, imati povišenu tjelesnu temperaturu, osjećati slabost, gubitak apetita, a za vrijeme hladnog i vlažnog vremena kao što je zadnjih dana mogu se prehladiti te početi kašljati.

Prehlada je jedan od najčešćih uzroka kašlja kod pasa. U većini slučajeva upala zahvaća prednje dišne puteve što tvom ljubimcu stvara neugodu i izaziva kašalj. Pas se može prehladiti kad dugo boravi na hladnom zraku, jede hladnu hranu ili naglo pije hladnu vodu

Uzrok kašlja također može biti i strano tijelo. Ako tvoj najbolji prijatelj proguta npr. vlat trave ili komadić hrane koji mu zastanu u grlu, uzrokovat će kašalj. Čest uzrok kašlja je i tzv. kennel cough, virusni kašalj koji se pojavljuje na mjestima gdje velik broj pasa boravi na malom prostoru. Virus se prenosi s jednog psa na drugog direktnim kontaktom, a širi se izrazito brzo.

Jedan od manje poznatih uzroka kašlja su paraziti koji svojim kretanjem po dišnom sustavu mogu uzrokovati kašalj. Kašalj može uzrokovati i alergija. A jesi li znao da tvom najboljem prijatelju kašalj može uzrokovati njegova ogrlica? Ako je tvoj pas jako zaigran i povlači povodnik tijekom šetnje, ogrlica može stvarati pritisak na dušnik te uzrokovati kašalj.

Izvor fotografije: Unsplash

"Prehlada je jedan od najčešćih uzroka kašlja kod pasa. U većini slučajeva upala zahvaća prednje dišne puteve što tvom ljubimcu stvara neugodu i izaziva kašalj. Pas se može prehladiti kad dugo boravi na hladnom zraku, jede hladnu hranu ili naglo pije hladnu vodu."

Neki od ozbiljnijih i svakako opasnijih uzroka kašlja mogu biti upala pluća, kolaps dušnika, tumori ili oboljenja srca.

Sam kašalj nije opasan za tvog ljubimca, on je zapravo obrambeni mehanizam kojim organizam pokušava riješiti problem nastao u dišnom sustavu. Opasan može biti uzrok zbog kojeg tvoj pas kašlje. 

Ako primijetiš da tvoj najbolji prijatelj kašlje, svakako obrati pažnju na to u kojim situacijama se pojavljuje kašalj, koliko često, koji je intenzitet kašlja te dolazi li do iskašljavanja sekreta. To su sve važne informacije koje će veterinaru pomoći da postavi točnu dijagnozu.

Kašalj koji traje kratko, prestane nakon par sati ili u roku od jednog dana, ne treba te zabrinjavati. U tom slučaju uzrok kašlja je vjerojatno bio privremen i pas je sam uspio prebroditi problem. 

Kašalj koji ne prestaje, postaje češći, glasniji ili dolazi do iskašljavanja sekreta znak je da svog ljubimca trebaš dovesti kod veterinara. Isto tako, ako je tvoj ljubimac uz kašalj potišten, nema apetita ili ima povišenu tjelesnu temperaturu svakako požuri kod veterinara. On će pronaći uzrok kašlja, dati odgovarajuću terapiju i pomoći tvom najboljem prijatelju da ponovno bude zdrav i sretan. 

Ti možeš pomoći tako da mu osiguraš dovoljno odmora na toplom i suhom mjestu, hraniš ga mokrom hranom koju će lakše gutati te obavezno osiguraš da je hrana sobne temperature, nikako iz hladnjaka, kako ga hladnoća ne bi dodatno poticala na kašalj.

Svog psa ne možeš u potpunosti zaštititi od uzročnika bolesti koji vrebaju u okolini, ali mu možeš pomoći da se lakše obrani od njih i postane otporniji. Prehrana bogata kvalitetnim namirnicama i hranjivim tvarima svakako je osnova dobrog imuniteta tvog ljubimca. Uz uravnoteženu prehranu, redovita tjelesna aktivnost osigurat će mu snažan imunološki sustav.

Izbjegavaj mjesta na kojima znaš da može doći u kontakt s bolesnim životinjama, tako ćeš spriječiti da se razboli. Isto tako izbjegavaj dugotrajne, intenzivne šetnje kada su vani niske temperature ili visoka vlažnost zraka. A prije nego krene razdoblje hladnog i vlažnog vremena, pojačaj imunitet svog ljubimca tako što ćeš mu dati dodatke prehrani bogate vitaminima i mineralima. Na taj način ćeš smanjiti mogućnost da se tvoj najbolji prijatelj razboli i pomoći mu da uvijek bude zdrav, veseo i sretan.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.