Kvalitetna hrana ili potencijalni zdravstveni problem, prepoznaj razliku

Kvalitetni sastojci opskrbljuju tvog ljubimca svim potrebnim hranjivim tvarima.

Kvalitetna hrana ili potencijalni zdravstveni problem, prepoznaj razliku

Kvaliteta sastojaka koji se nalaze u hrani za tvog ljubimca bitna je kako bi on dobio sve potrebne hranjive tvari i bio zdrav. Ako su sastojci niže kvalitete i sama hrana će biti niže kvalitete. Ako su sastojci visoke kvalitete, hrana za tvog ljubimca biti će nutritivno bogata i iskoristiva.

Kvalitetu sastojaka i same hrane možeš vrlo lako procijeniti prema onome što piše na vreći hrane za tvog ljubimca i na deklaraciji gdje su navedeni sastojci korišteni u proizvodnji te hrane. Ako je navedeno da je meso korišteno u proizvodnji hrane kvalitete za ljudsku prehranu, onda znaš da su takvi sastojci izvrsne kvalitete. Meso kvalitete za ljudsku prehranu je mikrobiološki ispravno, bogato hranjivim tvarima i iskoristivo u organizmu tvog ljubimca.

Ako na deklaraciji ili pakiranju hrane za tvog ljubimca nije navedena kvaliteta mesa korištenog u proizvodnji, ne možeš sa sigurnošću procijeniti kakvo je to meso. Ono može biti odlične kvalitete, a može biti i lošije kvalitete. Na žalost, proizvođači koji ne navode kvalitetu mesnih sastojaka najčešće prikrivaju lošiju kvalitetu mesa koju koriste u proizvodnji.

Ako pronađeš podatak da su u proizvodnji korišteni nusproizvodi mesne industrije, mesno koštano brašno, sastojci mesnog podrijetla i slični navodi, oni su na žalost loše kvalitete. Najčešće se radi o dijelovima životinja koji su preostali nakon što se meso iskoristilo za ljudsku upotrebu. Takvi sastojci su teško probavljivi za naše ljubimce, nutritivno nisu pogodni za njih i vrlo često loše utječu na organizam te mogu uzrokovati razna oboljenja poput onih na bubrezima.

Povrće i voće korišteno u proizvodnji hrane za naše ljubimce isto tako može biti različite kvalitete. Ako su na deklaraciji navedeni sastojci poput cjelovitog graška, cijele bundeve, lišća špinata, jabuka i sl., znate da je korišteno cjelovito voće i povrće koje je izvrsne kvalitete i u kojem su sačuvani svi vitamini i minerali koji će obogatiti zdravlje tvog ljubimca.

Ako su pak navedeni sastojci poput brašna graška, kore bundeve, sušenog špinata, mesa jabuke, onda znate da je korišteno prerađeno voće i povrće koje je izgubilo većinu svojih hranjivih sastojka i nije toliko zdravo za tvog ljubimca.

Još jedna činjenica ti može pomoći u određivanju kvalitete hrane tvog ljubimca - popis umjetnih dodataka. Ako je u hranu dodano malo umjetnih dodataka onda znate da su sastojci korišteni u proizvodnji bili izuzetne kvalitete i da su sve hranjive tvari došle iz sastojaka. Ako je popis umjetnih dodataka dugačak, znate da su sastojci bili lošije kvalitete i da su potrebne hranjive tvari morale biti dodane umjetno, što je sigurno lošija opcija za zdravlje tvog najboljeg prijatelja.

Odličan primjer kvalitetne hrane za tvog ljubimca je Orijen hrana za pse i mačke. To je biološki prikladna hrana za mesojede koja u svojoj proizvodnji koristi cijeli plijen (meso, hrskavice, kosti i iznutrice) životinja čije je meso kvalitete za ljudsku upotrebu. Također koriste cjelovito voće i povrće dozrijelo na suncu koje vašem ljubimcu donosi pregršt vitamina i minerala. S takvom hranom ne možete pogriješiti i možete biti sigurni da će vaš ljubimac dobiti sve hranjive tvari iz najboljih izvora koje će ga održati zdravim i sretnim dugi niz godina.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.