Savjeti za bezbrižan godišnji odmor s ljubimcem

Povedi ljubimca na godišnji odmor i osiguraj mu sve uvjete kako bi uživali u zajedničkom ljetovanju.

Savjeti za bezbrižan godišnji odmor s ljubimcem

Povedi ljubimca na godišnji odmor i osiguraj mu sve uvjete kako bi uživali u zajedničkom ljetovanju.

Nabavio si novog kućnog ljubimca, naviko se na njega i on na tebe, družite se svakodnevno i provodite puno sati zajedno. A onda dođe ljeto i želja ti je na godišnji odmor povesti i svog ljubimca. Ponekad se to čini kao nemoguća misija, ali nije neizvedivo.

Prvo se oboružaj strpljenjem. Tvoj ljubimac će sigurno biti zbunjen, prvi put putuje i ide na nepoznato mjesto, međutim ti mu to sve možete olakšati i osigurati da ljetovanje bude užitak za ljubimca, za tebe i sve ostale ukućane.

Kada se spremaš za ljetovanje, obavezno ponesi dekicu, krevetić ili kućni boks svog ljubimca, ovisno gdje inače spava. Njegov miris sa najdražeg ležaja dati će mu sigurnost i osjećaj da je i to novo mjesto slično kao vaš dom. Ponesi također njegove najdraže igračke kako bi se tijekom dana mogao zabavljati na isti način kao što to čini i kod kuće. Njegova hrana i najdraže poslastice su također dio obaveznog asortimana za put. Ne zaboravi ponijeti i lijekove, ako ih tvoj ljubimac mora uzimati. Dobro bi bilo ponijeti i prvu pomoć, ako se slučajno ozlijedi u novim avanturama koje vam slijede. Odradi malo istraživanje, potraži gdje se nalazi najbliži veterinar kako bi točno znali kamo trebati ići ako dođe do neke ozbiljnije ozljede ili bolesti tvog ljubimca.

Kada krećeš na put, neka ti na dohvat ruke bude malo hrane i barem jedna boca vode kako bi mogao osvježiti ljubimca ako vam putovanje potraje dulje nego si očekivao. Ponesi mu i njegovu zdjelicu, da mu doživljaj hrane i vode bude jednak kao i kod kuće. Ako je tvoj najbolji prijatelj pas, dobro bi bilo tijekom putovanja napraviti pauzu i prošetati ga, da obavi nuždu i protegne noge. Šetnju obavezno odradite na povodniku. Nikada ne znate što može preplašiti tvog psa, povodnik daje njemu i tebi sigurnost.

Nauči svog ljubimca na boravak u transporteru. Tako će mu putovanje biti puno ugodnije i manje stresno, a ti ćeš znati da ti je ljubimac siguran i miran tijekom putovanja.

Kad stignete na vaše odredište, postavi ležaj svog ljubimca na neko mirno mjesto, daj mu njegove igračke i slobodno ga nagradite najdražom poslasticom. Osiguraj mu dovoljno svježe vode i pusti ga da istraži novi prostor i privikne se na njega. Nakon što primijetiš da se opustio, slobodno se poigraj s njim, pomazi ga, odvedi u šetnju, radite ono što vaš ljubimac i inače voli i u čemu zajedno uživate.

Ako imate sreće pa godišnji odmor provodite uz rijeku, jezero ili more, pustite psa da ih istraži. Neka vidi kako se ponaša voda, sviđa li mu se to i neka sam odluči želi li plivati. Voda će mu sigurno biti primamljiva jer se u njoj može rashladiti od ljetnih vrućina. Možete ga ohrabriti da zapliva tako da mu baciš igračku u vodu ili da zaplivaš pa ga pozoveš sa sobom, ali nemoj ga siliti na ulazak u vodu. Time možete samo postići kontraefekt.

Pusti neka odmor ide tempom koji tvoj ljubimac odredi i sigurno ćeš uživati u njemu i kasnije se prisjećati zajedničkih ljetnih avantura. Jednom kad tvoj ljubimac uvidi prednosti ljetovanja, svako sljedeće će sigurno biti još bolje, zabavnije i ispunjenije raznim događajima i pustolovinama koje ćeš sa zadovoljstvom prepričavati prijateljima.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.