Najvažniji vitamini protiv opadanja dlake kod pasa

Pravilna prehrana će poboljšati cjelokupno zdravlje tvog psa te uljepšati izgled njegovog krzna. Otkrij više u nastavku!

Dugodlaki pas se igra u snijegu

Osim što je dlaka ono prvo što primijetimo na psu, ona je i ogledalo zdravlja psa. Izgled kože i dlake mogu ti puno reći o prehrani tvog psa, odnosno zadovoljava li ona sve njegove nutritivne porebe. Pravilna prehrana učinit će krzno tvog ljubimca prekrasnim i naravno poboljšati njegovo cjelokupno zdravlje. Koliko je sama prehrana važna govori i činjenica da se krzno sastoji gotovo u potpunosti od bjelančevina, a 25% do 30% bjelančevina koje tvoj pas dnevno konzumira odlazi upravo u kožu i dlaku.

Ako tvom ljubimcu pretjerano opada dlaka ili je suha, gruba i bez sjaja, prvi mogući razlog potraži u njegovoj prehrani. Niža kvaliteta hrane neće osigurati dovoljno bjelančevina, aminokiselina, vitamina i minerala za razvoj guste, mekane i zdrave dlake. Razlog loše kvalitete dlake i pretjeranog linjanja može biti i određeni zdravstveni problem. Ako posumnjaš na lošije zdravstveno stanje svog ljubimca, svakako posjeti veterinara koji će znati pomoći.

Osim kvalitetnom prehranom, svom psu možeš pomoći i dodacima prehrani. Vjerujemo da ti je već dobro poznato lososovo ulje bogato omega masnim kiselinama koje će uvelike pomoći obnoviti kožu i krzno tvog najboljeg prijatelja. Jesi li znao da mu pomoći mogu i vitamini?

Vitamin A igra bitnu ulogu u zdravlju kože i dlake.

Pomaže u rastu stanica, neophodan je za stvaranje keratina te održava folikul dlake zdravim. Dlaci osigurava elastičnost i mekoću.

Vitamin E je odličan antioksidans, održava stabilnost stanica, funkcionalnost kože i smanjuje upalu.

Sprječava prekomjerni gubitak dlake i potiče njen rast.

Vitamin C također je antioksidans te podržava sintezu kolagena.

Može popraviti oštećena tkiva i potaknuti rast normalnog tkiva. Sprječava krhkost dlake i njeno opadanje. I vitamin E i vitamin C pomažu krznu da bude mekano i bujno.

Biotin također pomaže u rastu tkiva, baš kao i vitamin C, ali rezultate daje u kratkom roku.

Također pomaže pri iskorištavanju bjelančevina za rast dlake.

Nedostatak vitamina B kopleksa može uzrokovati pucanje i opadanje dlake, nedovoljnu pigmentaciju dlake i loše zdravlje kože.

Pravilna i uravnotežena prehrana osigurat će dovoljno vitamina kako bi tvoj ljubimac imao prekrasno, gusto, mekano krzno i zdravu kožu. Ako tvoj pas ima lošiju kvalitetu dlake uzrokovanu nedostatkom vitamina svakako mu možeš osigurati dodatak prehrani. Dodaci prehrani koji sadrže vitamine za rast i obnovu dlake najčešće dolaze u obliku tableta, praha ili tekućine. Odaberi onaj koji će tvom ljubimcu najviše odgovarati i ne zaboravi mu osigurati zdravu prehranu kako bi uvijek imao predivnu dlaku te pokazao svima svoju ljepotu u punom sjaju.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.