Nimfa pjeva - kako je naučiti pjesme?

Nimfe su izrazito vokalne te nakon što se priviknu, vrlo brzo mogu naučiti pričati i oponašati zvukove. Otkrij kako je naučiti pjesme.

Vesela nimfa se igra

"Nimfa je najmanja papigica iz porodice kakadua. Izrazito je društvena ptica, a dolazi iz daleke nam Australije. Vesela je, zaigrana, aktivna i zaista zanimljiva za promatrati."

Ova srednje velika papiga jako voli društvo svoje vrste. U prirodi živi u velikim jatima. Kad postane tvoj ljubimac, svakako joj moraš pružiti puno pažnje i pobrinuti se da joj svaki dan bude zanimljiv i ispunjen. Ako se odlučiš da će nimfa biti tvoj novi ljubimac, trebaš biti strpljiv i uložiti vrijeme i trud kako bi se pripitomila i naviknula na tebe. U početku će vjerojatno biti pomalo nesigurna, izbjegavat će tvoj dodir, no s vremenom se to može u potpunosti promijeniti. 

Prvih par dana nakon dolaska u tvoj dom, pusti je da se navikne na tebe i novu okolinu u koju je došla, nemoj inzistirati na dodiru. Nakon privikavanja počni joj polako prilaziti, pričaj joj nježnim i tihim tonovima, ponudi joj finu poslasticu, sočno voće, sve s ciljem da te prihvati kao svog novog najboljeg prijatelja. Kad vidiš da se tvoja papigica opustila, da se uz tebe osjeća ugodno, možeš je pokušati dodirnuti. Uz puno truda i strpljenja vrlo brzo ćete postati najbolji prijatelji.

Isto tako, nakon što se nimfa priviknula na tvoj dom, možeš je početi puštati da slobodno leti u stanu ili kući. Prije leta svakako osiguraj da su svi prozori zatvoreni i prekriveni zavjesama kako ne bi pobjegla niti se ozlijedila. Svakodnevni let važan je da tvoja ljubimica bude sretna i zdrava.

Nimfa je karakterom slična tigricama, ali je fizički veća od njih. Zaigrana je, vesela i društvena. Po tome se razlikuje od na primjer zebica koje više vole društvo svoje vrste i nisu toliko društvene prema ljudima. Nimfa, naprotiv, obožava društvo čovjeka i uživat će provodeći vrijeme s njim.

Izvor fotografije: Pixabay

Nimfe su izrazito vokalne ptice. Nakon što se opuste i nauče na tebe, vrlo brzo mogu naučiti pričati i oponašati zvukove. Mogu naučiti oponašati 20-ak jednostavnih riječi, a često ih nauče slagati u rečenice. Još lakše od riječi naučit će oponašati melodije. Ako želiš da tvoja ljubimica bude vrhunska pjevačica, svakodnevno joj trebaš ponavljati željenu melodiju. Ona će je zapamtiti i ubrzo početi ponavljati. Tako se često dogodi da nimfa nauči oponašati cijelu pjesmu najdražu svom čovjeku.

Kako bi tvoja nimfa bila opuštena, sretna i bezbrižno uživala u životu, svakako joj trebaš osigurati odgovarajuće uvjete. Odaberi joj prostranu, četvrtastu nastambu u kojoj će se osjećati sigurno i u kojoj će imati dovoljno mjesta za igru i odmaranje kad tebe nema kod kuće. Nastambu smjesti na mirno mjesto zaštićeno od propuha i direktne sunčeve svjetlosti. Svakako joj osiguraj i odgovarajuću hranu, puno svježeg voća i povrća te poneku finu poslasticu. Tako će tvoja ljubimica biti sretna i zdrava.

"Mogu naučiti oponašati 20-ak jednostavnih riječi, a često ih nauče slagati u rečenice. Još lakše od riječi naučit će oponašati melodije. Ako želiš da tvoja ljubimica bude vrhunska pjevačica, svakodnevno joj trebaš ponavljati željenu melodiju. Ona će je zapamtiti i ubrzo početi ponavljati. Tako se često dogodi da nimfa nauči oponašati cijelu pjesmu najdražu svom čovjeku."

Nimfe na glavi imaju kukmu koja im daje prepoznatljiv izgled. Prema položaju kukme možeš znati kakvog je raspoloženja tvoja nimfa. Kada je nimfa uplašena ili uzbuđena, uspravit će svoju kukmu. Kada je opuštena, kukma će joj biti lagano nagnuta prema natrag. Kada je uplašena te se sprema za obranu ili napad, kukmu će spustiti uz glavu. Uz svakodnevno promatranje svoje ljubimice lako ćeš naučiti prepoznati kako se osjeća. Kukma i veseli, zaigrani karakter su ono što povezuje nimfu s kakaduima. Iako je kakadu veća papiga od nimfe, karakterno su vrlo slične.

S obzirom na njenu zaigranu i veselu prirodu, svojoj nimfi svakako osiguraj i pregršt različitih igračaka. Zvonca, drvene penjalice, špagice, kolutovi, sve su to igračke u kojima će tvoja ljubimica zaista uživati. Ako svojoj ljubimici osiguraš dovoljno pažnje, ljubavi i odgovarajuće uvjete, uveseljavati te može svojim zaigranim karakterom i predivnim pjevom čak dugih 20 godina.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.