Porijeklo mačke

Domaća mačka uz čovjeka je već 9.500 godina

Porijeklo mačke

Znate li da Britanska kratkodlaka mačka, Maine coon i Sfinks imaju istog pretka?

Domaća mačka (Felis catus) je sisavac, mali mesožder, porijeklom od divlje afričke mačke. Nekad se smatralo da je pripitomljena u drevnom Egiptu gdje je bila sveta životinja, no 2007. godine se istraživanjem otkrilo da potječe od nekoliko samopripitomljenih divljih afričkih mačaka. Čovjeku radi društvo već 9.500 godina i uživa u blagodatima suživota s njim.

Vjeruje se da su se mačke približile čovjeku prvenstveno zbog dostupnosti ostataka hrane, ali i zbog toga što su se uz čovjeka uvijek nalazili mali glodavci koji su najdraži plijen mačke.

Današnja domaća mačka se razlikuje od one divlje. Lakše je građe, manje je agresivna, može mijaukati i vrlo je inteligentna. Pa tako nije neobično da mačka nauči otvarati vrata ili puštati vodu na vodokotliću. Kad je sretna i zadovoljna glasa se predenjem, a smatra se da frekvencijom svog predenja umiruje uznemireno srce i produljuje život svog vlasnika.  

Čovjek je selekcijom razvio razne pasmine mačaka pa ju tako možemo pronaći u raznim veličinama, bojama, s različitim oblikom glave, tijela, različite duljine dlake pa čak i potpuno bez dlake.

Iako domaća mačka više izgledom ne liči na onu divlju, ostao joj je izražen plijenski nagon, no bez obzira na to, idealan je partner za popodnevno opuštanje ispred tv-a na trosjedu.

 

Sve o pasminama mačaka možeš saznati u našoj posebnoj sekciji - Vodič kroz pasmine mačaka

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.