Vanjska ili unutarnja mačka

Vanjske i unutarnje mačke trebaju jednaku brigu

Vanjska ili unutarnja mačka

Nauči kako pravilno brinuti za svoju mačku, neovisno o tome živi li ona u kući ili vani.

Mačke su izrazito aktivne i znatiželjne životinje koje vole istraživati okolinu. Čovjeku prave društvo dugi niz godina i priviknule su se na suživot s njim. Mačka u kućanstvu može biti vanjska, unutarnja, a može prakticirati i oba načina života.

Vanjske mačke su manje ovisne o čovjeku. Odlaze u šetnje, obavljaju nuždu u prirodi, penju se po drveću, komuniciraju s drugim mačkama, love i jedu male glodavce. Ipak redovito dolaze na svoj teritorij, u dvorište ili okućnicu, očekuju obroke koje im daje njihov čovjek, maze se s njim i razvijaju međusobni odnos.

Kućne mačke su potpuno ovisne o svom čovjeku. On im servira hranu, čisti im WC, zabavlja ih igračkama, grebalicama, uči ih pravilima ponašanja u kućanstvu pa čak i dijeli s njima svoj krevet.

Iako imaju različit stil života, vanjske i unutarnje mačke imaju iste potrebe. Suhi i mokri obrok obavezni su za svaku mačku. Suhi kako bi dobile sve potrebne hranjive tvari, a mokri kako bi se opskrbile tekućinom jer rijetko piju vodu. I vanjske i unutarnje mačke treba redovito cijepiti protiv mačjih zaraznih bolesti kako bi bile zdrave, a vi sigurni od mogućih zaraza. Vanjske mačke bi trebalo cijepiti i protiv bjesnoće jer su u svakodnevnom kontaktu s drugim životinjama. I jedne i druge treba redovito čistiti protiv unutarnjih parazita, svaka 3 mjeseca. Vanjske mačke možeš čistiti i češće s obzirom da konzumiraju male životinje i komuniciraju s drugim mačkama pa je i mogućnost zaraze veća.

Sve mačke trebalo bi kastrirati ukoliko nisi registrirani uzgajivač pasminskih mačaka s rodovnicom. Kastracijom ćeš spriječiti brojne, neželjene mačiće i smanjiti potrebu svoje mačke da ulazi u sukobe s drugim mačkama. Time ćeš i smanjiti mogućnost prijenosa zaraznih mačjih bolesti koje se prenose ugrizom. Ako je tvoja mačka vanjska ili boravi i u kući i vani, potrebno ju je zaštititi i od vanjskih parazita. Ampula ili ogrlica pružit će tvojoj mački zaštitu i smanjiti mogućnost da ti donese parazite u dom.

Mačke koje borave u kući i vani najčešće će dan provesti vani uživajući u prirodi, dok će se predvečer vratiti u kuću i prespavati na toplom i sigurnom. Kod takvih mačaka će potrošnja mačjeg pijeska biti manja jer će tijekom dana nuždu obavljati vani, no ipak im treba osigurati mačji WC kako bi mogle nuždu obaviti i u kući ukoliko osjete potrebu.

Unutarnje mačke će nokte trošiti na grebalici i ponekad ćeš joj ih morati skratiti škarama za nokte. Ukoliko tvoja mačka ide van, nemoj joj kratiti nokte jer su joj oni potrebni za penjanje i brzi bijeg od drugih mačaka ili pasa, a pomoći će joj i u lovu na male glodavce.

Kakav god život tvoja mačka vodila, osiguraj joj kvalitetnu prehranu, cijepljenje i zaštitu protiv parazita te posjete veterinaru ukoliko su potrebni. Na taj način će biti zdrava, sretna, vitalna i pravit će ti društvo dugi niz godina.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.