Vjerujemo da je tvoj ljubimac uvijek dobar, ali pripazi malo s količinom poslastica...

Izbor poslastica je velik, a tvoj odabir prvenstveno će ovisiti u koju svrhu ćeš ih koristiti. Veterinarka Marina ti otkriva više o ukusnim poslasticama.

Vjerujemo da je tvoj ljubimac uvijek dobar, ali pripazi malo s količinom poslastica...

Kao što se ti voliš zasladiti nečim slatkim nakon ručka tako i naši ljubimci vole dobiti pokoju poslasticu između obroka! Osim što posluže kao dodatan izvor energije dok ne dođe vrijeme za večeru, odlične su za trening, kao nagrada kad želiš pohvaliti ljubimca, za održavanje zdravlja zubi ili pak za zabavu i razbijanje dosade. Izbor poslastica je velik, a tvoj odabir prvenstveno će ovisiti u koju svrhu ćeš ih koristiti. Poslastice su dodatna hrana za tvog ljubimca i pazi da njihov udio u prehrani ne prelazi više od 10% dnevnog unosa hrane!

Za trening i kao nagradu za željeno ponašanje svom ljubimcu izaberi poslastice koje sadrže što veći udio mesa i što nižu kalorijsku vrijednost. Obrati pozornost na to da su i primjerene veličine za njegovu dob i veličinu čeljusti. Poslastice trebaju biti dovoljno velike da ljubimac ima što prožvakati i da osjeti slatkoću nagrade, ali i dovoljno malene da ih možeš dati više dok trening traje. 

U slučaju kada moraš ostaviti ljubimca samog kod kuće u pomoć ti uskaču interaktivne igračke u koje možeš ubaciti poslastice. Tako napunjena igračka zasigurno će ukrasti pažnju tvom ljubimcu i pomoći mu da vrijeme koje će provesti sam što brže i bezbolnije prođe. Možeš birati između šupljikavih loptica, valjčića, konga i drugih različitih oblika. Ponovo obrati pozornost da je igračka i poslastica primjerena za dob tvog ljubimca i veličinu čeljusti.

Izvor fotografije: Shutterstock

Ako uz pomoć poslastica želiš utjecati i na zdravlje zubi svog ljubimca biraj dentalne poslastice i tvrde, sušene poslastice. Grickanjem dentalnih poslastica ili npr. sušenog svinjskog uha, sušene goveđe kože te bivoljeg roga tvoj ljubimac se zabavlja, ali istovremeno održava oralnu higijenu jer mehanički skida naslage sa zubi. Za velike čeljusti i velike pasmine primjerene su i velike poslastice pa tako možeš birati između goveđih sušenih žila, jelenjeg roga, bivoljeg roga, prešanih kosti u L veličini te kosti od pršuta najveće veličine. Za srednje pasmine primjerene su janjeće nogice, sušene uši, prešane kosti S/M veličine, kosti od pršuta ili pak bivolji rog S/ M veličine. Za male žvakače i male čeljusti biraj poslastice najmanje veličine: male kosti od pršuta i male prešane kosti te poslastice koje su mesnate i elastične. Važno je napomenuti da prilikom davanja ovih poslastica tvoj ljubimac uvijek mora biti pod nadzorom da ne bi došlo do gutanja prevelikog zalogaja, zapinjanja i gušenja. Pripazi i da ih dobiva umjereno jer prečesto davanje kosti i sušenih poslastica može dovesti do začepa ili ozljeda desni. Također, kuhane i šuplje pileće kosti nikako nemoj davati jer su krhke i lomljive te potencijalno mogu oštetiti probavni trakt tvog ljubimca.

"Ako uz pomoć poslastica želiš utjecati i na zdravlje zubi svog ljubimca biraj dentalne poslastice i tvrde, sušene poslastice. Grickanjem dentalnih poslastica ili npr. sušenog svinjskog uha, sušene goveđe kože te bivoljeg roga tvoj ljubimac se zabavlja, ali istovremeno održava oralnu higijenu jer mehanički skida naslage sa zubi."

U slučaju da tvoj mezimac ima nekih zdravstvenih problema postoje poslastice koje će podupirati njegovo trenutno stanje, npr. hipoalergene, poslastice za kontrolu težine, monoproteinske, s dodatkom glukozamina za zdravlje zglobova ili omega masnim kiselinama za potporu kože. Ako je problem prekomjerna težina onda svakako smanji poslastice na najmanju moguću mjeru, a u slučajevima kada želiš dati poslaticu neka to bude niskokalorična poslastica.

Kod zdravih pasa možeš birati između različitih oblika, veličina, tekstura i okusa poslastica. Slobodno svaki put izaberi druge i pruži svom ljubimcu nove doživljaje. Iako su poslušni, dobri i preslatki ne pretjeruj sa količinom! Poslastica može biti prva pomoć i pravi spas u stresnim situacijama, ali pripazi da poslastice ne uzrokuju tebi stresne situacije. Ako i dalje nisi siguran koje poslastice odabrati svrati u najbližu ZOOCITY poslovnicu gdje će te naši stručni djelatnici rado savjetovati!

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.