Svaki trening je dobar trening!

Nauči svog psa pravilima ponašanja i osiguraj vam ugodnu svakodnevnicu! Otkrij više u nastavku članka.

Trening pasa

Psi su izrazito inteligentna bića. Razmišljaju, donose odluke, rješavaju probleme, uče ponašanja. Mogu naučiti puno različitih riječi i povezati ih s radnjama. Zbog svoje inteligencije ponekad rade stvari koje se nama ne sviđaju, imaju drugačiji pogled na igru nego što imamo mi.

Zato je jako važno naučiti ih pravilima ponašanja kako bi svi bili sretni, zadovoljni i sigurni u svakodnevnom životu.

Trening pasa - pas daje šapu
Izvor fotografije: Pexels

Psi uče već od rođenja. U početku uče od svoje majke, braće i sestara. Kada dođu u naš dom, uče od nas, ostalih ukućana i životinja s kojima dijele životni prostor. Dok je tvoj ljubimac štene, proces učenja je brži i jednostavniji.

Štenci imaju manju sposobnost koncentracije nego odrasli psi, ali isto tako puno brže uče i upijaju naučeno poput malih spužvi. Važno je od prvog dana odrediti kako bi se pas trebao ponašati i pridržavati se toga u svakoj situaciji. Pokazati štenetu što smije, gdje i s čim se smije igrati, gdje obavlja nuždu, kako se treba ponašati kada vam dođu gosti, kako upoznavati nove pseće prijatelje.

Štene trči po livadi

Izvor fotografije: Pexels

Na taj način ćeš osigurati da tvoj najbolji prijatelj odraste u stabilnog, sretnog i pristojnog psa koji će te u svakom trenutku činiti ponosnim. Uz to ćete izgraditi odličan odnos te međusobno povjerenje i poštovanje.

I odrasli psi mogu učiti!

No, to ne znači da i odrastao pas ne može učiti. Dapače! Možda će proces učenja biti nešto sporiji i trebat će više ponavljanja dok pas savlada radnju, ali konačni rezultat će biti jednak.

Psi su bića navike, vole strukturu i vole pravila. Jednom kada pokažeš svom psu što bi sve trebao znati i jasno mu objasniš što očekuješ od njega, on će točno znati što treba raditi i bit će sretan i zadovoljan. Pas koji zna pravila ponašanja bez većih problema prolazit će kroz sve situacije koje mu se događaju u životu.

Psi najlakše uče metodom pokušaja i pogreške. Naprave neku radnju, dobiju nagradu i onda će sigurno tu radnju ponoviti. Zato razmisli što sve želiš da tvoj pas zna kako bi mu i samom bilo što lakše u suživotu s ljudima i drugim životinjama. Oboružaj se poslasticama i nauči ga riječi koje će vam trebati u svakodnevnoj komunikaciji. Poslastice su odlična, ukusna nagrada i motivirat će tvog ljubimca na dobro ponašanje.

Pseće poslastice - trening pasa
Izvor fotografije: Unsplash

Siječanj je mjesec u kojem potičemo vlasnike da uče svoje pse pravilima ponašanja. Pas koji zna kako se treba ponašati je pas koji će slijediti svog vlasnika, biti sretan i ispunjen, moći ići svugdje bez problema i biti siguran. Vjerujemo da svatko od nas želi da njegov najbolji prijatelj bude sretan i pruža primjer ostalim psima s kojima se susreće.

“Pas koji zna pravila ponašanja bez većih problema prolazit će kroz sve situacije koje mu se događaju u životu.”

Pomogni nam da podignemo svijest oko važnosti učenja, rada sa psima i stvaranja dobrih odnosa i pridruži se siječanjskoj akciji. Nauči svog psa nešto novo, zabavljaj se s njim i omogući mu sretan i ispunjen život. Svatko od nas je odgovoran za svog ljubimca i može pomoći da nam suživot s ljubimcima postane bezbrižan.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.