Kako dresirati psa da obavlja nuždu vani?

Kada štene dođe u tvoj dom, jedan od prvih zadataka je naučiti ga na vršenje nužde vani. U današnjem blogu otkrij kako.

Kako dresirati psa da obavlja nuždu vani?

Štenci donose veliku radost u obitelj. Zaigrani su, veseli, nestašni i nadasve neodoljivi. No, uz svu sreću koju nam pružaju donose i odgovornost. Štence je potrebno od prvog dana suživota socijalizirati i učiti željenim ponašanjima kako bi izrasli u stabilne i poslušne pse. Jedan od prvih zadataka kojeg imaš kad u tvoj život uđe štene je naučiti ga na vršenje nužde vani.

Štenci do 12 tjedana starosti uglavnom ne mogu držati nuždu dulje od 2 sata. Nisu fizički, a ni psihički sposobni za to. Zbog toga je tvoj zadatak osigurati svom malom najboljem prijatelju sve preduvjete kako bi uspješno naučio gdje treba vršiti nuždu.
Nakon spavanja, igre i jela idealna je prilika da kreneš sa treningom. To su situacije u kojima će štencima biti sila. Vrlo ćeš lako primijetiti da se štene počelo meškoljiti, nervozno je, namješta se u poziciju za obavljanje nužde. Tada ga uzmi i odnesi na mjesto gdje želiš da obavi nuždu. Nakon uspješno obavljenog zadatka obavezno pokaži oduševljenje! Razveseli se, nagradi štene i pomogni mu da poveže radnju s nagradom. Na taj način će vrlo brzo povezati što želiš od njega i naučiti „tražiti“ van kad mu je sila.

Osim što će takav trening biti koristan za tebe i tvog malog ljubimca, idealna je prilika i da provjeriš da li je s njegovom probavom sve u redu. Prema količini i konzistenciji izmeta moći ćeš vidjeti odgovara li mu hrana koju si odabrao. Ako je izmet količinski mali te pravilno formiran, možeš biti siguran da je s prehranom i probavom sve u redu. Ako pak primijetiš da je stolica obilna ili mekana, trebaš pronaći razlog tome. Uzrok može biti neodgovarajuća prehrana, ali i paraziti koje štenci mogu imati. Njih ćeš lako zamijetiti u izmetu, izgledaju poput bijelih niti ili zrnca riže. U slučaju parazita svakako posjeti veterinara koji će tvom malom prijatelju znati pomoći.

Izvor fotografije: Unsplash

"Štenci do 12 tjedana starosti uglavnom ne mogu držati nuždu dulje od 2 sata. Nisu fizički, a ni psihički sposobni za to. Zbog toga je tvoj zadatak osigurati svom malom najboljem prijatelju sve preduvjete kako bi uspješno naučio gdje treba vršiti nuždu. Nakon spavanja, igre i jela idealna je prilika da kreneš sa treningom. To su situacije u kojima će štencima biti sila."

Kad kreneš s učenjem vršenja nužde na željeno mjesto, idealno je da štene u situacijama u kojima primijetiš da mu je sila odmah odneseš van vašeg doma, negdje na travu. Tako će vrlo brzo povezati da se nužda vrši vani, u šetnji, a ne kod kuće. Ako ti je to u početku iz bilo kojeg razloga neizvedivo, pomoći ti mogu prostirke za vršenje nužde. Njih smjesti negdje blizu ulaznih vrata pa umjesto na travu štene odnesi na prostirku. Tako će imati sigurno mjesto za vršenje nužde u kući, a postepeno će i povezati radnju s odlaskom u šetnju. Proces učenja će u ovom slučaju vjerojatno biti nešto sporiji, ali jednako uspješan. Prostirke ti mogu pomoći i u situacijama kad te dulje vrijeme nema doma. Na njih će štene bezbrižno moći vršiti nuždu, a ti ćeš biti siguran da neće doći do bilo kakvih nezgoda. Kod učenja na korištenje podložaka svakako ti mogu pomoći i privlačne kapi. One će privući štene na prostirku i motivirati ga da poveže kako je prostirka idealno mjesto za vršenje nužde. I ovdje se obavezno razveseli te obilno nagradi svog malog prijatelja svaki put kada nuždu obavi na prostirku.

Ako se štenetu u procesu učenja dogodi nezgoda pa nuždu obavi na parketu, tepihu ili sličnim mjestima gdje ne bi trebalo, nikako se nemoj ljutiti na njega. Vikanje, udaranje ili guranje njuške na mjesto gdje je obavio nuždu samo će ga preplašiti, pokvariti vaš odnos te odmoći pri učenju. Dapače, može ga i potaknuti da se zbog lošeg iskustva krene skrivati kad mu bude sila pa obavi nuždu na primjer ispod kreveta. Takve nezgode jednostavno ignoriraj. Tvoja je odgovornost i zadaća da primijetiš kad je tvom malom prijatelju sila te da poduzmeš sve kako bi nezgoda bilo što manje. Uz dobro planiranje, puno finih nagradica i veselih pohvala učenje vršenja nužde bit će pozitivno iskustvo za vas oboje, a štene će brzo i uspješno povezati što se od njega očekuje. Što više vremena i truda uložiš u početku, štene će brže naučiti da je livada idealno mjesto, a šetnja idealno vrijeme za obavljanje nužde.

Štenci su izrazito inteligentni, upijaju sve što se događa u njihovoj okolini, brzo uče i napreduju, no na tom putu ipak trebaju našu pomoć. Oboružaj se strpljenjem, dobrom voljom i finim poslaticama. Tako možeš biti siguran da će tvoj mali najbolji prijatelj uvijek biti uspješan u treningu te brzo napredovati, a ujedno ćete graditi predivan odnos pun ljubavi i razumijevanja. Vjerujemo kako ćeš se složiti da sada imaš najbolji recept za uspjeh!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.