Dresura pasa za početnike

Psi najbrže i najlakše uče uz dobru motivaciju. U današnjem blogu ti veterinarka Maja otkriva kako započeti s dresurom psa.

Dresura pasa za početnike

Svatko od nas želi dobro odgojenog psa koji će se primjereno ponašati u svakoj situaciji te rado poslušati kada nešto od njega zatražimo. Kako bi to postigli, sa psom treba redovito raditi i u njega uložiti puno truda i vremena

Psi najbrže i najlakše uče uz dobru motivaciju. Poslastica ili igračka najčešći su motivatori, odaberi što tvoj pas najviše voli i uspjeh vam je zagarantiran. Trikovi su odličan odabir za prvu vježbu koju ćeš naučiti svog psa te za svakodnevni trening. Zabavne, jednostavne radnje veselit će i tebe i tvog najboljeg prijatelja tako da će učenje biti brzo i uspješno. Nagrada nakon svake dobro odrađene vježbe psa će motivirati i dati mu poticaj da ponovi radnju za koju je dobio nagradu. Tvoje veselje i pohvala bit će mu dodatna motivacija. Vježbe poslušnosti možda će ti se činiti zahtjevne ili dosadne, no ako ih treniraš s jednakim veseljem i redovito nagrađuješ dobra ponašanja, pas će ih doživljavati kao i trikove te ih rado ponavljati. Sve što naučiš svog psa pomoći će ti u svakodnevnim situacijama gdje ćeš očekivati njegovu poslušnost, a svaki trening produbit će i učvrstiti vaš odnos te vam osigurati da postanete pravi najbolji prijatelji.

Ako je tvoj ljubimac tek stigao u vaš dom, daj mu par dana vremena kako bi se naučio na tebe i novu okolinu. Kada primijetiš da se opustio, počeo osjećati sigurno i upoznao s tobom, znaš da možeš krenuti s treningom. Prije nego započneš s učenjem novih trikova i vježbi poslušnosti svakako prvo razmisli što je tvom psu draže, ukusna poslastica ili zabavna igračka. Odaberi nagradu koja će ga više veseliti i pružiti mu potrebnu motivaciju za učenjem i napretkom. S treningom kreni polako, svega 10 do 15 minuta dnevno, a duljinu i intenzitet treninga povećavaj kako će tvoj najbolji prijatelj postati sve uspješniji. 

Izvor fotografije: Pexels

Sigurno si već čuo za izreku da stari pas ne može naučiti novi trik. Ona je svakako pogrešna. Istina je da štenci lakše i brže uče jer su u razvoju i nove informacije upijaju kao male spužve. No, to ne znači da stariji psi ne mogu naučiti novi trik ili vježbu poslušnosti, dapače. Možda će im trebati malo više vremena ili veći broj ponavljanja da savladaju vježbu, ali uz pravu motivaciju nema razloga zašto je ne bi mogli naučiti i bez problema primjenjivati u svakodnevnom životu.

Uz pozitivnu motivaciju svog najboljeg prijatelja možeš naučiti gotovo sve što poželiš. Važno je da nagradiš svaku željenu radnju koju ti pas ponudi. Ako vidiš da mu je vježba preteška, ne može je savladati ili je ne razumije, podijeli je na jednostavnije korake te ih uči postepeno dok ne dođete do konačnog cilja. Poslastica ili igračka u ruci mogu ti pomoći kako bi pokretom ruke naveo psa da napravi ono što želiš i za dobro odrađenu vježbu ga naravno nagradi. Ako npr. želiš naučiti psa da sjedi i čeka dok se ti udaljiš, prvi korak je da ga naučiš što znači naredba sjedi. Nakon toga ćeš se pokušati udaljiti samo korak od psa, pa dva koraka, pa pet i tako postepeno sve dok se ne uspiješ udaljiti bez da pas dolazi k tebi. Za svaki dobro odrađeni korak ga naravno obilno nagradi, a tempo kojim ćeš povećavati težinu vježbe prilagodi psu i njegovom napretku. Uspjeh vam je na taj način zagarantiran. 

"Uz pozitivnu motivaciju svog najboljeg prijatelja možeš naučiti gotovo sve što poželiš. Važno je da nagradiš svaku željenu radnju koju ti pas ponudi. Ako vidiš da mu je vježba preteška, ne može je savladati ili je ne razumije, podijeli je na jednostavnije korake te ih uči postepeno dok ne dođete do konačnog cilja."

Neki od zabavnih i korisnih trikova koje možeš naučiti svog ljubimca su daj šapu, daj pet, prosi, vrti se u krug, puzi po podu, hodaj slalom između tvojih nogu, hodaj na zadnjim nogama, skoči i slično. Korisne vježbe poslušnosti su sjedi, lezi, čekaj, hodaj uz nogu, stani prije ceste, a ona najvažnija je svakako dođi. Sve trikove i vježbe poslušnosti prvo savladajte u svom domu, gdje je psu sve poznato i ništa ga ne ometa, a nakon toga ih isprobajte u šetnji. Tamo će koncentracija tvog najboljeg prijatelja biti manja i izvođenje vježbi će mu biti teže, ali ne moraš se brinuti. Dok ste u šetnji trik ili vježbu slobodno razdvoji na korake koje ste vježbali doma i tako pomozi psu da ponovi sve što je naučio te savlada vježbu i u težim uvjetima. Imaj razmijevanja jer u šetnji će ga ometati razni mirisi, ali i drugi psi.

Kroz svakodnevni trening tvoj najbolji prijatelj postat će sve bolji i bolji, vježbe će izvoditi sa sve većom lakoćom, a vaš odnos gradit će se u onaj pun ljubavi i međusobnog razumijevanja. Ako ipak misliš da su vježbe poslušnosti prevelik zalogaj za tebe i da ne možeš sam naučiti svog najboljeg prijatelja sve što bi htio, potraži tebi najbliži kinološki klub za obuku pasa. Tamo ćete zajedno, uz pomoć stručnjaka, brzo i lako savladati baš svaki trik, a ujedno postati i pravi uvježbani tim koji će se s lakoćom nositi sa svakodnevnim izazovima.

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.