Novo štene je u tvom domu? Prilagodi dom novom stanaru

Štencima je vrlo važno da osjećaju svoj teritorij. Na taj način se lakše priviknu na novo okruženje u koje su stigli.

Novo štene je u tvom domu? Prilagodi dom novom stanaru

Slažemo se s tobom, dan kad dolazi novo štene u dom – najsretniji je dan! Čestitamo ti na toj velikoj odluci i veselimo se zbog tebe jer znamo da ti je najbolji prijatelj zagarantiran! Da bi okolina doma bila sigurna za štene, a i ti spreman za novog gosta započni pripreme na vrijeme! 

Krenimo od njegovog kutka. Ako planiraš držati svog ljubimca većinski u kući/stanu pobrini se da ima svoje mjesto i da s tog mjesta vidi većinu ostalog prostora jer ćeš mu na taj način omogućiti osjećaj sigurnosti jer ima sve u vidokrugu. Dobar izbor je kutak u dnevnoj sobi ili neki prostor gdje i ostali ukućani provode najviše vremena. U taj kutak smjestit ćeš krevetić ili jastučić koji si izabrao i koji će tvom čupavcu služiti za spavanje i odmor. 

Tvom najboljem prijatelju jako je važno da osjeća svoj teritorij te će se tako lakše nositi s činjenicom da je iz majčinog krila otišao u potpuno novo i nepoznato mjesto. Imaj na umu da u štenećoj fazi rastu zubići i izmjenjuju se te će malac imati jaki nagon za grickanjem tako da se nemoj ljutiti ako počne gristi svoj jastučić! Svakako mu osiguraj igračke, plišane i gumene, kojima ćeš mu odvraćati pažnju sa svojih papuča ili nogica od stola.

Osim mjesta za spavanje treba mu naravno i mjesto za klopu. Najbolje bi bilo da su zdjelice za hranu i vodu negdje u blizini njegovog kutka i da se ne sele. Psi više vole stabilnost i poznavanje rutine, to im također daje osjećaj sigurnosti. Izaberi zdjelice od nehrđajućeg čelika jer se one najlakše održavaju i nisu podložne uništenju griženjem. 

Korisno je nabaviti i silikonsku podlogu jer će štene u početku biti zaigrano i nespretno pa će podloga svakako smanjiti klizanje ili prevrtanje zdjelica, a tebi dodatan posao i čišćenje. Voda treba biti dostupna stalno tako da prilikom odabira mjesta za zdjelice uzmi u obzir i to da nije na nekom prometnom mjestu ili nekome na putu. 

Što se tiče hrane, izaberi kvalitetnu suhu potpunu hranu namjenjenu štencima koja će biti baza prehrane i koja će mu omogućiti pravilan rast i razvoj, a povremeno mu ponudi kvalitetnu mesnu konzervicu da se zasladi. Poslastice koje ćeš koristiti za trening neka budu također kvalitetne i primjerene veličine. Poslastice bi trebale zauzimati maksimalno 10% dnevnog unosa hrane, tako da izaberi dovoljno malene da ih možeš dati više puta tokom treninga.

„Tvom najboljem prijatelju jako je važno da osjeća svoj teritorij te će se tako lakše nositi s činjenicom da je iz majčinog krila otišao u potpuno novo i nepoznato mjesto.“

U svrhu obavljanja nužde po kući možeš nabaviti pelene za pse i privlačni sprej koji će vam pomoći pri treningu ili možete odmah početi trenirati obavljanje nužde vani. 

Izvor fotografije: Shutterstock

Također, moraš imati pripremljenu ogrlicu za svog ljubimca koja će odgovarati njegovom opsegu vrata, a idealno bi bilo da se može povećavati i da možeš prilagoditi veličinu s obzirom na rast šteneta. Uz ogrlicu, treba ti i povodnik koji će vam omogućiti zajednička druženja i šetnje, ali i čuvati ga od opasnosti. Izbjegavaj fleksice dok je štene i ne odaziva se na poziv, radije izaberi fiksni povodnik tako da uvijek možeš kontrolirati kud se kreće i sa čime dolazi u kontakt. 

U početku, dok ne prođu sva cijepljenja protiv zaraznih bolesti čuvaj ga od kontakta s drugim psima i ne vodi ga u pseće parkove već ga drži u kući ili eventualno u dvorištu ili vrtu gdje može obaviti i nuždu. Vrećice za izmet pametno je smjestiti u torbu ili jaknu, a još bolje u dispenzer koji možeš okačiti na povodnik tako da su ti uvijek pri ruci i da možeš počistiti za svojim ljubimcem.

Za njegu dlake i četkanje izaberi prigodnu četku te blagi šampon, no nema potrebe da ga često kupaš. Za čišćenje nakon šetnje vani dobro će doći vlažne maramice kojima možeš nježno obrisati šapice bez potrebe da smočiš cijelu dlaku. Također, ne zaboravi pseću pastu za zubiće kojom ćeš održavati dentalnu higijenu. 

„U početku, dok ne prođu sva cijepljenja protiv zaraznih bolesti čuvaj ga od kontakta s drugim psima i ne vodi ga u pseće parkove već ga drži u kući ili eventualno u dvorištu ili vrtu gdje može obaviti i nuždu.“

Tvoj stambeni prostor prilagođen je životu tebi i može skrivati nekoliko potencijalnih opasnosti za tvog novog člana kućanstva. Štene je razigrano, znatiželjno i ne predviđa opasnosti. Bilo kakve stepenice obavezno zaštiti ogradicom, bilo da su u kući ili u dvorištu. Skloni sve kablove, punjače, slušalice i ostale tehničku opremu koje bi se mogao dohvatiti i pregristi. 

Prođi svaku prostoriju u kući i provjeri ima li kakvih oštrih predmeta, izbočina ili uskih prostora gdje bi mogao zapeti ili zahvatiti se ogrlicom. Također, bilo bi idealno kada nebi imao ukrasnog bilja po podu, već da sve digneš na štenetu nedostupna mjesta. Ima pojedinih biljaka koje mogu biti otrovne za kućne ljubimce pa svakako želiš skloniti sve što bi mu moglo naštetiti. 

Ako imaš dvorište ili vrt, osim biljaka u kući provjeri i biljke koje imaš u dvorištu i je li neka od njih toksična. U vrtu također ogradi terasu ako je na povišenom, bazen ili pak ribnjak. Dvorište treba biti potpuno ograđeno da štene ne može izaći, a drugi psi ne mogu ući. Dobro provjeri vrata/ ogradu jer će se malo znatiželjno štene svukud pokušati provući. 

U garaži provjeri da ne držiš npr. otrov za štakore ili za korov na nekom lako dostupnom mjestu kojeg bi malac mogao dohvatiti te provjeri da nema i antifriza jer je također otrovan za pse, a miriši im kao sladoled. 

Najčešće greške koje se znaju javiti kod novih vlasnika ljubimaca jesu: zanemarivanje oralne higijene, zanemarivanje socijalizacije i treninga psa, neredovite posjete veterinaru, davanje ljudske hrane sa stola i hranjenje nekvalitetnom hranom punom žitarica s nimalo mesa, prerano dovođenje šteneta u novi dom te prerano upoznavanje s drugim kućnim ljubimcima dok još nema razvijenu imunološku zaštitu protiv zaraznih bolesti. 

Važno je informirati se o svemu prije nabave ljubimca kako bi se na vrijeme pripremio, upoznao s potencijalnim opasnostima i izbjegao najčešće greške i neželjene posljedice. Ti si svakako na odličnom putu jer čitaš ovaj članak i educiraš se i sigurni smo da će ti pomoći ovi savjeti kako bi i ti i ljubimac bili sretni, zdravi i zadovoljni! 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.