Prehrana štenaca: znaš li koja je hrana idealna za tvoje štene?

Kvalitetna i primjerena prehrana kreće još od malih nogu. U današnjem blogu saznaj više o pravilnoj prehrani štenaca.

Prehrana štenaca: znaš li koja je hrana idealna za tvoje štene?

Dolazak štenaca ili šteneta u tvoj dom, znamo, najuzbudljiviji je dan na svijetu! Slatko malo biće treba i slatki mali krevetić, dekicu, igračkice, ogrlicu i povodnik pa dok pripremiš sve te sitnice priprema prehrane možda padne u drugi plan. No, prehrana štenaca, uz cijepljenje, svakako je tvoja najbitnija odgovornost! Kvalitetna i primjerena prehrana kreće od malih nogu, a za štenca je izuzetno važna zbog pravilnog rasta i razvoja, a kasnije i za održavanje zdravlja i njegov što duži život.

Kad se štenci oštene nemaju još zubića, a većinu vremena provode spavajući i hraneći se majčinim mlijekom, baš kao tipične bebe! Majčinim mlijekom hrane se do 3. - 4. tjedna starosti kad im počnu izbijati zubići. U tom periodu kreće odvikavanje od majčinog mlijeka i sisanja jer oštri zubići iritiraju kožu kuje i dopušta sve kraće sisanje. Za vrijeme odbijanja poželjno je paralelno raditi tranziciju na visokoenergetsku prehranu za poticanje rasta štenaca prvo kroz zamjene za mlijeko, zatim upoznavanjem s mokrom hranom, a potom i suhom.

Zamjene za majčino mlijeko mogu biti nadomjestak ili nadopuna uz prehranu majčinim mlijekom. Zamjensko mlijeko je od životne važnosti za štence koji su ostali bez majke jer su to formule potpune hrane koje će pružiti sve nutrijente i potrebnu energiju koju bi štene dobilo i od majčinog mlijeka te se mogu koristiti od rođenja. Vrlo je praktično za rukovanje jer najčešće dolazi u obliku praha koji se pomiješa s vodom te se za malce kojima je nadomjestak lako napuni šprica sa smjesom koja olakšava hranjenje ili u bočicu koja i budi taj prirodni nagon za sisanjem. Naravno, uvijek je bolje da štene siše kujino mlijeko jer će na taj način razviti i zdravi imunitet, no u slučajevima kada ne može ovi preparati pružit će potrebnu pomoć.

Izvor fotografije: Shutterstock

''Imaj na umu da se za vrijeme dojenja štenci hrane po malo i često, otprilike 4-6x na dan. Oko 6. – 8. tj. starosti kad će se odvojiti od kuje i biti samostalniji trebali bi dobivati 4 obroka dnevno. Nakon 3. mjeseca poželjno je povećati količinu, a smanjiti frekvenciju obroka na 3x dnevno, a nakon 6 mjeseci i na 2x dnevno te se toga nadalje držati.''

Za malce kojima je zamjensko mlijeko nadopuna preporučujemo ti otopiti prah i napraviti smjesu, ulijati mlijeko u plitki tanjurić te prstom umočenim u mlijekom prebrisati nos i usta štencu. Bit će malo musavi, ali tako će najbrže naučiti da je ono što je u tanjuriću hrana i da je fino! Idealno bi bilo da to ponoviš više puta na dan dok sami ne nauče piti i na taj način početi odvikavanje od sisanja. 

Kad se naviknu na pijenje iz plitkih tanjurića sljedeći korak je dodavanje malih količina mekane hrane, odnosno kvalitetne konzerve za štence kojom planiraš hraniti ljubimca i kasnije tako da se navikne na okus. Na taj način će postepeno učiti gutati kruću hranu, a i žvakati. 

S vremenom smanjuj količinu tekućeg mlijeka i povećavaj količinu mekane hrane i ciljaj da to ostvariš do 6. tjedna starosti. Nakon što se priviknu na mekanu hranu počni dodavati u obrok i po nekoliko granula suhe potpune hrane kojom planiraš hraniti štenca tako da se privikava i na dehidrat. Na početku možeš pustiti da se granula malo namoči i omekani, a s vremenom kako jačaju zubići i čeljust moći će grickati i suhu granulu. 

Imaj na umu da se za vrijeme dojenja štenci hrane po malo i često, otprilike 4-6x na dan. Oko 6. – 8. tj. starosti kad će se odvojiti od kuje i biti samostalniji trebali bi dobivati 4 obroka dnevno. Nakon 3. mjeseca poželjno je povećati količinu, a smanjiti frekvenciju obroka na 3x dnevno, a nakon 6 mjeseci i na 2x dnevno te se toga nadalje držati.

Svi psi su štenci do 6 mjeseci starosti bez obzira na pasminu. U toj fazi se događa izmjena zubića i osim što ćeš ga prilagođavati na suhu hranu, osiguraj mu i gumene igračke koje će olakšati izmjenu zubi. 

Nakon 6 mjeseci prelaze u fazu juniora i u tom prijalazu završava izmjena zubića i formira se stalni dlačni pokrov. Odvajanje štenaca iz legla i odlazak u novi dom preporuča se odraditi između 8. i 12. tjedna i tada bi već trebali biti naviknuti na mokru i suhu hranu te jesti samostalno. 

Naravno, svako štene će se razvijati svojim tokom i nema jedinstvene formule za svakog. Suha hrana će biti baza prehrane za tvog ljubimca do kraja života tako da izaberi kvalitetnu potpunu hranu s visokim udjelom mesa i svim potrebnim vitaminima i mineralima. Izbor prilagodi prema veličini svoje pasmine, razini aktivnosti i fazi životne dobi s obzirom da štene i junior imaju drugačije nutritivne potrebe. 

Svakako izbjegavaj davanje kravljeg mlijeka, ljudske hrane i nekvalitetnih poslastica punih aditiva i pojačivača okusa jer će sve to naštetiti zdravoj probavi tvog najboljeg prijatelja. U fazi šteneta posebno pazi na prehranu s obzirom da se probavni sustav još razvija i ne radi punim kapacitetom, a kasnije i dalje biraj samo hranu i poslastice namjenjene psima, kvalitetnog sastava od visokovrijednih namirnica.

Tvoje štene bit će sretno i zdravo ako se držiš ovih smjernica i privikavaš ga na krutu hranu postepeno, a puno maženja i tepanja će također olakšati proces i osigurati da postanete i ostanete najbolji prijatelji!


Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.