Odaberi hranu prigodnu za psa koji je alergičan

Naši ljubimci, baš kao i mi, mogu biti skloni raznim alergijama. U današnjem blogu otkrij kakvu hranu trebaš ponuditi psu alergičaru.

Odaberi hranu prigodnu za psa koji je alergičan

Sigurni smo kako već znaš da naši ljubimci, baš kao i mi, mogu biti skloni raznim alergijama, bilo to na hranu ili vanjske utjecaje. Ako si primijetio da se tvoj prijatelj naglo počeo češati i grickati po koži ili je koža crvena i javlja se osip, povraća ili ima proljev, pojavile su mu se otekline na licu, primjećuješ kihanje ili pak curenje iz očiju - moguće je da se radi o nekoj vrsti alergije. Simptomi mogu biti ozbiljni i svakako ti savjetujemo da u bilo kojoj od ovih situacija odmah posjetite veterinara kako biste otkrili o čemu se točno radi i spriječili komplikacije koje mogu doći kao posljedica same alergije. Posumnja li veterinar da se radi o alergiji, tvog mezimca može poslati na alergijsko testiranje za koje će biti potreban uzorak krvi ili će vam preporučiti eliminacijsku dijetu, ovisno o samoj situaciji i procjeni uzroka problema. 

Ako su simptomi poput povraćanja, proljeva, teturanja ili letargičnosti došli naglo, a uz to si pronašao ostatke nečega čime se tvoj prijatelj možda počastio i moglo bi biti opasno za njegov organizam, možda se radi o trovanju hranom pa veterinaru napomeni sve što bi moglo biti bitno u utvrđivanju uzroka problema. U ovakvim slučajevima najčešće se radi o finoj čokoladi ili jelu bogatom lukom koje je ljubimac uspio ugrabiti, no obrati pozornost i na avokado, alkohol, lijekove, xylitol u desertima i druge opasne sastojke koji bi se mogli naći u njegovoj blizini. 

Izvor fotografije: Pexels

"Ako si primijetio da se tvoj prijatelj naglo počeo češati i grickati po koži ili je koža crvena i javlja se osip, povraća ili ima proljev, pojavile su mu se otekline na licu, primjećuješ kihanje ili pak curenje iz očiju - moguće je da se radi o nekoj vrsti alergije. Simptomi mogu biti ozbiljni i svakako ti savjetujemo da u bilo kojoj od ovih situacija odmah posjetite veterinara!"

Neke namirnice koje su u pravilu sigurne za ostale pse, tvom prijatelju mogu stvarati problem čak i ako se ne radi o alergiji. Intolerancija, odnosno nealergijska preosjetljivost na određene namirnice može se pokazati kroz dugotrajne i dosadne simptome slične onima kod alergije, a dugoročno izlaganje izvorima intolerancije može razviti niz drugih zdravstvenih problema. Kao i alergija, može se utvrditi eliminacijskom dijetom ili pak testom intolerancije na hranu. 

"Eliminacijska dijeta provodi se tako da se u prehranu uključi potpuno novi izvor bjelančevina i ugljikohidrata koji do sada tvoj ljubimac još nije jeo, a izbace se sastojci koji su u prehrani korišteni do tog trenutka. Na primjer, ako je tvoj ljubimac do sad jeo piletinu i rižu, povremeno govedinu, krumpir... pokušaj mu sada ponuditi hranu koja sadrži samo ribu, janjetinu ili kunića. Ovisno o reakciji tijela na novu hranu znamo jesu li uzrok problema namirnice koje su se nalazile u prethodnim obrocima."

Ako je tvom prijatelju utvrđena alergija na hranu, ne moraš puno brinuti o tome čime ćeš ga sada hraniti. Osim što mu možeš ponuditi suhu i mokru medicinsku hranu za one s alergijama (pa čak i poslastice), postoji širok izbor klasične hrane čiji su sastojci kvalitetni i iz provjerenih izvora – bitno je samo da hrana koju mu ponudiš u sebi ne sadrži ono na što je alergičan. Iako ima onih koji svojim četveronožnim prijateljima kod kuće pripremaju i kuhaju obroke, mi ti radije savjetujemo da se držiš već gotove, kvalitetne hrane kako bi bio siguran da svaki obrok zadovoljava sve nutritivne i energetske potrebe tvog ljubimca. Uz sam obrok ljubimcu možeš ponuditi i određene dodatke prehrani koji će umanjiti već postojeće simptome alergije i poduprijeti pravilan rad organizma. Ovdje ti predlažemo probiotike koji će pomoći održavati zdravu crijevnu floru te kvalitetne vitamine i/ili lososovo ulje za bolju kvalitetu kože i dlake te jači imunitet. 

Sada kada znaš kako svom vjernom prijatelju pomoći u ovoj situaciji, možete nastaviti bezbrižno uživati u zajedničkom vremenu te ga dodatno poboljšati finim i sigurnim poslasticama. Vjerujemo da će ti biti zahvalan! 

 

Autor: Paula Harapin