Unutarnji nametnici - gliste

Gliste nisu problem samo kućnih ljubimaca, mogu se zaraziti i ukućani

Unutarnji nametnici - gliste

Pogled na izmet tvog ljubimca može otkriti unutarnje parazite. Ako ih na vrijeme očistiš spriječit ćeš sve komplikacije koje oni donose.

Jednako kao što štitimo ljubimce od vanjskih nametnika, potrebno ih je štititi i od unutarnjih. Protiv unutarnjih nametnika najčešće dajemo tablete, ovisno o dobi i kilaži ljubimca. Redovno tretiranje potrebno je odraditi 4 puta godišnje, svaka 3 mjeseca. Ukoliko se ljubimac zarazi unutarnjim parazitima, dajemo mu tabletu bez obzira na to kada ju je zadnji put dobio.

Unutarnje parazite ćeš vrlo lako uočiti i prepoznati u izmetu svog ljubimca. Izgledaju poput glista ili bijelih špageta, a na stražnjem dijelu tijela se na dlaci mogu pronaći članci parazita koji izgledaju poput zrna riže. Nakon davanja tablete obavezno počisti izmet za svojim ljubimcem kako ne bi zarazio druge ljubimce.

Unutarnji paraziti su veoma opasni za zdravlje našeg ljubimca, izazivaju mučninu, proljev, slabost, opadanje dlake i slične simptome, a isto tako se mogu prenijeti i na ukućane. Neki od parazita sudjeluju i u razvojnom ciklusu buha, pa uz unutarnje parazite tvoj ljubimac može zaraditi i buhe. To sigurno ne želiš!

Redovito čišćenje naših ljubimaca od unutarnjih parazita osigurat će njima i nama zdrav i sretan život. Naša preporuka su Drontal tablete za pse i mačke.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.