Kako izraditi grebalicu za mačke?

Tvoj ljubimac je mačka? U današnjem blogu saznaj kako sam možeš izraditi grebalicu za svog ljubimca.

Kako izraditi grebalicu za mačke?

Sigurni smo da već znaš kako mačke vole grebati. Osim što redovito moraju trošiti svoje noktiće da oni ne bi postali predugi, grebanjem po različitim površinama se rastežu, ostavljaju svoj miris te izražavaju emocije poput stresa ili uzbuđenja. U prirodi će najčešće grebati koru drveta, a u kući ili stanu svojoj ljubimici trebaš osigurati prikladno mjesto za ovu aktivnost kako bi sačuvao namještaj i slične stvari koje joj mogu biti privlačne za grebanje. 

Da bi tvoja najbolja prijateljica u svakom trenutku mogla zadovoljiti svoje potrebe, preporučujemo ti postaviti po jednu grebalicu u svaku prostoriju u kojoj voli boraviti. Ovisno o tome voli li više promatrati svijet s visine ili preferira igru bližu tlu, možeš odabrati visoku ili nisku varijantu. Obje opcije mogu imati kućice, ležajeve ili dodatne igračke za još veću zabavu. Ako kod kuće pak imaš dvije krznene loptice, pobrini se da su grebalice dovoljno velike ili da ih imaš više kako bi se obje mogle nesmetano zabavljati u isto vrijeme. Osim toga, postoje i različiti materijali od kojih su izrađene, pa tako možeš odabrati one od špage, kartona ili drveta ovisno o tome što tvoja ljubimica preferira.

Izvor fotografije: Unsplash

"Sigurni smo da već znaš kako mačke vole grebati. Osim što redovito moraju trošiti svoje noktiće da oni ne bi postali predugi, grebanjem po različitim površinama se rastežu, ostavljaju svoj miris te izražavaju emocije poput stresa ili uzbuđenja."

Ako voliš biti kreativan, predlažemo ti da se okušaš u izradi grebalice i iznenadiš svoju najbolju prijateljicu najljepšim poklonom! 

Za izradu će ti biti potrebno:
1. Stup od tvrdog kartona ili prirodnog drveta (poput breze)
2. Konop od sisala
3. Kućica ili ležaj na kojem će maca odmarati
4. Drvene ploče za bazu i katove, ovisno o tome koliko ih želiš postaviti
5. Tapison ili čvrsto platno
6. Igračka na špagi
7. Bušilica
8. Vijci

Upute za izradu:
1. Drvenu ploču koju si namijenio kao bazu obuci u tapison ili platno. Ovisno o vrsti materijala kojeg koristiš, vijcima možeš učvrstiti dvije ploče jednu za drugu kako bi baza bila teža, a time i grebalica stabilnija.
2. Odabrani stup pričvrsti na gotovu bazu. 
3. Stup omotaj konopom od sisala te rubove učvrsti vijcima kako se ne bi odmotao. Ako se radi o prirodnom drvetu, konop ti neće biti potreban. Po želji, na bazu možeš učvrstiti jedan ili više stupova različitih visina.
4. Na vrh stupa učvrsti drvenu ploču i obloži je tapisonom ili platnom. Ovdje možeš postaviti odabrani ležaj ili kućicu.
5. Na različite stupove učvrsti ploče različitih veličina, a na jednu od njih vijkom postavi igračku koja će visiti na špagi. 
6. Gledaj kako tvoja ljubimica uživa u igri i odmaranju na svojoj unikatnoj grebalici!

Kod prikupljanja materijala za izradu, pripazi da drvo koje koristiš nije lakirano, tretirano pesticidima i sličnim kemikalijama te da je sigurno za ljubimce. Osim što izradom grebalice možeš izbrusiti svoje vještine, ovaj projekt omogućit će ti da svojoj najboljoj prijateljici priuštiš grebalicu u potpunosti prilagođenu njenim željama i potrebama. Takvu grebalicu ćeš ujedno moći i najbolje uklopiti u vaš životni prostor. Odlučiš li se za ovaj pothvat, sigurni smo da ćeš uživati u procesu kao i u završnom rezultatu.

Slobodno nam u komentarima ostavi slike i videe na kojima tvoja ljubimica uživa u svojoj novoj grebalici!

 

Autor: Paula Harapin