Ogrlica ili ampula? Što je bolje za mog ljubimca?

Vanjski nametnici vrebaju u prirodi. U današnjem blogu saznaj što je bolje za tvog ljubimca – ogrlica ili ampula?

Ogrlica ili ampula? Što je bolje za mog ljubimca?

Nema sumnje u to da rast temperature donosi i znatno veću opasnost od buha, krpelja i ostalih vanjskih nametnika, no velik broj njih ljubimcima može zadavati probleme tijekom cijele godine – pa čak i zimi. Iz tog razloga važno je da se pobrineš da je tvoj mezimac uvijek zaštićen odgovarajućom zaštitom. Ovisno o vašim životnim navikama i prirodnom okruženju, tvoj prijatelj može biti više ili manje izložen određenim nametnicima pa se možda pitaš koji oblik zaštite bi vam bolje odgovarao – ogrlice ili ampule?

Ako dobar dio vremena provodite u šetnji prirodom, planinarite i istražujete ili pak živite na selu okruženi zelenilom, za očekivati je da se u vašoj okolini nalazi veći broj nametnika koji vrebaju tvog ljubimca. Odlučiš li mu staviti ogrlicu, bit će zaštićen dulji period vremena, no potrebno je obratiti pozornost na nekoliko sitnica.

Ogrlica treba biti u stalnom kontaktu s kožom kako bi bila učinkovita pa je potrebno s vremena na vrijeme provjeriti je li slučajno olabavila i po potrebi ju zategnuti, a i obrisati od prašine i prljavštine koja se tijekom vremena može skupiti na površini. To će pomoći kod nesmetanog otpuštanja aktivne tvari. Također, ovisno o tome je li ogrlica vodootporna ili štetna za vodeni okoliš, možda ju je potrebno skidati prije kupanja ili plivanja.

Kod češćeg kupanja ili temeljitog šamponiranja, zaštita će se više ili manje isprati s kože tvog prijatelja pa je potrebno određeno vrijeme da se ona tamo opet otpusti. U tom periodu zaštita je nešto slabija ili nepostojeća. Ovisno o kojoj ogrlici se radi, taj period može biti dulji ili kraći pa svakako provjeri uputstva.

Izvor fotografije: Shutterstock

"Ogrlica treba biti u stalnom kontaktu s kožom kako bi bila učinkovita pa je potrebno s vremena na vrijeme provjeriti je li slučajno olabavila i po potrebi ju zategnuti, a i obrisati od prašine i prljavštine koja se tijekom vremena može skupiti na površini. To će pomoći kod nesmetanog otpuštanja aktivne tvari."

Ima li tvoj ljubimac gustu i dugu dlaku, ampula može biti učinkovitije rješenje jer će lakše doprijeti do kože. Također, odlično je rješenje kao zaštita od ugriza muha na područjima gdje i to može stvarati problem. Ona djeluje do mjesec dana, a uz vodene aktivnosti i kraće pa treba biti redovit u primjeni. Odlučiš li se za ampulu, imaj na umu da prije apliciranja treba proći bar dva dana od kupanja te se preporuča izbjegavati kupanje isto toliko nakon aplikacije. 

Ako ste u gradu, opasnosti od vanjskih nametnika mogu biti nešto manje, ali daleko od nepostojećih. Kod odabira zaštite svakako uzmi u obzir odlazite li i koliko često u park, šetnju ili na igru s drugim ljubimcima. Ogrlica u takvim situacijama može biti nezgodan izbor jer se za vrijeme grublje igre i nespretnih pokreta može i potrgati ili izgubiti. Ako se pak radi o mački, može se dogoditi da tvoja ljubimica za vrijeme istraživanja ogrlicom zapne za nešto i zaglavi ili se ozlijedi. Osim toga, ogrlica se tako može i izgubiti. I ovdje bi ampula mogla biti bolje rješenje. 

Da sumiramo, ogrlice uz pravilno korištenje pružaju zaštitu 4 – 8 mjeseci, ovisno o kojem proizvodu se radi. Mogu biti vodootporne, no nakon kupanja i plivanja potrebno je određeno vrijeme da ponovo postignu svoje maksimalno djelovanje. Kao što smo spomenuli, ovdje trebaš pripaziti na to da je ogrlica čista i dobro zategnuta, a kao glavnu prednost istaknuli bismo duljinu djelovanja zaštite i repelentno djelovanje, ovisno o kojem se točno proizvodu radi. Većinom su namijenjene psima, no postoje i one za mačke.

Ampule traju do mjesec dana i također su jednostavne za primjenu te mogu imati repelentno djelovanje. Kod aplikacije je bitno da prođe barem 48 sati nakon posljednjeg i minimalno isto toliko prije sljedećeg kupanja kako bi djelovanje bilo potpuno. Također, ampulu istisni na mjesto koje tvoj mezimac ili mezimica neće moći lizati kako ne bi došlo do ozbiljnih posljedica. Osim što pružaju zaštitu psima i mačkama, određene ampule možeš koristiti i ako je tvoj prijatelj kunić.  

Još jedna od opcija može biti sprej. Odlučiš li se za ovaj oblik zaštite, svog ljubimca trebaš pošpricati po cijelom tijelu i proći prstima kroz dlaku kako bi zaštita prodrla do kože. Sprejevi djeluju nakon što se osuše, no izlaganje vodi može umanjiti djelovanje. Mogu biti odličan izbor za štence i mačiće jer se mogu koristiti već od 2 dana starosti, no zbog načina primjene nisu praktični za odrasle ljubimce srednjih i velikih pasmina te onih duge i guste dlake.

"Što god odabrao - bila to ogrlica, ampula, sprej ili čak tableta, bitno je da svom prijatelju pružiš cjelogodišnju zaštitu kako biste mogli bezbrižno uživati na otvorenom i izvući najbolje iz svakog godišnjeg doba!"

 

Autor: Paula Harapin