Štitiš li svog ljubimca od nametnika cijele godine?

Opasnost od vanjskih nametnika traje cijelu godinu! Veterinarka Marina ti otkriva više o nametnicima koji vrebaju iz prirode.

Štitiš li svog ljubimca od nametnika cijele godine?

Približava nam se dio godine u kojem vanjski nametnici počinju biti aktivniji i veća prijetnja za naše kućne ljubimce. Opasnost od vanjskih nametnika traje cijelu godinu, ali s dolaskom sezone njihove pojačane aktivnosti (ožujak – studeni) opasnost od uboda i bolesti koje prenose još je veća. Zato svakako vodi računa da svog mezimca štitiš kroz cijelu godinu, a posebno kroz sezonu njhove pojačane aktivnosti! 

"Od vanjskih nametnika tvom ljubimcu najviše muke zadaju: buhe, krpelji, komarci, muhe i papatači."

Aktivnost krpelja ovisi o temperaturi i vlažnosti, a najaktivniji su u proljeće, rano ljeto i ranu jesen. U zimskom periodu također mogu biti prisutni, pogotovo sad kad su nam zime blaže i nema jako niskih temperatura koje se dugo zadržavaju. Krpelji predstavljaju veliku opasnost za naše četveronošce jer svojim ugrizom mogu prenijeti teške bolesti kao što su piroplazmoza, anaplazmoza, lajmska borelioza i erlihioza. Da zaštitiš svog ljubimca biraj ogrlice ili ampulice s repelentnim djelovanjem koje će spriječiti hranjenje krpelja. Prilikom maženja obavljaj i redovite preglede krzna i kože nakon šetnji i boravka u prirodi kako bi bio siguran da tvoj ljubimac nije ništa pokupio.

Buhe su također aktivne tokom cijele godine i da spriječiš infestaciju buhama štiti ljubimca kontinuirano kroz cijelu godinu. Buhe svojim ubodom iritiraju kožu, izazivaju svrbež, a kod osjetljivih ljubimaca mogu prouzrokovati i alergijsku reakciju. Osim toga sudjeluju i u prijenosu unutarnjih nametnika (trakavice) pa kada štitiš ljubimca od buha, štitiš ga istovremeno i od mogućnosti zaraze trakavicom. Ako primjetiš da se tvoj ljubimac pojačano češe, gricka, nemiran je, ima zacrvenjenu kožu ili područja bez dlake vjerojatno ima vanjske nametnike. Ako vidiš na koži male crne točkice (izmet buha) ili male crne bubice koje su jako brze i daleko skaču u pitanju su buhe. Ako pak vidiš nešto bjelkasto što sliči na prhut vjerojatno se radi o pauši ili uši. Koristi zaštitu protiv buha u obliku ogrlice, ampulice ili tablete tokom cijele godine te redovito koristi češljić za buhe. 

Izvor fotografije: Shutterstock

"Da zaštitiš svog ljubimca biraj ogrlice ili ampulice s repelentnim djelovanjem koje će spriječiti hranjenje krpelja. Prilikom maženja obavljaj i redovite preglede krzna i kože nakon šetnji i boravka u prirodi kako bi bio siguran da tvoj ljubimac nije ništa pokupio."

Papatači su mali komarci koji sišu krv i pri tom mogu prenijeti uzročnika lišmanioze. Prisutni su na području Dalmacije tako da ako ćeš ići na more svakako zaštiti svog ljubimca ogrlicom ili ampulicom koja djeluje repelentno te izbjegavaj duge šetnje u sumrak i zoru kad su papatači najatkivniji. Komarci i muhe ne dosađuju samo nama već i našim kućnim ljubimcima pa će ti ljubimci biti jako zahvalni ako ih štitiš i od njihovog uboda. Izaberi ogrlicu ili ampulu koja djeluje repelentno.

"Ako primjetiš da se tvoj ljubimac pojačano češe, gricka, nemiran je, ima zacrvenjenu kožu ili područja bez dlake vjerojatno ima vanjske nametnike. Ako vidiš na koži male crne točkice (izmet buha) ili male crne bubice koje su jako brze i daleko skaču u pitanju su buhe."

Osim vanjskih parazita (ektoparazita), na tvog ljubimca vrebaju i unutarnji (endoparaziti). Tretman protiv endoparazita preporuča se ponavljati 4x godišnje, odnosno svaka 3-4 mjeseca. Unutarnji paraziti, prvenstveno mislimo na crijevne parazite, mogu se prenijeti i na ljude, tako da ovisno o rizičnim čimbenicima tretman možeš provoditi i češće. Simptomi zbog kojih ćeš posumnjati da tvoj pas ima gliste ili trakavice su: gubitak na težini, gubitak apetita, nadutost trbuha (štenci i mačići), proljev, povraćanje, kašalj ili uočavanje parazita u stolici. S obzirom da se paraziti kreću uzrokuju svrbež pa je poznat izraz 'sanjkanje' psa, odnosno pas će vuči stražnjicu po podu. Da bi to spriječio daj ljubimcu tableticu protiv unutarnjih parazita minimalno 4x/god.

Ako će tvoj izbor zaštite protiv vanjskih nametnika biti ogrlica pripazi da ju pravilno postaviš ljubimcu oko vrata. Stegni ju tako da ostane 2 prsta razmaka između ogrlice i kože i neka ju ljubimac nosi od 0-24h. Veterinar Krešo ti kroz video pokazuje kako pravilno staviti ogrlicu psu. Ako je ampulica tvoj izbor, onda vodi računa da ju ponovo apliciraš svakih mjesec dana te da se ljubimac ne kupa i ne pokisne jer će se djelatna tvar isprati. Ako su tablete tvoj odabir zaštite protiv vanjskih nametnika, imaj na umu da ne djeluju repelentno i ne štite od ugriza, pa tako ni od bolesti koje oni prenose. Kod tretmana protiv unutarnjih parazita prati stolicu svog ljubimca i ako primijetiš bijele točkice, 'zrnca riže' ili bijele glistice ponovi terapiju za 2 tjedna!

Kad štitiš ljubimca, štitiš i sebe. Koristi zaštitu kroz cijelu godinu jer zaštićen i čist ljubimac je sretan ljubimac! 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.