Planiraš putovanje s ljubimcem, a nemaš transporter? Otkrij koji odabrati

U današnjem blogu otkrij više o odabiru pravog transportera kako bi tvom krznenom prijatelju samo putovanje do destinacije i nazad bilo što udobnije.

Planiraš putovanje s ljubimcem, a nemaš transporter? Otkrij koji odabrati

Već si saznao što sve treba biti dio pripreme kako bi tvoje ljetovanje s ljubimcem bilo divno iskustvo za pamćenje, a u ovom tekstu možeš naučiti nešto više o odabiru pravog transportera kako bi samo putovanje do destinacije i nazad tvom krznenom prijatelju bilo što udobnije.

Osim po veličini, transporteri se razlikuju i po materijalu (npr. platneni sa ili bez otvora za glavu, plastični s plastičnim ili metalnim vratima), po dodacima s kojima dolaze, načinu zatvaranja i slično, a koji ćeš ti odabrati za svog vjernog pratioca ovisi o različitim faktorima poput očekivanog vremena trajanja vožnje, veličine ljubimca te toga što treba imati uz sebe dok ste na putu.

Veličinu transportera ćeš lako odabrati. Bitno je da tvoj ljubimac, kada dosegne maksimalnu veličinu, bez problema može stati unutra, okrenuti se i udobno leći te da ne prelazi maksimalnu nosivost navedenu od strane proizvođača. Platneni transporteri najčešće imaju dodatni remen koji može biti praktičan za nošenje, a u ponudi postoje različiti dizajni i materijali pa su nerijetko odabir za male pasmine pasa ili mačke koji putuju na bliže destinacije. Ako će ovo biti i tvoj izbor, pobrini se da odabereš transporter u kojem će tvoj ljubimac imati dovoljno dobar protok zraka, posebno tijekom ljetnih vrućina te da kod onih torbi s otvorom za glavu postoji kopča za ogrlicu kako tvoj psić ili mačka ne bi iskočili i doveli se u opasnost. 

Druga opcija su transporteri od čvrste plastike s metalnim ili plastičnim vratima koja mogu biti na kraćoj ili duljoj stranici. Ovo je ujedno i najbolja opcija za odlazak veterinaru zbog lakog čišćenja te stabilnih, čvrstih stranica. Posebno je pogodan za štence i mačiće ili odrasle nestašne pojedince kojima bi platneni transporter mogao biti interesantna grebalica ili žvakalica. Tip transportera s vratima na duljoj stranici odličan je izbor za srednju ili veliku pasminu koja će putovati u prtljažniku. Očekuješ li da bi tvoj krzneni prijatelj mogao biti nestašan te postoji mogućnost da progrize ili otvori vrata tijekom putovanja, za njegovu i svoju sigurnost odaberi transporter s čeličnim vratima i sigurnosnom bravom. 

„Koji god transporter odabereš, na dno možeš postaviti jastučić ili dekicu koji će put učiniti puno udobnijim, a ako putujete daleko, pobrini se da dovoljno često stanete kako bi tvoj suputnik mogao protegnuti noge, obaviti nuždu i popiti malo vode.“

Ako s tobom putuje gmaz, ptica ili neki od glodavaca, znaj da i za njih postoje odgovarajući transporteri, no često im je potrebno malo više prostora za kretanje i dodatne potrepštine. Glodavcu će biti potrebna podloga – ako imaju svoju dekicu ili jastučić, bit će odličan odabir jer već imaju njihov miris. Ono što nikako ne bi smio zaboraviti je malo sijena i voća ili povrća da se može poslužiti tijekom putovanja. 

Transporteri za ptice često imaju malu prečkicu na kojoj tvoja ljubimica može stajati kako bi joj bilo ugodnije. Ovisno o duljini puta, možeš joj ponuditi malo vode, a ono što će joj svakako dobro doći je bar u klasu i svježe voće. Za vrijeme vrućina obrati pozornost na to da transporter nije na izravnom suncu kako joj ne bi pozlilo, a slobodno ga i pokriješ neprozirnom krpom kako bi se bolje opustila, samo pripazi da ima dovoljno zraka. 

Izvor fotografije: Shutterstock

Putuješ li s gmazom, i njemu olakšaj tako što ćeš ubaciti poznatu kućicu, podlogu ili neki drugi predmet iz terarija te napravite pauzu kako bi mogao provjeriti svog ljubimca, temperaturu (po potrebi i vlagu) u terariju te mu ponuditi hrane i vode.

Koji god ljubimac će biti tvoj pratilac na pustolovinama, transporter nabavi dovoljno rano kako bi se mogao naviknuti na njega još kod kuće. Pticu, glodavca ili gmaza možeš tu i tamo staviti u transporter na kratko vrijeme te mu unutra ponuditi finu poslasticu ili hranu kako bi ga povezivali s pozitivnim stvarima te se u njemu mogli opustiti. 

Ako se radi o psu ili mački, vrata za početak možeš skinuti ili ostaviti otvorena, a unutra postavi igračku, poslasticu ili dekicu kako bi radije ušao istražiti prostor. Kada vidiš da transporter ne stvara stres, možeš ga učiti na zatvaranje vrata tako da ih zatvoriš dok odmara u transporteru te mu kroz vrata ponudiš najdražu poslasticu. Odradiš li privikavanje na ovaj način, transporter će tvom krznenom prijatelju vrlo brzo postati sigurna zona u kojoj će rado boraviti. 

Prilikom spremanja za polazak, veći transporter smjesti u prtljažnik, a manji možeš postaviti na zadnje sjedalo. Pobrini se da se ne može prevrnuti ili klizati tijekom vožnje kako se tvoj ljubimac ne bi uznemirio ili čak ozlijedio.

Sada kada znaš kako odabrati najbolji transporter za vaše potrebe, zaputi se u ZOOCITY i pronađi onaj koji će biti baš po vašoj mjeri!

 

Autor: Paula Harapin