Savjeti za putovanje s kućnim ljubimcima

Bliži nam se razdoblje godišnjih odmora i putovanja. U današnjem blogu ti donosimo savjete za putovanje s ljubimcem.

Pas viri kroz prozor automobila

Ljeto nam donosi dugo očekivani godišnji odmor, a s njim i razna putovanja. Ovisno o destinaciji koju odlučiš posjetiti, putovati možeš automobilom, avionom, autobusom, vlakom ili brodom. Ako tvoj najbolji prijatelj putuje s tobom, svakako uzmi u obzir i sve što je njemu potrebno kako biste sretno stigli na vaše odredište. 

Kako se pripremiti za putovanje s ljubimcem?

Kada putujete tvojim automobilom imat ćete najmanje priprema jer je tvoj ljubimac zasigurno već naučen na vožnju. Kod ostalih načina putovanja postoje određena pravila koja određuje prijevoznik. Važno je dobro se raspitati i dobiti sve informacije kako bi mogao pripremiti sve potrebno za put, ovisno o tome koje je vrste i veličine tvoj ljubimac. Naprimjer, kod putovanja avionom manji ljubimci uglavnom mogu putovati s tobom u kabini, dok veći putuju u prtljažnom prostoru. 

Iako tvoj ljubimac voli provoditi vrijeme s tobom na putovanjima, može se dogoditi da mu sama vožnja ponekad nije ugodno iskustvo pa mu izazove mučninu ili stres. Mučninu možeš prepoznati po pojačanom dahtanju i slinjenju, a konačno i samom povraćanju. Takvu situaciju uglavnom možeš spriječiti tabletama koje smanjuju mučninu, a potrebno ih je dati oko pola sata prije polaska na put. Isto tako, osiguraj mu dovoljno svježe vode, ali mu uskrati hranu i poslastice koje mogu dodatno izazvati mučninu. 

"Važno je dobro se raspitati i dobiti sve informacije kako bi mogao pripremiti sve potrebno za put, ovisno o tome koje je vrste i veličine tvoj ljubimac."

Pas u automobilu - putovanje

Izvor fotografije: Unsplash

Ako tvoj ljubimac prvi put putuje nekim prijevoznim sredstvom, pobrini se da mu to iskustvo bude što ugodnije. Tvoj najbolji prijatelj siguno je najsretniji kad je s tobom, no ponekad to tijekom putovanja neće biti moguće. Razdvojenost od tebe lako mu može izazvati stres. Smirenje tijekom putovanja svom ljubimcu možeš osigurati uz pomoć preparata na bazi feromona. Odličan primjer takvih preparata su Adaptil za pse i Feliway za mačke, sredstva koja djeluju umirujuće u stresnim situacijama. 

Adaptil sadrži feromon koji kuja otpušta svojim štencima dok Feliway sadrži feromon koji mačke otpuštaju iz obraza kad se umiljavaju. Ta sredstva dolaze u obliku spreja, ogrlice ili raspršivača koji se uključuje u struju. Sprej se nanosi na dekicu, ležaj ili transporter u kojem ljubimac putuje, raspršivač se koristi u prostoriji u kojoj najčešće boravi dok ogrlicu možeš koristiti bez obzira gdje se ljubimac nalazi.

Ne zaboravi zaštititi ljubimca od nametnika!

Kako bi vaš odmor prošao bez problema, pobrini se da je tvoj ljubimac zdrav, redovito cijepljen i zaštićen od vanjskih i unutarnjih nametnika. Svakako provjeri gdje se na vašem odredištu nalazi najbliža veterinarska ambulanta kako bi tvoj prijatelj imao stručnu pomoć ako mu zatreba. Obavezno se naoružaj svom potrebnom opremom kao što su hrana, poslastice, putne posude za hranu i vodu, omiljene igračke, krevetić za spavanje, WC i pijesak ako putuješ s macom ili vrećice za izmet ako je tvoj ljubimac pas. Ovisno o tome kako putujete, pobrini se da svom ljubimcu pripremiš odgovarajući transporter, ležaj ili sigurnosni pojas kako bi mu vožnja bila što ugodnija. 

Savjeti za samo putovanje - što i kako?

Prije putovanja obavezno osiguraj da tvoj najbolji prijatelj potroši višak energije kako bi tijekom putovanja bio miran. Šetnja, igra najdražom igračkom ili brzi let stanom pomoći će mu da bude opušten pa čak i da zaspe. Prije puta mu svakako nemoj dati hranu kako mu ne bi pozlilo. Ako će vaš put trajati dugo, obavezno napravi pauzu da tvoj ljubimac protegne noge, popije vode i malo predahne. Kad stignete na vaše odredište nagradi ljubimca finom poslasticom, daj mu njegovu najdražu igračku, smjesti njegov ležaj na neko mirno mjesto i osiguraj mu dovoljno vremena kako bi se odmorio i priviknuo na novi prostor.

Godišnji odmor je odlična prilika za druženje i zabavu s tvojim ljubimcem. Sigurno ćete uživati u kupanju, planinarenju i dugim šetnjama. Uz dobru pripremu i planiranje vaš odmor će zaista biti zabavan i bezbrižan. Sigurni smo da ćete se lijepo provesti!

 

Autor: Paula Harapin