Putuješ s ljubimcem? Olakšaj mu putovanje

Bliži nam se ljeto, a samim time ljetovanje. Voli li tvoj ljubimac putovati? Danas otkrij na koji mu način možeš olakšati.

Putuješ s ljubimcem? Olakšaj mu putovanje

Sunčeve zrake i visoke temperature već uvelike najavljuju početak sezone godišnjih odmora pa smo sigurni da i ti, baš kao i mi, planiraš razna putovanja i pustolovine sa svojim četveronožnim prijateljem. Osim redovne hrane i opreme koju ćete sigurno nositi sa sobom, ovdje smo da te podsjetimo na nekoliko bitnih stvari koje će tvoje  putovanje s ljubimcem učiniti gotovo bezbrižnim i osigurati da se vratite kući s nebrojeno mnogo lijepih doživljaja. 

Ono od čega je uvijek najbitnije krenuti kada se spremamo za boravak u prirodi je zaštita od vanjskih nametnika. Osim buha, krpelja i komaraca koji tvom prijatelju mogu stvoriti razne komplikacije, vrlo opasni mogu biti i papatači – gotovo neprimjetni, nečujni nametnici nalik komarcu koji obitavaju na vlažnim područjima te mogu prenijeti lišmaniozu. 

Radi se o teškoj bolesti koja dugo vremena može biti bez simptoma, a čak i kada se jave, simptomi mogu biti različiti te često prođe određeno vrijeme prije točne dijagnoze.  U Hrvatskoj ih uglavnom možemo naći na području Istre i Dalmacije, no mogu se naći u manjem broju i na kontinentalnom dijelu zemlje pa se pobrini da je tvoj prijatelj zaštićen bez obzira na odabranu destinaciju i godišnje doba. 

Kako bi opasnost od ove i mnogih drugih bolesti koje prenose nametnici sveo na minimum, pobrini se da je tvoj ljubimac zaštićen odgovarajućim sredstvom, a tijekom noći vrijeme provodite što više u zatvorenom prostoru kako bi izbjegli papatače u vrijeme kada su najaktivniji. 

„Nakon odabira zaštite, vrijeme je za izradu popisa svega što vam je potrebno za putovanje kako bi bio siguran da vam ništa neće nedostajati. Ovisno o tome koliko dugo planirate izbivati od kuće, razmisli o tome koliko će tvom četveronošcu biti potrebno hrane, kakvi rekviziti su vam potrebni za vrijeme koje ćete provoditi na otvorenom, kako će se tvoj mezimac zabavljati u zatvorenom te gdje će spavati.“


Izvor fotografije: Pixabay

Popis će ti olakšati proces spremanja, ali i provjeru obavljenih zadataka i spakiranih potrepština prije samog polaska kako bi sve prošlo po planu i bez dodatnih troškova.
Sada treba obratiti pozornost na samo putovanje. Ako će putovanje do odredišta trajati dulje te ako vožnja tvom prijatelju stvara stres, bilo bi dobro osigurati mu neko od umirujućih sredstava kako bi sve prošlo bez problema. 

Kada govorimo o takvim sredstvima, mislimo na preparate koji sadrže feromone. ZOOCITY u ponudi ima Adaptil za pse i Feliway za mačke. Adaptil sadrži feromon koji kuja otpušta štencima, a Feliway sadrži feromon koji mačke otpuštaju kada se umiljavaju i oba tipa dolaze u obliku spreja, ogrlice ili raspršivača koji se uključuje u struju. 

Sprejem prije polaska možeš pošpricati transporter ili krevetić u kojem tvoj ljubimac boravi tijekom putovanja, a odlučiš li se za ogrlicu pobrini se da je staviš na vrijeme kako bi djelovala za vrijeme putovanja. Ono što nikako ne treba koristiti za ovakve situacije su lijekovi za smirenje i opuštanje namijenjeni ljudima kako ne bi došlo do neočekivanih nuspojava i ozbiljnih posljedica. 

Osim što može doći do problema zbog krivog doziranja, mogu se javiti i neke od nuspojava kao što su poremećaji koordinacije, previše spavanja ili mučnina, no zna doći i do potpuno suprotnog učinka pa takvim lijekom kod ljubimca možeš izazvati još veću uzbuđenost ili strah za vrijeme vožnje, odnosno djelovanja lijeka. 

Tablete koje ipak možeš dati svom krznenom prijatelju su tablete protiv mučnine posebno namijenjene ljubimcima. Putovanje, kako automobilom, tako i vlakom ili pak brodom, kod njih može utjecati na centar za ravnotežu, što često rezultira dahtanjem, pretjeranim slinjenjem, mučninom i povraćanjem. 

Pati li tvoj suputnik od ovakvih simptoma, pola sata prije kretanja ponudi mu dozu prema uputama na pakiranju. Ima li uz to i nekih drugih zdravstvenih problema, prije ovakvog lijeka posavjetuj se s njegovim veterinarom. Imaj na umu da baš kao i one koje mi koristimo prilikom putovanja, ove tabletice mogu uzrokovati slabiju koordinaciju te pospanost.

Uz naše savjete za pripremu, vama ostavljamo planiranje aktivnosti i stvaranje nezaboravnih uspomena na zajedničkim pustolovinama!

 

Autor: Paula Harapin