Tvoj pas ima probavne smetnje? Ponudi mu Promax

Hrana koju sami konzumiramo često nije primjerena za naše ljubimce. Otkrij kako pomoći ljubimcu u slučaju probavnih smetnji.

Tvoj pas ima probavne smetnje? Ponudi mu Promax

Znamo da je baš tvoj ljubimac najslađi i najbolji i da zaslužuje sve poslastice ovog svijeta te najfiniju hranu, ali često puta, od silne ljubavi i slatkoće koju osjećamo za naše ljubimce smetnemo s uma njihove potrebe i navike za očuvanje zdravlja. Iako ih volimo kao djecu, ne bismo smjeli precrtavati prehrambene navike ljudi na njih

Psi vole rutinu i poznato. Vole da su im zdjelice za vodu i hranu uvijek na istom mjestu i da znaju kad očekivati sljedeći obrok. Idealno bi bilo da tvoj ljubimac ima 2-3 obroka na dan kojima će zadovoljiti sve dnevne potrebe. Važno je da za tvoje obroke, ljubimac ne pomisli da su i njegovi – a to ćeš spriječiti tako da ignoriraš one slatke okice i pokoji tužni cvilež te se odupreš porivu da mu dobaciš nešto 'sa stola'. Obećajemo ti, neće te manje voljeti zbog toga!

Baza prehrane treba biti kvalitetna suha potpuna hrana jer će iz nje tvoj ljubimac dobiti sve potrebno i zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe. Neće biti potrebe da uvodiš mokru hranu, kuhanu hranu ili dodatke prehrani.

Hrana koju pripremamo za nas u mnogim slučajevima nije primjerena za konzumaciju kod naših ljubimca. Štoviše, ima puno namirnica koje pas nikako ne bi smio konzumirati, npr. luk, češnjak, trešnje, avokado, grožđice, čokolada, ksilitol (umjetni zaslađivač), mliječni proizvodi, citrusi, jako posoljene namirnice, kuhane kosti, roštilj... 

Popis namirnica koje ljubimci trebaju izbjegavati je i duži tako da ako planiraš dodavati nešto u prehranu svog ljubimca svakako prije provjeri je li namirnica sigurna. 

Izvor fotografije: Pexels

Psi često imaju osjetljivu probavu i ne vole eksperimentirati s hranom ili ju učestalo mijenjati. Kad nađete nešto što tvom ljubimcu odgovara, držite se toga. S obzirom da im je raznolika hrana privlačna, a kako ih ipak ne bi zakinuli za fine različite okuse možeš periodično promijeniti okus hrane unutar branda koji jede inače, tzv. rotacijsko hranjenje. Npr. ako se dosad hranio peradi, ubaci mu okus s ribom. Neki ljubimci će super prihvatiti takve promjene, no oni osjetljivije probave neće, pa se slobodno držite onog što odgovara! 

"Hrana koju pripremamo za nas u mnogim slučajevima nije primjerena za konzumaciju kod naših ljubimca. Štoviše, ima puno namirnica koje pas nikako ne bi smio konzumirati, npr. luk, češnjak, trešnje, avokado, grožđice, čokolada, ksilitol (umjetni zaslađivač), mliječni proizvodi, citrusi, jako posoljene namirnice, kuhane kosti, roštilj..."

U slučajevima kada tvoj ljubimac ima probavne smetnje npr. proljev, nadutost, vjetrove ili pak tvrđu stolicu, ponekad može proći 'samo od sebe', no u drugim slučajevima posjet veterinaru bit će ključan za ozdravljenje. 

U mnogim slučajevima, za probavne smetnje koje ne ugrožavaju život, zaslužna je ljudska hrana ili znatiželja tvog ljubimca prilikom šetnje pa sve stavi u usta prije no što uspiješ reagirati. Bilo da se tvoj čupavac dohvatio slanine, kobasica i drugih ostataka sa stola ili je ulovio nešto u šetnji – vrlo vjerojatno će probava reagirati i rezultirati proljevom.

U tom slučaju prva pomoć bit će Promax pasta. Savršen je izbor jer sadrži probiotike – kulture korisnih bakterija koje će umiriti probavu, mananoligosaharide koji pružaju podršku imunitetu, ali i montmorilonitnu glinu! 

Slažemo se, puno kompliciranih naziva koje je teško izgovoriti, ali zato imaju vrlo jednostavno djelovanje i važnu ulogu: glina će navući na sebe potencijalne patogene uzročnike, toksine i višak vode te na taj način pomoći probavi da se što prije oporavi. Vrlo je jednostavna i primjena: potrebna ti je samo informacija o tjelesnoj kilaži ljubimca. 

U ponudi imamo paste za mačke i pse do 10kg, za pse težine 10-25kg i za pse preko 25kg. Pastu primjenjuješ 3 dana za redom i već unaprijed imaš predodređenu dozu, odnosno prvi dan daješ do oznake 1, drugi dan do oznake 2 i treći dan do oznake 3. 

Pasta je vrlo ukusna pa je i ljubimci rado prihvaćaju, stoga je možeš dati direktno na usta ili pomiješati s hranom. Ako nakon 3 dana tvoj najbolji prijatelj i dalje nije bolje – pravac veterinaru! 

I puno drugih situacija može izazvati probavne tegobe, najčešće proljev, kod naših ljubimaca, npr. previše poslastica u prehrani, previše masnih namirnica, stresne situacije, nagla promjena hrane bez postepenog prijelaza... u svim tim slučajevima ljubimac će možda riješiti problem 'sam' te instinktivno pojesti vani trave jer zna da će si na taj način pomoći. 

Neki ljubimci to ne osjete, ili nemaju priliku pojesti travu pa će u tom slučaju Promax pasta biti spas! Potraži ju u najbližoj ZOOCITY poslovnici gdje su ti uvijek na raspolaganju i naši stručni djelatnici koji su uvijek spremni pomoći i odgovoriti na dodatna pitanja!


Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.