Umirujuća sredstva: pomozi ljubimcu u stresnim situacijama

Feromoni ili umirujuća sredstva su najbolji način da pomogneš svom ljubimcu u stresnim situacijama bilo da je riječ o putovanjima ili o bučnom blagdanskom razdoblju.

Umirujuća sredstva: pomozi ljubimcu u stresnim situacijama

Stresne situacije dio su svakodnevnog života. Kao što i ti osjećaš strah, nervozu i stres tako i tvoj ljubimac može prolaziti kroz isto. Ne reagiraju svi ljubimci jednako pa neka situacija koja je stresna tvom čupavcu, ne mora biti stresna susjedovom i obratno. Neke od situacija koje najčešće izazivaju strah i stres u ljubimaca su: posjet veterinaru, ostanak sam kod kuće, putovanje autom, kontakt s nepoznatim ljudima ili drugim životinjama, promjene vezane uz kućanstvo (selidba, dolazak novog člana, gubitak člana), grmljavina i nevrijeme te vatromet, pucnjava petardi i slične bučne situacije. Kako bi nošenje s takvim situacijama kada ljubimci odrastu bilo lakše, vrlo je važno započeti ranu socijalizaciju i polako privikavati štenad i mačiće na razne zvukove, buku, vožnju autom, odlazak u park i upoznavanje drugih ljudi i životinja. I ti možeš puno pomoći tako da ostaneš smiren i pribran i pokažeš mu da nema razloga za paniku! Maziš ljubimca, pričaš mu tihim umiljatim glasom, osiguraš mu plišanca, nagradu u obliku poslastice ili pak koristiš umirujuća sredstva

Umirujuća sredstva djeluju na principu životinjskih feromona. Feromoni su spojevi koje životinje luče za međusobnu komunikaciju pa ih tako mogu lučiti i u stresnim situacijama da umire i opuste drugu životinju. Umirujuća sredstva za pse i mace dolaze u obliku raspršivača i spreja, a za pse postoji i ogrlica. Otpuštaju kemijske spojeve (feromone) koje otpušta kuja kad želi umiriti svoje štence te mačke kada se trljaju o ljude, namještaj ili druge mačke. Za pse tako postoje Adaptil raspršivač, sprej i ogrlica, a za mace Feliway raspršivač i sprej.

"Neke od situacija koje najčešće izazivaju strah i stres u ljubimaca su: posjet veterinaru, ostanak sam kod kuće, putovanje autom, kontakt s nepoznatim ljudima ili drugim životinjama, promjene vezane uz kućanstvo (selidba, dolazak novog člana, gubitak člana), grmljavina i nevrijeme te vatromet, pucnjava petardi i slične bučne situacije."

Raspršivač je odlično rješenje kad je ljubimcu, psu ili maci, potrebna pomoć da ostane miran u svom domu. Uređaj uključi u struju i pusti da radi kontinuirano. Jedan raspršivač pokriva prostor do 70m2 i učinkovit je do 4 tjedna. Tvom ljubimcu pružit će dugoročnu utjehu i smirenje. Za najbolji učinak postavi uređaj u prostoriju gdje ljubimac najviše boravi, izbjegavaj utičnice koje se nalaze iza zavjesa, namještaja ili drugih većih predmeta te ne isključuj uređaj iz struje. Preporuka je da raspršivač počneš koristiti 2 tjedna prije očekivanog stresnog događaja i nastaviš koristiti dva tjedna nakon njega.

Sprej izaberi kada pas ili maca putuju. Smanjit će dahtanje, drhtanje i uznemirenost. Sprej poprskaj po autu, dekici, krevetiću ili transporteru, ovisno gdje se pas ili maca vozi 15 min prije nego ljubimac uđe u auto ili transporter. Ne smiješ ga prskati po ljubimcu niti po transporteru ako se ljubimac nalazi u njemu. Po potrebi aplikaciju možeš ponoviti svakih 4 - 5 sati.

Ogrlica je dobar odabir kada je tvom psu potrebna pomoć da ostane miran i u kući i vani. Ogrlicu postavi oko vrata i neka je pas nosi kontinuirano. Skini ogrlicu prije kupanja i postavi ponovo tek kad koža i dlaka budu potpuno suhe jer mokra ogrlica nije djelotvorna. Ogrlica ostaje djelotvorna 4 tjedna pa je postavi 2 tjedna prije stresnog događaja i nastavi koristiti 2 tjedna nakon. 

S obzirom da Adaptil i Feliway proizvodi nisu štetni za tvog ljubimca, mogu se koristiti dugoročno. Blagdansko razdoblje nama donosi slavlje i veselje, ali našim četveronožnim ljubimcima najčešće strah, stres i nemir. Zbog glasnih zvukova pucanja petardi i vatrometa svakodnevna šetnja počinje predstavljati najgori dio dana gdje psi oklijevaju uopće izaći te panično žele natrag u kuću. Kako bi im olakšao i uljepšao period blagdana utješi svoje ljubimce najbolje što znaš. Vaš međusoban odnos pun ljubavi i povjerenja najbolja je prva pomoć u stresnim situacijama dok će feromoni pružiti odličnu potporu i ohrabriti tvog najboljeg prijatelja. Kao odgovoran i brižan ljubitelj životinja širi svijest o lošim utjecajima vatrometa, petardi i prevelike buke za ljubimce te dobar glas o životinjskim feromonima uz pomoć kojih će i tvoj ljubimac provesti sretne i vesele blagdane!

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.