Ušni šugarci kod ljubimaca

Ušni šugarci, iako iznimno mali, znaju napraviti ozbiljnu štetu ako se ne liječe. U današnjem blogu ti otkrivamo više. 

Ušni šugarci kod ljubimaca

Vjerujemo da je tebi i tvom krznenom prijatelju sezona kupanja, plivanja i igre na suncu najdraže doba u godini, no nažalost je i mnogim nametnicima. Ušni šugarac ili grinja, Otodectes cynotis, jedan je od učestalijih parazita koji može gnjaviti tvog ljubimca – posebno ako se radi o mački. Kao što i sam naziv navodi, ova vrsta grinja nastanjuje se uglavnom u ušima. Golim okom ju je vrlo teško uočiti, a prenosi se i neizravnim kontaktom pa se može dogoditi da zaraza dulji period prolazi neliječeno te izazove sekundarnu upalu i niz težih problema. 

Zbog vlage, topline i hranjive podloge, uši su idealan dom za ove grinje. Odrasla jedinka je bijele boje i na domaćinu živi oko dva mjeseca, a za sam razvoj jajašaca potrebno je dvadesetak dana. Hrane se ušnim voskom i kožom pa su prvi znakovi da tvoj prijatelj ima šugarce obično tamne mrlje svježe ili suhe krvi u ušnom kanalu ljubimca i neugodni miris koji se javlja iz ušiju. Kako njihova prisutnost izaziva bol i nelagodu, možeš ih prepoznati i po intenzivnom češanju i trešnji glavom, a u nekim slučajevima i po gubitku ravnoteže, odnosno zanošenju prilikom kretanja.

"Ušni šugarci se hrane ušnim voskom i kožom pa su prvi znakovi da tvoj prijatelj ima šugarce obično tamne mrlje svježe ili suhe krvi u ušnom kanalu ljubimca i neugodni miris koji se javlja iz ušiju."

Izvor fotografije: Pexels

Zbog svega toga ljubimci, a posebno mačke, često će biti posebno nemirni i razdražljivi. Kod prisutnosti ovog parazita liječenje je neophodno kako tvoj mezimac ne bi dobio i neku vrstu bakterijske ili gljivične infekcije koja se može javiti u težim slučajevima, a kod dugotrajne zaraze može doći i do trajnog gubitka sluha. Ako kod kuće imaš više ljubimaca znaj da se, osim na mačke, lako može proširiti i na pse, kuniće, zamorčiće pa čak i hrčke!

Kako bi smanjio mogućnost zaraze grinjama, potrebno je redovito pregledavati uši svog krznenog prijatelja. Nakon svakog kupanja pobrini se da uši ostanu suhe i čiste, a svaka dva tjedna nakapaj ih Bio-Groom losion Ear Mite kapima koje će vidno pomoći u održavanju higijene ušnih kanala i sprječavanju pojave ušnih šugaraca. Ove kapi ujedno su i učinkovito sredstvo za suzbijanje grinja već naseljenih na tvom ljubimcu, no u tom slučaju kapaju se svaka dva dana. Osim održavanja samih ušiju, možeš ga zaštititi i ampulom koja djeluje protiv ušnog šugarca, a koju možeš kupiti kod veterinara.

"Kako bi smanjio mogućnost zaraze grinjama, potrebno je redovito pregledavati uši svog krznenog prijatelja. Nakon svakog kupanja pobrini se da uši ostanu suhe i čiste, a svaka dva tjedna nakapaj ih Bio-Groom losion Ear Mite kapima koje će vidno pomoći u održavanju higijene ušnih kanala i sprječavanju pojave ušnih šugaraca."

Primjetiš li neki od navedenih simptoma kod svog ljubimca, svakako biste trebali posjetiti veterinara koji će kratkim pregledom sa sigurnošću reći radi li se o ušnom šugarcu ili ne i po potrebi započeti terapiju. Liječenje se obično sastoji od ispiranja i čišćenja ušiju, a zatim i kapanja tekućine protiv grinja. U težim, uznapredovalim slučajevima može biti potrebno i tretiranje antibioticima. Kako bi se zaustavilo postojeće i spriječilo ponovno širenje nametnika, kod kuće je bitno dezinficirati prostor u kojem tvoj prijatelj boravi – posebno krevetiće. Također, ako ih imaš, ne zaboravi pregledati i ostale ljubimce kako bi bio siguran da se nametnik već nije proširio. 

Možemo zaključiti da ušni šugarci, iako iznimno mali, znaju napraviti ozbiljnu štetu ako se ne liječe. Uz redovno pregledavanje ušiju i održavanje higijene znatno ćeš smanjiti mogućnost pojave i širenja ovog parazita i održati visoku kvalitetu života svog četveronožnog prijatelja!  

 

Autor: Paula Harapin