Zaštiti svoje štene od parazita!

Da bi tvoj štenac bio veseo i zdrav, potrebno ga je na vrijeme zaštititi od parazita. Naša veterinarka ti otkriva više o temi.

Zaštiti svoje štene od parazita!

Novo štene u kući donosi puno zabave, veselja, slatkoće i ljubavi, ali isto tako i puno novih odgovornosti, obaveza i informacija! Da bi tvoj mališan bio veseo, zdrav i pravilno se razvijao zaštiti ga od unutarnjih i od vanjskih parazita! Jedini učinkoviti način borbe protiv njih jest redovito čišćenje od unutarnjih nametnika i redovito korištenje zaštite protiv vanjskih nametnika.

Štenci su posebno osjetljivi na parazite jer su u fazi rasta i razvoja te nemaju još imunološki sustav koji optimalno funkcionira! Unutarnji paraziti čest su problem kod mladih životinja jer ih mladunčad može dobiti od majke ili iz okoliša. Ako majka nije redovito tretirana, štenci ih mogu dobiti od nje dok su još u maternici ili sisanjem preko mlijeka. Čak i ako je kuja redovito tretirana, u vrijeme poroda padne joj imunitet i moguće učahurene ličinke koje su mirovale mogu se aktivirati i lučiti kroz izmet te opet biti izvor zaraze za štence. 

Osim od majke, štenci ih mogu dobiti i iz okoliša! Buha u sebi nosi razvojni stadij trakavice i u slučaju da ljubimac pojede buhu zarazit će se. Upravo zbog tako visokog rizika od zaraze štenci se prvi put čiste od unutarnjih parazita već u dobi od 2 tjedna, te se taj postupak ponavlja svaka 2 tjedna dok ne napune 3 mjeseca. Nakon toga je važno i dalje redovito provoditi dehelmintizaciju -  čišćenje od unutarnjih parazita, 4x godišnje, odnosno svaka 3 mjeseca, a u nekim slučajevima i češće. 

Unutarnji paraziti mogu usporiti njihov rast i razvoj, uzrokovati anemiju, gubitak apetita i pothranjenost te probavne smetnje. Simptome nećeš vidjeti odmah, već se uglavnom pojave kad situacija uznapreduje te se paraziti namnože. Najčešće štenci imaju rijetku stolicu i/ili proljev, povraćaju, gube na težini te imaju karakterističan 'trbušast' izgled jer su im trbuščići naduti i napeti. Gliste su ponekad vidljive i u izmetu.
Ako nisu u pitanju crijevne gliste već gliste koje parazitiraju u plućima onda su simptomi povezani s dišnim sustavom, odnosno štene kašlje, često se umara i nema volje za šetnjom ili igrom. 

Osim okruglih glista (oblića) i trakavica problem može stvarati i bičaš u probavnom sustavu, odnosno Giardia. Giardia je uobičajeni crijevni parazit koji pogađa naše kućne ljubimce, pse i mačke, te ljude. Kod odraslih životinja često uzrokuje povremeno mekaniju stolicu, ali kod mlađih može izazvati česte proljeve, dehidraciju, iscrpljenost i gubitak težine.

Izvor fotografije: Shutterstock

„Da bi tvoj mališan bio veseo, zdrav i pravilno se razvijao zaštiti ga od unutarnjih i od vanjskih parazita! Jedini učinkoviti način borbe protiv njih jest redovito čišćenje od unutarnjih nametnika i redovito korištenje zaštite protiv vanjskih nametnika.“

Srčani crv još je jedan parazit koji prijeti tvom štenetu, a šire ga komarci. Dolazi cirkulacijom do srca i boravi u glavnim krvnim žilama srca i pluća te uzrokuje umor, kašalj, slabost i nezainteresiranost. Ako tvoj ljubimac živi na rizičnom području, svakako uzmi zaštitu s repelentnim djelovanjem na komarce te se savjetuj s veterinarom oko moguće dodatne preventive jer klasična tableta za unutarnje parazite ne pomaže, već je liječenje dugotrajno i zahtjevno.

Važno je osvijestiti da iako ove parazite ne vidimo izvana na ljubimcu ne znači da ne postoje. Zato je redovita zaštita ključna! Isto tako, ako sumnjaš na zarazu unutarnjim parazitima potrebno je dati tretman bez obzira kada je ljubimac zadnji put tretiran te ponoviti terapiju za 2 tjedna! Svakako se savjetuj s veterinarom koji će ti dati detaljne upute i pomoći oko odabira prave tablete ili sirupa. Vodi računa da se razvojni oblici tih nametnika luče kroz izmet i bitno je uvijek počistiti za svojim čupavcem nakon obavljene nužde da zaštitiš druge ljubimce!

Vanjski paraziti vrebaju iz okoline i mogu uzrokovati stres, alergije i bolesti tvom mališanu. Osim što su iritantni, mogu prenijeti uzročnike i po život opasnih bolesti. Glavni napadači su buhe i krpelji, a zatim i dosadni komarci, papatači i muhe. Kao najraniji oblik zaštite protiv vanjskih nametnika možeš birati između spreja, ogrlice i ampule

Sprej je siguran za korištenje već od drugog dana starosti, dok za ogrlicu štene mora napuniti minimalno 7 tjedana, ovisno o kojoj ogrlici se radi. Za ampule, osim starosti bitna je i kilaža ljubimca. Koji god oblik izabrao važno je da kontinuirano nastaviš koristiti zaštitu jer svaki prekid ili pauza može dovesti do toga da tvoj mališan pokupi buhe ili krpelja!  

„Kada štitiš od vanjskih nametnika štitiš svog ljubimca i od trakavica (jer su buhe posrednik!) te opasnih bolesti kao što su babezioza, erlihioza, lišmanioza te dirofilarioza koju prenose krpelji, papatači i komarci.“

Nakon svake šetnje kao dio maženja i zbližavanja daj sebi zadatak da pregledaš krzno svog čupavca ne bi li primijetio nekog vanjskog parazita. Korisnim se pokazao i češljić s gustim zubcima koji će lako zahvatiti krpelja ili buhu koji šeće po tvom ljubimcu i traži savršeno mjesto za ubod. 

Ako uočiš krpelja koji se prikačio, nemoj paničariti! Pravilnom tehnikom ga ukloni i prati stanje svog ljubimca narednih dana. Izbjegavaj povlačenje za trbuh ili naglo čupanje. Idealno bi bilo korištenje odstranjivača kojim ćeš ga rotirati i potaknuti da ukloni sve dijelove usta i otpusti se sam. Primijetiš li da je dio ostao u koži, trebao bi izaći sam kroz nekoliko dana. 

Jedini način da spriječiš bolesti koje prenose vanjski nametnici je sprečavanje njihovog hranjenja krvlju, a to možeš postići preparatima s repelentnim djelovanjem, kao što su ampule i ogrlice! 

Zapamti, prevencija je najbolja zaštita! Redovito koristi zaštitu protv vanjskih nametnika te redovito provodi čišćenje od unutarnjih parazita i osigurat ćeš svom štenetu zdravlje i neograničeno igranje u prirodi, a sebi bezbrižnost i sigurnost!


Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.