Znaš li kada ljubimcu ponuditi medicinsku hranu?

Veterinarka Marina ti otkriva više o medicinskoj hrani za ljubimce te kako odabrati idealnu hranu za svog ljubimca. 

Znaš li kada ljubimcu ponuditi medicinsku hranu?

Životinjski organizam funkcionira na isti način kao i ljudski. Na studiju veterinarske medicine glavna fora je kako veterinari uče gradivo kao i studenti za humanu medicinu, ali veterinari liječe više vrsta životinja i dodatan izazov je što njihovi pacijenti ne kažu gdje ih i što ih boli! Šalu na stranu, naši četveronožni ljubimci zaista funkcioniraju kao i mi te, nažalost, mogu oboljeti od bolesti od kojih i ljudi obolijevaju.

Dotaknut ćemo se danas zdravstvenih stanja u kojima i ti kao vlasnik možeš pomoći svom ljubimcu pravilnim odabirom medicinske hrane. Naravno, kad god primjetiš da s tvojim najboljim prijateljem nešto nije u redu uvijek se javi svom veterinaru kako bi napravili potrebne pretrage i utvrdili problem te po potrebi uzimali terapiju.

Medicinska hrana je posebno formulirana hrana koja podupire organizam i pomaže pri liječenju nekog zdravstvenog problema. Ne liječi i ne sadrži lijekove. Primjenjuje se dok postoji neki trenutni zdravstveni problem kod ljubimca u procesu oporavka ili se može primjenjivati dugoročno ako je zdravstveni problem kroničnog tijeka ili ako služi kao prevencija.

I kod pasa i kod mačaka često se javlja problem održavanja optimalne tjelesne težine. Za ljubimce koji su skloni debljanju postoje hrane koje svojim sastavom pomažu životinji da smršavi, a nakon mršavljenja pomažu i održavanju te idealne tjelesne težine. Takve hrane imaju niži udio masti i ugljikohidrata te samim time i niži udio kalorija. Imaju veći udio vlakana koje ljubimcu pomažu da je duže sit, a dodaje se i L-karnitin koji potiče sagorijevanje masti. Takva hrana bogata je i visokokvalitetnim bjelančevinama te sadrži i glukozamin i hondroitin koji pružaju podršku zglobovima, npr. Happy Dog i Happy Cat Adipositas. Kao dodatna komplikacija pretilosti kod ljubimaca se može javiti i dijabetes, pa ćeš birati hranu za dijabetičare, odnosno hranu s nižim udjelom masti i kalorija, a bogatu dijetalnim vlaknima.

Izvor fotografije: Pexels

"Dotaknut ćemo se danas zdravstvenih stanja u kojima i ti kao vlasnik možeš pomoći svom ljubimcu pravilnim odabirom medicinske hrane. Naravno, kad god primjetiš da s tvojim najboljim prijateljem nešto nije u redu uvijek se javi svom veterinaru kako bi napravili potrebne pretrage i utvrdili problem te po potrebi uzimali terapiju."

Ako je tvoj ljubimac u oporavku nakon teže bolesti ili operacije tu su Recovery i Reconvalescence hrane koji imaju višu energetsku vrijednost, lako dostupne masti te visokoprobavljive bjelančevine kako bi se tvoj ljubimac što prije oporavio i osnažio. Dolaze u obliku konzervi ili praha koje možeš pomiješati s vodom i na taj način lakše hraniti kroz špricu ili sondu.

Drugi čest problem kod naših ljubimaca je poremećaj u radu probavnog sustava. Posegni za medicinskom hranom koja je visokoprobavljiva, ima umjeren udio masti i ugljikohidrata te sadrži dijetalna vlakna koja hrane crijevnu floru i podupiru strukturu crijeva bez dodatne iritacije, npr. Happy Dog Intestinal. Postoji i Intestinal Low Fat hrana ako zdravstveno stanje zahtijeva niži udio masti u prehrani (npr. upala gušterače), te Hepatic hrana s optimalnim aminokiselinskim profilom kao potpora jetri. Kao dodatak prehrani kod smetnji s probavnim sustavom preporučujemo ti da uvrstiš i prebiotsko-probiotske pripravke (kapsule, paste).

Naši četveronošci mogu imati problem i sa mokraćnim sustavom pa se mogu javiti upale bubrega te mokraćni kamenci. Ako je funkcija bubrega smanjena jer je zahvaćen upalnim procesom, biraj hranu koja ima prilagođen udio bjelančevina, natrija i fosfora te podupire rad bubrega, npr. Happy Dog Renal. Ako su u pitanju mokraćni kamenci važno je otići kod veterinara koji će utvrditi mineralni sastav tih kamenaca pa ćeš birati medicinsku hranu na osnovi toga, npr. Struvit ili Low Purine

Ako primjetiš da tvoj ljubimac ima problem s alergijama i intolerancijama na hranu,  često se češka, pojačano linja i ima problem s kožom, izaberi hrane koje su hipoalergene i podupiru zdravlje kože, npr. Happy Dog Skin Protect ili Happy Dog Hypersensitivity. Ta hrana bogata je visokokvalitetnim mastima, nutrijentima, hipoalergenim sastojcima te visokoprobavljivim bjelančevinama koje su potrebne za zdravo funkcioniranje organizma. Ako su simptomi intolerancije najviše vidljivi na koži, svakako uzmi i lososovo ulje kao dodatak prehrani.

Za ljubimce koji trebaju potporu koštanom sustavu (vrlo aktivne životinje, seniori, pretile životinje) bit će korisna hrana s dodacima glukozamina, hondroitina, kolagena i novozelandske zelenousne školjke, ali i omega masnim kiselinama za potporu zglobovima, kao npr. Happy Dog Mobillity.

Iako bismo svi mi voljeli da su naši ljubimci uvijek živi, zdravi i veseli, zdravstveni problemi ipak postoje. Nadamo se da će tvoji mezimci izbjeći ove probleme, no ako dođe do njih znaj da ima rješenja i da možeš pomoći. Pravilnim odabirom medicinske hrane poduprijet ćeš zdravlje svog mezimca i vjerujemo da će ti biti jako zahvalan!

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.