Kako naučiti psa da ne laje?

„Daj glas“ i „tiho“ samo su neke od naredbi koje možeš naučiti svog psa. U današnjem blogu saznaj kako naučiti psa da ne laje.

Kako naučiti psa da ne laje?

Ljudi komuniciraju pričanjem, a psi lajanjem. Iako nam u nekim situacijama pseći lavež možda ne odgovara, on je jedan od važnih načina na koji psi komuniciraju međusobno, ali i s nama.

Psi različitim tonalitetom te intenzitetom laveža mogu prenijeti informaciju o tome kako se osjećaju, što žele ili ne žele. Pa će tako neki lajati kad su sretni i uzbuđeni. Lajanjem će izraziti svoje veselje i podijeliti ga s drugim psima ili ljudima. Psi često laju kad nešto žele, kad pozivaju svoje pseće prijatelje na igru ili kad žele da im bacimo lopticu. Isto tako mogu lajati kada su nesigurni ili prestrašeni pa lavežom žele otjerati ono čega se boje. Mogu također lajati kada čuvaju svoj dom te lavežom upozoravati strance da se ne približavaju.

Za točno prepoznavanje različitih laveža trebaš dobro upoznati svog najboljeg prijatelja. Svakodnevna komunikacija i druženje s njim otkrit će ti kada je sretan, zaigran ili uplašen. Neki će psi dok su sretni i zaigrani lajati zvonko i sporije, dok će neki od uzbuđenja i sreće lajati brzo, intenzivno. Kad su u strahu, kod nekih će lavež biti dubok i prodoran dok će kod drugih biti visok i ubrzan. Uz lavež svakako obrati pozornost i na govor tijela tvog psa kako bi stekao cjelokupnu sliku o njegovim emocijama te točno znao što ti želi poručiti.

Svog najboljeg prijatelja možeš naučiti da laje kad od njega to zatražiš. Tako će mu lajanje postati novi zabavan trik. Isto tako ga možeš naučiti i da prestane lajati kada mu to kažeš. Kako bi ga naučio da prestane lajati, prvo ga moraš naučiti da laje na određenu riječ. Odaberi naredbu koja ti se najviše sviđa poput „daj glas“. Oboružaj se najdražim poslasticama ili igračkama svog psa, smjestite se u mirnu prostoriju gdje vas nitko neće ometati i započnite s treningom. Pokaži mu poslasticu ili igračku, ali mu je nemoj dati. Mami ga s njom, navodi ga da je prati dok od uzbuđenja ne zalaje. Kad zalaje reci naredbu koju si odabrao i s oduševljenjem nagradi psa. Nakon što mu ova vježba postane u potpunosti jasna i kad krene lajati čim započnete s treningom možeš mu pokušati izgovoriti naredbu bez ga mamiš igračkom ili poslasticom. Ako je nakon što si izgovorio naredbu tvoj najbolji prijatelj zalajao, znaš da je povezao naredbu s radnjom i vaš trening je završen. Nastavite vježbati lajanje na naredbu kad god to poželiš te ga obavezno nakon svake uspješne vježbe nagradi.

Izvor fotografije: Pexels

"Psi različitim tonalitetom te intenzitetom laveža mogu prenijeti informaciju o tome kako se osjećaju, što žele ili ne žele. Pa će tako neki lajati kad su sretni i uzbuđeni. Lajanjem će izraziti svoje veselje i podijeliti ga s drugim psima ili ljudima. Psi često laju kad nešto žele, kad pozivaju svoje pseće prijatelje na igru ili kad žele da im bacimo lopticu. Isto tako mogu lajati kada su nesigurni ili prestrašeni pa lavežom žele otjerati ono čega se boje. Mogu također lajati kada čuvaju svoj dom te lavežom upozoravati strance da se ne približavaju."

Kada ste savladali vježbu lajanja možete krenuti vježbati tišinu. Opet odaberi naredbu koja ti se najviše sviđa poput „tiho“. Potakni svog ljubimca da laje govoreći mu naredbu za lajanje koju sad već dobro zna. Onaj tren kad prestane lajati reci mu naredbu za tišinu i obilno ga nagradi. Jednom kada tvoj najbolji prijatelj savlada obje naredbe možete krenuti s ozbiljnijim treningom. Reci mu „daj glas“, a nakon što se uživi u lajanje reci mu „tiho“. Tako ćete vježbati obje naredbe i usput se ludo zabaviti. Vježba „daj glas“ tvom psu će biti zabavna i uživat će u njoj dok ti vježba „tiho“ može pomoći ako u bilo kojem trenutku želiš da prestane lajati.

Učenje trikova, što ove dvije vježbe zapravo jesu, zabavno je i korisno za tebe i tvog najboljeg prijatelja. On će učiti nove stvari, mentalno se umarati, a ujedno ćete i graditi odličan odnos. S učenjem trikova možeš započeti kad god to poželiš. Pas nikada nije ni premlad ni prestar za učenje novih vježbi. Dok je štene učenje će biti brže i lakše će učiti, no to ne znači da ako je tvoj ljubimac senior ne možete naučiti neki novi trik. Sve što vam treba za trening je dobra volja, poslastice ili igračka te puno strpljenja.

Kako bi pas brzo učio i napredovao, važno je nagraditi ga svaki put kad uspješno odradi vježbu i to u roku od par sekundi nakon što je napravio radnju koju si od njega zatražio. Na taj način će povezati da mu dobro odrađena vježba donosi nagradu te će je rado ponavljati. Uz nagradu poslasticom ili igračkom svakako ga nagradi i verbalno, svojim veselim i toplim glasom, čime ćeš mu još više potvrditi kako je bio dobar pas.

„Daj glas“ i „tiho“ samo su dvije od mnoštva naredbi koje možeš naučiti svog najboljeg prijatelja. Svaka nova vježba poslušnosti ili trik koji nauči pomoći će mu da se lakše nosi sa svakodnevnim situacijama, a ujedno će vam i pomoći da izgradite divan odnos pun međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Zato, trk u ZOOCITY po fine poslastice i krenite s učenjem, uvjereni smo da ćete oboje uživati!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med. vet.