Kako naučiti mačku da ne grize niti ne grebe?

Kada te mačka ogrebe ili ugrize, ponaša se sukladno svojim instinktima. U nastavku članka otkrij kako je naučiti da te ne grize.

Mačka grebe grebalicu

Domaća mačka je životinja nastala od divlje, pustinjske mačke. Iako danas više ne izgleda poput divlje mačke, njeno ponašanje je još uvijek predatorsko i u svakodnevnom životu nam jasno pokazuje kako je izvrsna lovica. Kada te tvoja mačka ogrebe ili ugrize, ponaša se sukladno njenim instinktima

Grebanje je ponašanje od kojeg tvoja ljubimica ima puno koristi. Grebanjem se mačke rastežu i održavaju svoje mišiće u kondiciji. Grebanjem isto tako troše i oštre svoje nokte kako bi ne bi bili predugi te kako im ne bi smetali u kretanju. Jedan od načina na koji mačke obilježavaju svoj teritorij je, pogađaš, grebanjem. Njihove šape imaju žlijezde iz kojih ispuštaju miris uz pomoć kojeg drugim mačkama poručuju da je teritorij zauzet. Uz sve ove razloge, grebanje im je i zabavno, pomaže im da se riješe stresa te uživaju u njemu.

Problem se javlja kad tvoja mačka odluči grebati namještaj ili tebe i ostale ukućane. To je ponašanje koje svakako trebaš spriječiti. Kako bi svoju ljubimcu odvratio od grebanja namještaja, obavezno joj osiguraj dovoljno grebalica. Grebalica će joj pružiti sigurno mjesto kojeg može bezbrižno grebati kad god to poželi. Idealno bi bilo da ima po jednu grebalicu u svakoj prostoriji u kojoj boravi. Grebalice možeš pošpricati ili posipati mačjom metvicom kako bi ju potaknuo na igranje i grebanje. Namještaj koji je do sada grebala obavezno detaljno operi kako bi isprao njen miris te pošpricaj odbojnim sprejem. Na taj način će joj grebalice postati novo omiljeno mjesto za grebanje i neće dirati tvoj namještaj. Ako pak grebe tebe ili druge ukućane jasno joj daj do znanja da to ponašanje nije poželjno. Kada te ogrebe glasno jaukni, kao da te izrazito zaboljelo i ponudi joj igračku koju može grebati umjesto tebe.

Mačka grebe

Izvor fotografije: Shutterstock

"Grebanje je ponašanje od kojeg tvoja ljubimica ima puno koristi. Grebanjem se mačke rastežu i održavaju svoje mišiće u kondiciji. Grebanjem isto tako troše i oštre svoje nokte kako bi ne bi bili predugi te kako im ne bi smetali u kretanju. Jedan od načina na koji mačke obilježavaju svoj teritorij je, pogađaš, grebanjem. Njihove šape imaju žlijezde iz kojih ispuštaju miris uz pomoć kojeg drugim mačkama poručuju da je teritorij zauzet. Uz sve ove razloge, grebanje im je i zabavno, pomaže im da se riješe stresa te uživaju u njemu."

Mačke najčešće grizu kad pokazuju nezadovoljstvo ili neugodu. Jedna od situacija u kojoj te mačka možda grize je kada se mazite. Tvoja ljubimica se smjestila u tvoje krilo, prede, uživa u maženju, a u sljedećem trenutku te grize za ruku. Time ti želi pokazati da joj je dosta maženja. Takvi ugrizi najčešće nisu snažni, oni služe kao upozorenje da se mački ne sviđa što radimo. Prije nego što nas ugrize, mačka nam svojim govorom tijela pokazuje da joj nije ugodno. Spusti uši, počne nervozno mahati repom i gleda u ruku koja je mazi. Čim primijetiš ove znakove prestani s maženjem i tvoja ljubimica te sigurno neće ugristi. Druga situacija u kojoj te mačka može ugristi je tijekom igre. Tada prorade njeni lovački instinkti i tvoju ruku doživljava kao plijen koji treba uloviti. Kod ovakvih ugriza ponovno glasno jaukni i smiri ruku. Kada te prestane gristi ponudi joj igračku u zamjenu za tvoju ruku. Kako bi spriječio ugrize tijekom igre nemoj učiti mačku da se igra s tvojim rukama nego za igru uvijek koristi igračke. Tako ćete oboje uživati u zabavnoj i sigurnoj igri.

U periodu odrastanja dok su mačići zaigrani i nestašni često pokušaju grebati i gristi različite stvari koje ne bi smjeli, kao i ljude. To je idealna prilika da se mače od prvog dana nauči koja ponašanja nisu poželjna te kako mu igračke i grebalice omogućuju bezbrižno uživanje u igri noktima i zubima. Ako pak imaš odraslu mačku koja je naglo počela mijenjati ponašanje i odjednom te grize ili grebe, a prije to nikada nije radila, svakako posjeti veterinara jer postoji mogućnost da se uzrok krije u zdravstvenom problemu. 

Mačke su zaigrane, aktivne i nestašne lovice. Njihovo ponašanje je instinktivno i to im ne smijemo zamjeriti. Kako bi tvoja ljubimica bila sretna i zadovoljna te kako bi se ponašala onako kako tebi odgovara, obavezno joj osiguraj dovoljno zabave i rekreacije. Svakodnevna igra mačjim igračkama, osobito onima na štapu, zadovoljit će njenu potrebu za lovom i potrošiti višak energije. Grebalice će joj omogućiti da na siguran način obilježi svoj teritorij, rekreira se i potroši nokte. A jesi li znao da su nokti tvoje mačke slojeviti i da grebanjem zapravo skida vanjski sloj nokta? Na taj način ih skraćuje, a da uvijek ostanu dovoljno oštri i funkcionalni. Tvoja ljubimica je, složit ćeš se, apsolutno zanimljiva i posebna životinja. 

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.