Kako odabrati grebalicu za mačke?

U današnjem blogu ti veterinarka Marina otkriva zašto mačke grebu, što su grebalice i koliko grebalica trebaš osigurati svojoj maci.

Kako odabrati grebalicu za mačke?

Domaća mačka, kao što joj i ime kaže, danas je 'udomaćena' i pripitomljena, no evolucijski potječe od divlje, pustinjske mačke i određena instiktivna ponašanja su i dalje prisutna. Mačka je u prirodi mesojed i lovac. Da bi svoj plijen ulovila i omastila brk, mora biti brza, tiha, spretna i okretna, sa oštrim vidom i oštrim kandžama. Sve te osobine i ponašanja su joj urođena i ona ih svakodnevno njeguje. Jedan on načina na koji ih njeguje je i grebanje.

Grebanjem mace održavaju mišiće koji im služe za lov plijena u kondiciji. Kućna maca najčešće nema priliku loviti plijen jer dobije 2-3 puta dnevno svoju dozu hrane u zdjelici, ali njezin instinkt za lovom je i dalje motivira na to. Osim mišića, u kondiciji održavaju i kandžice. Grebanje pomaže trošenju oštrih noktiju kako ne bi bili predugački i ometali je u kretanju. Također, na šapicama imaju žlijezde iz kojih ispuštaju miris uz pomoć kojeg šalju poruku drugim mačkama da je ovo njihov teritorij. Osim obilježavanja teritorija i funkcionalnih razloga, mace grebu i čisto iz zabave, kao pomoć pri rješavanju stresa.

Izvor fotografije: Pexels

"Grebanjem mace održavaju mišiće koji im služe za lov plijena u kondiciji. Osim mišića, u kondiciji održavaju i kandžice. Grebanje pomaže trošenju oštrih noktiju kako ne bi bili predugački i ometali je u kretanju. Također, na šapicama imaju žlijezde iz kojih ispuštaju miris uz pomoć kojeg šalju poruku drugim mačkama da je ovo njihov teritorij."

Iako to u očima vlasnika izgleda kao nepoželjno ponašanje vrijedno kazne, pogotovo ako se radi o kauču, tepihu ili zavjesama, zapravo predstavlja mačje prirodno ponašanje i nešto što joj ne bi smjeli uskratiti. Kako bi sačuvali namještaj dok istovremeno podržavate instinkte svoje ljubimice iznimno je važno osigurati grebalice! Srećom postoje grebalice različitih oblika, veličina, tekstura i namjene. Poželjno je u svakoj prostoriji u kojoj mačka boravi osigurati barem jednu grebalicu. 

Možeš izabrati jednostavnu ploču za grebanje koja može ležati na podu, biti oslonjena na neki predmet (npr. kauč) ili ovješena (npr. za radijator). Ako želiš svojoj maci osigurati još zabavnije iskustvo biraj grebalice koje su kombinirane sa igračkama (najčešće visi plišani miš ili loptica), koje su na više katova, koje su u obliku tunela ili one koje sadrže i prostor gdje se maca može sakriti i vrebati. Upravo takve, na više katova, s tajnim skrovištem i igračkom koja visi su kod velikog broja mačaka pun pogodak jer onda taj kutak postaje njihovo sigurno mjesto, promatračnica i igralište.

"Kako bi sačuvali namještaj dok istovremeno podržavate instinkte svoje ljubimice iznimno je važno osigurati grebalice! Srećom postoje grebalice različitih oblika, veličina, tekstura i namjene. Poželjno je u svakoj prostoriji u kojoj mačka boravi osigurati barem jednu grebalicu."

Ako je maca do sada grebala po namještaju to je nepoželjno ponašanje koje treba ispraviti. U tom slučaju potrebno je dobro oprati sve dijelove namještaja koji su bili zahvaćeni kako bi se isprao njen miris te pošpricati te dijelove odbojnim sprejem kako bi spriječili daljnje grebanje. Da privučeš macu na grebalice i pokažeš joj da je to sigurno i poželjno mjesto za grebanje koristi mačju metvicu! Mačja metvica prirodno potiče macu na igranje i aktivnost. Dolazi u obliku spreja ili kao sušena biljka. Dovoljno je na dnevnoj bazi pošpricati ili posipati grebalicu mačjom travom i dalje uživati u predstavi koju će ti ta mala loptica krzna prirediti! 

Mislimo da si dosad naučio, grebalica je neizostavni dio kućne opreme za mace! Bez obzira na dob i veličinu mace, one su uvijek zaigrane i grebat će. Što veća i kompleksnija, to bolja. Odabir grebalice nema veze s pasminom mace već s njenim karakterom i osobnim preferencijama. Rezultat je sretna i zahvalna maca, a tvoj namještaj čitav. Ako još uvijek nisi siguran koju izabrati, uvijek možeš doći u najbližu ZOOCITY poslovnicu, razgledati i pitati naše stručne djelatnike za savjet! 

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.