Kako prepoznati dijabetes kod pasa?

Šećerna bolest kod pasa funkcionira na isti način kao i kod ljudi. Veterinarka Marina ti otkriva koji se simptomi mogu pojaviti.

Kako prepoznati dijabetes kod pasa?

Imati psa znači imati najboljeg prijatelja. Bez obzira na njihovu veličinu, pasminu ili starost ljubav koju nam pružaju je beskonačna i ogromna. Upravo zbog toga želimo našim četveronožnim suputnicima pružiti ono najbolje te dug i bezbrižan život. Osim što ćeš im pružiti topli dom, bezbroj igračaka i neograničenu ljubav i pažnju, trebaš im osigurati i kvalitetnu prehranu. Na taj način će se tvoj ljubimac normalno razvijati, biti zdrav i duže uljepšavati tvoj život svojom prisutnošću.

Briga za prehranu kreće od najranijih dana tako da odmah izaberi kvalitetnu hranu kojom ćeš osigurati svom štencu sve hranjive tvari potrebne za normalan rast i razvoj. Kvalitetnom prehranom prilagođenoj životnoj fazi i aktivnosti svog ljubimca možeš spriječiti mnoge zdrastvene probleme i bolesti. Uz kvalitetnu prehranu, od ključne je važnosti i njihova redovita igra i aktivnost kojom će održavati optimalnu tjelesnu težinu i zdravlje mišićnog i koštanog sustava. Nažalost, i naši čupavci kao i mi mogu oboljeti od raznih bolesti kao što su npr. epilepsija, gastritis, artritis i dijabetes. Vijest da je tvoj najbolji prijatelj bolestan može biti poprilično teška za čuti i progutati, ali ne znači da nema rješenja i pomoći! U slučaju dijabetesa, iako je bolest neizlječiva, uz terapiju i medicinsku hranu tvoj ljubimac može normalno doživjeti starost i zadržati kvalitetu života!

Šećerna bolest kod pasa funkcionira na isti način kao i kod ljudi, a prvi simptomi koji se javljaju i na temelju kojih možeš posumnjati na šećernu bolest su: češće mokrenje, pojačana žeđ, pojačan apetit i gubitak na težini. Najčešće se javlja u starijih životinja, a pretilost još dodatno povećava šansu za oboljenjem. Ako se bolest ne primjeti na vrijeme i ne liječi može dovesti do umora, nezainteresiranosti, dehidracije te ponavljanih infekcija urinarnog trakta ili kože. Daljnjim napredovanjem može dovesti do komplikacija kao što su: mrena na očima, zatajenje bubrega, bolest srca i krvnih žila, infekcije kože, čak i uginuća.

Izvor fotografije: Unsplash

Kod blažih oblika dijabetesa psi se mogu liječiti promjenom prehrane i stila života. Medicinsku hranu za dijabetičare karakterizira optimalan udio topivih i netopivih vlakana te nizak udio masti. Vlakna pomažu održati zdravu razinu glukoze u krvi te drže životinju duže sitom dok nizak udio masti pomaže održanju zdrave tjelesne težine. Sadrže kvalitetne izvore bjelančevina, a kao izvor ugljikohidrata koriste se namirnice bogate vlaknima. Često bude dodan i L-karnitin, tvar koja potiče sagorijevanje masti, a čuva mišićnu masu.

"Šećerna bolest kod pasa funkcionira na isti način kao i kod ljudi, a prvi simptomi koji se javljaju i na temelju kojih možeš posumnjati na šećernu bolest su: češće mokrenje, pojačana žeđ, pojačan apetit i gubitak na težini. Najčešće se javlja u starijih životinja, a pretilost još dodatno povećava šansu za oboljenjem."

Ako je ljubimac pretio u prehranu možeš uvrstiti i dodatke prehrani koji sadrže glukozamin i hondroitin za podršku zglobovima. Kod težih slučajeva, uz promjenu prehrane i životnog stila, terapija inzulinom i svakodnevna kontrola glukoze u krvi je obavezna.

Osim prehrane, nužna je i promjena životnog stila. Uvedi u vašu svakodnevnu rutinu lagane i kraće šetnje koje će postepeno postajati duže i zahtjevnije. Povremena igra i trk za lopticom ne samo da će doprinijeti zdravlju tvog psa već će vas to vrijeme povezati i zbližiti. Uz ove male promjene možeš napraviti veliku razliku! 

Ako sumnjaš da s tvojim najboljim prijateljem nešto nije u redu, svakako posjeti veterinara! Ako tvoj pas već ima dijagnozu savjetuj se sa svojim veterinarom što je najbolje dalje učiniti i kako provoditi liječenje. Zapamti, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti!

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.