Najbolje sredstvo protiv buha za mačke

Kod odabira odgovarajućeg sredstva, uzmi u obzir kako izgleda uobičajeni dan tvoje ljubimice te što bi za nju bilo sigurno i učinkovito.

Najbolje sredstvo protiv buha za mačke

Već i ptice na grani znaju kako nam proljeće uz puno zanimljivih aktivnosti na otvorenom nosi i ono ne baš tako drago – nametnike koji na svakom uglu vrebaju naše ljubimce. Imaš li krznenu najbolju prijateljicu, posebno ako boravi na otvorenom, vjerujemo da već znaš kako buhe kod mačaka mogu biti uporan problem. 

Osim što su prilično malene pa su tako bliže travi u kojoj se nalazi većina nametnika, ove elegantne ljepotice sklone su provlačenju i skrivanju u grmlju, lutanju, otkrivanju novih područja, ali i druženju s drugim mačkama koje možda nisu zaštićene odgovarajućim sredstvom protiv buha i krpelja. 

„Ovisno o životnim navikama tvoje mačke, možeš je zaštititi od nametnika pomoću ampule, ogrlice ili tablete.“

Ogrlica protiv buha za mačke može biti odličan izbor jer od svih oblika zaštite ima najdulje djelovanje pa tako ne moraš svaki mjesec brinuti o zaštiti. U ZOOCITY poslovnicama možeš pronaći onu koja će, osim od buha, tvoju macu zaštititi i od dosadnih krpelja. 

Osim dugog djelovanja, ogrlica je vodootporna pa potencijalni kontakt s vodom neće oslabiti njeno djelovanje. Iako ove loptice krzna u pravilu ne vole previše vodu – rijetke su, ali postoje i one koje u njoj uživaju. Ono na što ipak trebaš pripaziti je to da bi, za vrijeme svog istraživanja i penjanja po drveću, tvoja prijateljica mogla zapeti ogrlicom te je izgubiti ili stradati ako se ogrlica pritom sama ne otkopča.
Ampule su još jedan način na koji možeš ukloniti ili spriječiti infestaciju buha kod ljubimaca. Za razliku od ogrlice, korištenje ampule ne predstavlja opasnost tijekom boravka vani i za vrijeme igre općenito, no treba imati na umu da djelovanje obično traje do mjesec dana

Postoje ampule koje će tvoju prijateljicu zaštititi i od buha i od krpelja, a postoje i one koje su namijenjene samo zaštiti od buha te su u tome i puno učinkovitije. Ovaj oblik zaštite odličan je za mačke koje izlaze u prirodu jer ih neće ometati u izvođenju akrobacija i provlačenju kroz uske prolaze. 


Izvor fotografije: Shutterstock

Također, znaj da mogućnost infestacije buhama postoji i ako ljubimac ne izlazi iz kuće ili stana – možemo ih donijeti na odjeći i cipelama i oni će se bez problema primiti za njihovo krzno. Upravo to je razlog da je zaštitiš, čak i ako tvoja krznena prijateljica ne izlazi van. 

Treća opcija koju ti možemo ponuditi je tableta protiv buha i krpelja. Za razliku od ogrlice i ampule, vanjski uvjeti ne utječu na djelovanje ovog oblika zaštite. U ovom slučaju nametnik ugiba tek nakon što ugrize ljubimca. 

„Tableta je odličan izbor za mačke koje djelomično ili isključivo borave vani i vole lutati, pogotovo ako živite na selu u prirodi.“

Na našem tržištu dostupne su one s okusom vanilije i vrlo su malene pa će ih tvoja ljubimica rado pojesti, a lako ih je i zakamuflirati u obrok ili poslasticu. 

Tableta protiv buha za mačke je odličan izbor i u situacijama kada već primijetiš infestaciju. Tada uz ampulu ili ogrlicu slobodno kombiniraš i ovaj način zaštite koji će već nakon nekoliko sati riješiti buhe koje su gnjavile macu. 

Ako imaš slučaj zaraze buhama, osim tretiranja ljubimice trebaš dobro očistiti životni prostor. Posebnu pažnju obrati na mjesta na kojima najviše boravi kako se ličinke u tom prostoru kasnije ne bi razvile i opet nastanile u njenoj dlaci – tako možete u nedogled. 

Navedena mjesta trebaš dobro usisati, oprati i pošpricati sredstvima namijenjenim za tretiranje prostora u ovakvim situacijama. Ne daj se obeshrabriti – u situacijama jače infestacije ponekad je potrebno ponoviti postupak. Još jedan bitan korak u ovoj situaciji je tretiranje ljubimca protiv unutarnjih parazita

Buhe prenose i trakavicu pa ti savjetujemo da maci ponudiš tableticu protiv unutrašnjih parazita. Iako je često nerado uzimaju, možeš je zakamuflirati u finu pašteticu ili poslasticu. Ako ni to ne funkcionira, postoji aplikator za tablete koji ti u tome može pomoći ili se možeš obratiti veterinaru za pomoć.

Vjerujemo da ćeš se složiti kako je današnja ponuda zaštite protiv buha zaista bogata. Kod odabira odgovarajućeg sredstva, najbitnije je da uzmeš u obzir kako izgleda dan tvoje ljubimice te što bi za nju bilo sigurno i učinkovito.

Sada kada smo te podsjetili na ono najbitnije vezano uz zaštitu protiv nametnika, na tebi je da odlučiš koje bi bilo najbolje sredstvo protiv buha za vaš životni stil. 


Autor: Paula Harapin