Tražiš tablete protiv krpelja? Otkrivamo više o Ad Tabu

Ad Tab tablete su relativno novi proizvod na tržištu. Naša veterinarka Marina ti otkriva sve o Ad Tabu.

Tražiš tablete protiv krpelja? Otkrivamo više o Ad Tabu

Već i ptice na grani znaju, da ako imaš kućnog ljubimca, moraš ga redovito čuvati od vanjskih nametnika! Da, vanjski nametnici aktivniji su u toplijim mjesecima, ali prisutni su tijekom cijele godine tako da je kontinuirana zaštita jedina prava zaštita! Postoje različiti oblici zaštite pa možeš birati između ogrlice, ampule, spreja ili tablete. Nema 'najbolje' zaštite već svaki oblik ima svoje prednosti i nedostatke, a tvoj zadatak je da nađeš onaj koji će tvom ljubimcu i vašem stilu života najbolje odgovarati!

Ako se odlučiš za tablete kao oblik zaštite, odličan izbor će biti upravo AdTab tablete za žvakanje! AdTab štite od buha i krpelja, a u ponudi imamo tablete i za pse i za mačke. Na tržištu postoje i druge tablete protiv vanjskih nametnika, npr. Bravecto, Nexgard, Credelio, Simparica..., no za kupnju tih tableta potreban ti je veterinarski recept. Glavna prednost AdTab tableta je da za njihovu kupnju ne trebaš recept već samo dođeš u najbližu ZOOCITY poslovnicu i kupiš! Osim same kupnje, jednostavna je i njihova aplikacija! Daju se na usta uz hranu jer su zamišljene kao poslastica. Tabletice za pse imaju premaz s okusom svinjske jetrice, dok tabletice za mačke imaju premaz s okusom vanilije tako da im je primamljiv okus osiguran. Upravo zato većina ljubimaca pojede AdTab bez problema. Ako sumnjaš da ju tvoj ljubimac neće htjeti uzeti, jer ipak je to tableta i ne pamti dobra iskustva s tabletama – uvijek ju možeš zapakirati u poslasticu ili komad mokre hrane koju tvoj ljubimac obožava tako da neće ni skužiti. Najbolje je da tabletu daš uz obrok, 30 min prije ili nakon, da osiguraš optimalnu apsorpciju i djelotvornost.

Ono na što trebaš obratiti pozornost jest je li tvoj ljubimac dovoljno star te dovoljno težak da bi sigurno mogao uzeti AdTab tabletu. Ako je tvoj ljubimac pas - mora biti stariji od 8 tjedana i teži od 1,3kg, a ako je tvoja ljubimica mačka - i ona mora biti starija od 8 tjedana te teža od 0,5kg. Tabletice dolaze u više kategorija prema kilaži. Za mace imamo 2 kategorije, tj. za mace težine 0,5kg-2kg i 2kg-8kg. S obzirom da među psima postoje veće razlike u kilažama na koju utječe i pasmina, tako za njih postoji i više kategorija, odnosno 1,3kg-2,5kg, pa 2,5kg-5,5kg, zatim 5,5kg-11kg, 11kg-22kg i zadnja kategorija 22kg-45kg. Ako tvoj čupavac ima više od maksimalne kilaže označene na najjačoj dozi (>45kg/ >8kg), možeš kombinirati više tableta kako bi mu pružio adekvatnu zaštitu. Na primjer, ako tvoj pas ima 50kg, najbolje je da uzmeš jednu tabletu kategorije 22-45kg i jednu 2,5-5,5kg kako bi pokrio njegovu kilažu te mu ih daš istovremeno. 

„Ako je tvoj ljubimac pas - mora biti stariji od 8 tjedana i teži od 1,3kg, a ako je tvoja ljubimica mačka - i ona mora biti starija od 8 tjedana te teža od 0,5kg. Tabletice dolaze u više kategorija prema kilaži. Za mace imamo 2 kategorije, tj. za mace težine 0,5kg-2kg i 2kg-8kg.“


Izvor fotografije: ZOOCITY

AdTab tableta postaje djelotvorna nakon uzimanja već za 2 sata kod mačaka te za 4 sata kod pasa i pružat će zaštitu tvom ljubimcu naredna 4 tjedna, tako da si mjesec dana bez brige. Pozitivna strana tableta je i što namakanje dlake, pokisnuće ili kupanje nema nikakvog učinka na njihovu djelotvornost, što nije slučaj kod većine ogrlica i ampula. Također, možete se bezbrižno maziti i spavati zajedno bez ikakvog straha da djelatna tvar tebi i tvojim bližnjima uzrokuje nuspojave, što kod ogrlica i ampula nije slučaj. 

Potencijalno problematična stvar je to što se tableta daje oralno, probavlja se i djelatna tvar iz probavnog sustava ulazi u cirkulaciju te djeluje kroz krvotok. Kod potpuno zdravih ljubimaca to ne predstavlja nikakav problem, no ako tvoj ljubimac ima neki postojeći zdravstveni problem (npr. bolesti jetre ili bolesti bubrega) najbolje je posavjetovati se s veterinarom i utvrditi hoće li tableta dodatno opteretiti organizam. Također, tablete nemaju svojstvo repelencije i neće odbijati vanjske nametnike! Samim time ne pružaju 100%-tnu zaštitu od bolesti koje vanjski nametnici prenose i postoji rizik od zaraze. Proizvođač AdTaba registrirao je ovaj veterinarsko-medicinski proizvod sigurnim za korištenje u kombinaciji s drugim oblicima zaštite, npr. ogrlica (Scalibor, Foresto) ili ampula (Vectra, Advantix) koje imaju svojstvo repelencije. Ova kombinacija može biti dobra opcija kao dodatna zaštita za sve ljubimce koji žive u rizičnim područjima i postoji velika mogućnost da će pokupiti parazite, odnosno buhe ili krpelje, no u tom slučaju ponovo vodi brigu o tome je li tvoj ljubimac potpuno zdrav i hoće li imati više štete ili koristi od dvostruke zaštite. 

„AdTab tableta postaje djelotvorna nakon uzimanja već za 2 sata kod mačaka te za 4 sata kod pasa i pružat će zaštitu tvom ljubimcu naredna 4 tjedna, tako da si mjesec dana bez brige.“

Sada kad si upoznat s AdTab tabletama i znaš sve o njima, ako je izbor pao na njih - pojuri u najbližu ZOOCITY poslovnicu i zaštiti svog ljubimca! Iskoristi priliku te ih kupi po sniženoj cijeni od sredine travnja pa sve do kraja mjeseca! Ljubimac će biti sretan, zahvalan i zdrav, a ti bezbrižan! Ako imaš još nedoumica oko zaštite, u našim poslovnicama uvijek te dočekuju naši stručni djelatnici koji će ti rado odgovoriti na sva dodatna pitanja i pomoći oko izbora! 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.