Kako se riješiti buha kod psa?

Znaš li da je dovoljna samo jedna buha da uzrokuje infestaciju na psu i stvori mu probleme? 

Pas se veselo valja po travi

Ubrzo nam dolazi proljeće, dani postaju sve dulji, vrijeme ljepše, temperature više, a time i aktivnost vanjskih parazita. S dolaskom sunčanijih dana sigurno ćeš češće i dulje boraviti u prirodi sa svojim ljubimcem. Svakako obrati pozornost na opasnost koja vreba među vlatima trave.

Buha je mali vanjski parazit koji se hrani krvlju sisavaca i ptica. Ima spljošteno tijelo i duge, snažne noge kojima može skočiti i do 200 puta više od duljine svog tijela. Na tvog ljubimca može preći s drugih životinja ili iz okoliša. Jedna buha dovoljna je da uzrokuje infestaciju na psu i stvori mu probleme.

Odrasla buha živi na životinji i tamo se hrani. Hrani se odumrlim ljuskicama kože, lojem, ostacima osušenog izmeta oko anusa te krvlju do koje dolazi ubadanjem rila u kožu. Ubod je taj koji kod pasa izaziva svrbež. Slina buhe je alergen koji često uzrokuje reakcije pa dolazi do crvenila i perutanja kože, intenzivnog češanja, opadanja dlake i sličnih simptoma. Ženka buhe nakon parenja i hranjenja nese jajašca koja padaju s dlake na tlo, najčešće na tepih, kauč ili ležaj gdje ljubimac spava. Jedna ženka kroz nekoliko dana može poleći stotine jajašaca što jasno govori o brzini kojom se mogu razmnožavati. Iz jajašca se razvijaju ličinke koje se skrivaju na tamnim mjestima. Ličinke, kada se zakukulje, mogu i do 6 mjeseci čekati na odgovarajućeg domaćina. Odrasle buhe čine svega 5% ukupne populacije buha dok ostatak čine jajašca, ličinke i kukuljice, zbog čega su buhe kao vrsta toliko otporne.

"Buha je mali vanjski parazit koji se hrani krvlju sisavaca i ptica. Ima spljošteno tijelo i duge, snažne noge kojima može skočiti i do 200 puta više od duljine svog tijela. Na tvog ljubimca može preći s drugih životinja ili iz okoliša. Jedna buha dovoljna je da uzrokuje infestaciju na psu i stvori mu probleme."

Pas u travi na livadi

Izvor fotografije: Unsplash

Buhe često prenose različite uzročnike bakterijskih i virusnih bolesti te sudjeluju u razvojnom ciklusu trakavice čija jajašca redovito prenose. Prvenstveno se hrane na životinjama, no u nedostatku adekvatnog domaćina prijeći će na čovjeka i hraniti se njegovom krvlju. Osim što su neugodne i naporne, svakako mogu biti opasne po zdravlje ljubimaca i ljudi.

Ako primijetiš da se tvoj ljubimac češe više nego inače, obavezno ga dobro pregledaj kako bi se uvjerio da nema buhe. Odrasle buhe su izrazito brze i vješto se skrivaju u krznu tako da ćeš ih najlakše uočiti na mjestima s manje dlake kao što su pazusi i prepone. Često se nalaze i oko korijena repa. Detaljno češljanje češljem s tankim, uskim zupcima pomoći će ti da pronađeš odrasle buhe koje se skrivaju među dlakom. Također, na psu i mjestima gdje najčešće odmara možeš primijetiti izmet buhe koji izgleda kao sitne, crne mrvice. Ako ga staviš na bijeli ubrus i preliješ kapljicom vode, razmočit će se te pretvoriti u crvenu mrlju. Naime, u izmetu buhe se nalaze ostaci krvi pa tako možeš sigurno razaznati radi li se o izmetu ili običnoj nečistoći.  

Kad otkriješ buhe na svom ljubimcu, oboružaj se strpljenjem i ustrajnošću kako bi u potpunosti riješio problem. Prvo što trebaš napraviti je detaljno okupati psa antiparazitskim šamponom. Tako ćeš ukloniti sve odrasle buhe koje se nalaze na njemu. Dekice, krevetić, plahte i slične ležajeve, koje možeš oprati u perilici rublja, obavezno operi na visokoj temperaturi. Tepihe, parket, laminat i kauč detaljno usisaj kako bi uklonio što više razvojnih stadija buhe iz okoline. Vrećicu iz usisavača obavezno baci jer su buhe spretne te lako mogu izaći iz nje. Sve površine na kojima tvoj ljubimac boravi obavezno tretiraj antiparazitskim sprejem koji će uništiti preostale razvojne stadije kako se ne bi razvili u odrasle buhe i nastavili ciklus. Dva dana nakon što si okupao psa stavi mu ampulu ili ogrlicu protiv vanjskih parazita, ali obavezno odaberi onu koja ima djelovanje protiv svih razvojnih stadija buhe. Tretiraj ga i tabletom protiv unutarnjih parazita jer je ciklus buhe i trakavice usko povezan. Ako u kućanstvu imaš još kućnih ljubimaca, svakako zaštiti i njih kako buhe ne bi potražile novog domaćina.

"Razvojni ciklus buhe traje 2 - 3 tjedna. To je period u kojem trebaš detaljno pratiti svog ljubimca i vidjeti hoće li ponovno pokazati simptome infestacije buhama. Ako primijetiš da se nastavio češati, svaka dva tjedna ponovi proces čišćenja okoline kako bi u potpunosti uklonio sve razvojne stadije. Ako je prošlo više od tri tjedna, a tvoj najbolji prijatelj je sretan, veseo, razigran i ništa ga ne svrbi, možeš odahnuti i biti siguran da ste se riješili buha."

Prevencija je kao i uvijek najbolje rješenje. Osiguraj svom psu redovitu zaštitu protiv vanjskih parazita, tijekom cijele godine. Jedino tako možeš biti siguran da ni ti ni on nećete imati buhe.

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.