Kako odabrati navlaku za auto za pse?

Tvoj pas i ti često putujete automobilom? U današnjem blogu ti veterinarka Marina otkriva kako odabrati navlaku za auto.

Kako odabrati navlaku za auto za pse?

I prije nego što si nabavio svog najboljeg četveronožnog prijatelja znao si da ćete sve avanture koje slijede proživljavati zajedno. Gdje ideš ti, ide i tvoj dlakavi ljubimac, bio to odlazak na ljetovanje, zimovanje, u pseći parkić, na planinarenje, duge šetnje, nedjeljni izlet ili pak do veterinara. Sve to uključuje prijevoz tvog dlakavog prijatelja u autu. 

Da bi prijevoz u autu bio ugodan i siguran za ljubimca i tebe, potrebno je osigurati nekoliko stvari. Ovisno o veličini psa, ali i duljini puta možeš se odlučiti za transporter koji ćeš smjestiti u prtljažnik ili na stražnja sjedala. Prednja sjedala, kao i prijevoz u naručju izbjegavaj kako ne bi sebe i ljubimca izlagao potencijalnom riziku. Ako je pas već naviknut na vožnju i karakterno mirniji možeš ga prevoziti na stražnjim sjedalima. Tada je važno da tvoj ljubimac oprsnicu na koju ćeš spojiti sigurnosni pojas. Na taj način tvoj ljubimac ima slobodu kretanja, ali ograničenu kako te nebi ometao u vožnji ili se ozlijedio. To je posebno važno kod pasa kojima vožnja izaziva stres ili pak onih koji od uzbuđenja što idu u parkić ne znaju gdje bi sa sobom.

Da u tim situacijama spasiš svoja sjedala od dlake i blata iz parkića preporučujemo ti da nabaviš navlaku za auto! Idealno bi bilo da je to navlaka koja prekriva sva tri stražnja sjedala i da se pričvršćuje za prednje i stražnje naslone. Takve specijalizirane navlake najčešće imaju i proreze za pojaseve koji omogućavaju zakopčavanje psa. Ako je tvoj dlakavac često i nestašan te se voli kupati i igrati u blatu, tada biraj navlake od izdržljivijeg materijala kao što je najlon, koji je i vodootporan. Ukoliko su putovanja kraća i ne uključuju skakanje po lokvicama i trčanje kroz šumu, izaberi mekanije materijale kao što je pliš koji će tvom ljubimcu pružiti toplinu, sigurnost i bolje zadržavati dlake.

Izvor fotografije: Pexels

Savjetujemo ti da u početku ljubimca postepeno navikavaš na podlogu i položaj u kojem će putovati. Smjesti navlaku na stražnja sjedala te pusti ljubimca da se popne, njuška i samostalno istražuje. Tu će naravno puno pomoći njegova omiljena dekica, plišanac ili pak poslastica. Nakon što si se uvjerio da se osjeća ugodno i sigurno sjedeći zavezan na sjedalima, tek tada upali auto i postepeno ga privikavaj na kretanje prateći njegove reakcije. Što si nježniji i ideš korak po korak, to će i tvom ljubimcu samo iskustvo putovanja biti ugodnije. Najveći plus ove navlake je što će skupljati dlaku baš kod svakog putovanja, bilo ono kraće ili duže.

"Savjetujemo ti da u početku ljubimca postepeno navikavaš na podlogu i položaj u kojem će putovati. Smjesti navlaku na stražnja sjedala te pusti ljubimca da se popne, njuška i samostalno istražuje. Tu će naravno puno pomoći njegova omiljena dekica, plišanac ili pak poslastica."

S obzirom da se linjanje kod pasa držanih u kući ne događa više sezonski (proljeće, jesen) nego traje cijele godine, dobro si upoznat s činjenicom da dlake uvijek ima posvuda. Navlake su lako održive i perive, samo ih nakon svakog putovanja prebriši vlažnom krpom, a po potrebi ubaci u perilicu rublja. Uz kvalitetnu navlaku, u borbi s dlakama može ti pomoći i FURminator, četka koja izvlači mrtvu poddlaku. Pomoću nje ćeš smanjiti količinu otpale dlake po tvom automobilu, a ujedno će krzno tvog najboljeg prijatelja biti sjajno i mekano.

Da bi tvoj krzneni ljubimac ostao siguran i sretan, a limeni ljubimac čist i uredan odluči se za kvalitetnu navlaku! Skokni do najbliže ZOOCITY poslovnice i pogledaj našu ponudu. Ako nisi siguran u odabir, naši stručni djelatnici će ti rado pomoći.

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.