Povodac ili fleksica? Što odabrati za bezbrižnu šetnju?

Ogrlica, oprsnica, povodac ili fleksica? Saznaj više o navedenim artiklima te otkrij kako odabrati ono najbolje za svog ljubimca. 

Povodac ili fleksica? Što odabrati za bezbrižnu šetnju?

Ogrlica ili oprsnica? Povodac ili fleksica? – Ovo su jedne od najčešćih dilema tijekom opremanja ljubimca, radilo se o novom ili već dugogodišnjem članu obitelji. Trudiš li se uvijek odabrati najbolje, vjerujemo da si se, kao i većina, bar jednom našao u razmišljanju o tome što je i zašto za vas bolja opcija. A znaš li što sve treba uzeti u obzir prilikom odabira?

Kada biramo između ogrlice i oprsnice, slobodno možemo reći kako je ogrlica još uvijek češći odabir među ljubiteljima ljubimaca. Osim što je samo stavljanje i skidanje brže i jednostavnije, vrlo je lako prilagoditi veličinu te prikvačiti privjesak s kontakt informacijama u slučaju da tvoj prijatelj odluči samostalno otići u avanturu. 

„Ovo je odličan odabir za ljubimce koji su poslušni na povodcu i ne vuku u šetnji. Prilikom odabira, osim na izgled i veličinu, obrati pozornost i na materijal te samu širinu ogrlice kako bi tvom krznenom prijatelju bila što udobnija!“

Oprsnica je izvrstan izbor za sve pse, a posebno za štence, mlade i odrasle pse koji tek uče lijepo hodati na povodcu, male pasmine te za sve one vođene na fleksicama. Kod ovih skupina korištenje ogrlice može rezultirati ozljedama vrata i bolovima koje želimo izbjeći. 

Postoje 3 osnovna tipa oprsnice – T, Y ili H, a što trebaš odabrati za svog najboljeg prijatelja ovisi o njegovoj tjelesnoj građi i karakteru. U svakom slučaju i ovdje obrati pažnju na materijal kako bi bila još udobnija, a bitno je i da ga ne žulja na području pazuha te da ne pritišće područje vrata

Za koju god se opciju odlučiš, bitno je da je tvoj ljubimac uvijek na povodcu kako bi ga zaštitio od mogućih opasnosti u šetnji. Osim samog prometa koji predstavlja možda i najveću opasnost, nikada ne znaš kako može reagirati drugi pas ili pak čovjek ako mu tvoj krzneni prijatelj odluči prići pa je bitno da ga možeš zaustaviti u tom naumu. Šećete li gdje ima manje gužve i bliže ste nekom zelenilu, možete naići na zeca, lisicu ili drugu životinju za kojom može potrčati i izgubiti se ili ozlijediti. 

Izvor fotografije: Pexels

Također, na putu mu se može naći nešto što bi mogao odlučiti prizalogajiti ne znajući da je otrovno ili čak oštro. Osim predmeta i hrane na koje ćete vjerojatno bar jednom naići igrom slučaja, nažalost postoje i oni koje zlonamjerni pojedinci postavljaju namjerno kako bi mirisom i izgledom privukli ljubimca, a unutra se krije nešto što će im naškoditi. Zato umjesto slobodne šetnje odaberi klasični povodac ili pak fleksicu

Povodac je uglavnom napravljen od čvršćih materijala i imamo bolji nadzor nad svojim ljubimcem. Postoje razne duljine, od vrlo kratkih koji će ti omogućiti potpunu kontrolu do klasičnih oko 1 – 1,2 m duljine ili podesivih koji daju malo više slobode kada prilika to dopušta. 

Tvoj prijatelj na ovakvim povodcima možda neće moći raditi akrobacije oko tebe i istrčati se ako i ti sam ne potrčiš, no odličan su izbor ako imaš štene ili starijeg psa koji se još privikava na vaše zajedničke šetnje i silovito te povlači kada ga nešto jako zanima. 

Flexi ovdje može stvoriti problem jer pas može otići puno dalje nego što mu to dozvoljavaju klasični povodci. Ne stigneš li reagirati na vrijeme ili dođe do kvara mehanizma na fleksici, tvoj krzneni prijatelj mogao bi se naći pred vozilom na cesti ili ozlijediti druge šetače i bicikliste u prolazu ako im se uže ili konop nađu na putu. 

Ipak, nalazite li se u sigurnom okruženju, van gužve i prometa kao što su park ili livada, fleksica tvom prijatelju može omogućiti slobodnije kretanje za igru, njuškanje i trčkaranje bez da njegovu ili tuđu sigurnost stavljaš na kocku. 

Kod odabira povodca ovog tipa obrati pažnju na kilažu svog mezimca te metražu samog povodca. Osim toga, možeš birati između trake i užeta te nekoliko različitih linija od koje svaka ima svoje posebnosti – različite boje i dizajni, reflektirajući ili podesivi za udobnost držanja u ruci. 

Sada brzo u najbliži ZOOCITY po sve što vam je potrebno za šetnju, a zatim pravac priroda na izlete i u nove avanture, sunce vas već čeka!


Autor: Paula Harapin