Štitiš li svog ljubimca od unutarnjih parazita?

Unutarnje parazite ne vidimo izvana kao što je slučaj s buhama i krpeljima. Isto tako, simptomi nisu uočljivi odmah zato je važno na vrijeme zaštititi ljubimca.

Štitiš li svog ljubimca od unutarnjih parazita?

Za vanjske nametnike već svi znamo da postoje, naročito za buhe i krpelje, jer ih vidimo golim okom i lako ih uočimo na životinji. No što je s onim parazitima koje ne vidimo? Samo zato što ih ne vidimo izvana ne znači da ne postoje! Štoviše, naši kućni ljubimci mogu ih dobiti već u najranijoj dobi, dok su štenci i mačići. Upravo zato je pravovremena i redovita zaštita od unutarnjih parazita također jako važna. Nastavi čitati da saznaš više!

Štenci i mačići unutarnje parazite najčešće dobiju od majke, ili dok su još u maternici, ili kad se oštene/ omace i sišu majčino mlijeko. Ako ih ne dobiju od majke, mogu ih pokupiti i iz okoliša. Izmetom zaraženih životinja luče se razvojni oblici koji mogu biti izvor zaraze i za tvog ljubimca, a i buhe prenose jedan od razvojnih oblika trakavice te predstavljaju izvor zaraze. Sad znaš da je skupljanje izmeta, osim što je kulturno i zakonski propisano, ujedno i preventivna mjera za zarazu drugih ljubimaca! 

Štenad i mačiće, zbog tako visokog rizika zaraze, potrebno je prvi put tretirati protiv unutarnjih parazita kad navrše 2 tjedna i ponavljati taj tretman svaka 2 tjedna dok ne napune 3 mjeseca. Nakon toga je i dalje vrlo važno provoditi čišćenje od unutarnjih parazita, ali rjeđe. Dovoljno je napraviti tretman svaka 3 mjeseca, odnosno 4x/godišnje.

„Izmetom zaraženih životinja luče se razvojni oblici koji mogu biti izvor zaraze i za tvog ljubimca, a i buhe prenose jedan od razvojnih oblika trakavice te predstavljaju izvor zaraze. Sad znaš da je skupljanje izmeta, osim što je kulturno i zakonski propisano, ujedno i preventivna mjera za zarazu drugih ljubimaca!“


Izvor fotografije: Pexels

Osim što te parazite ne vidimo tako očigledno izvana, niti simptomi zaraze nisu odmah uočljivi. Simptomi zaraze pojave se tek kad se broj unutarnjih parazita jako poveća, a za to je potrebno par mjeseci ili godina, i jako su nespecifični. Ljubimac najčešće ima slabiji apetit, bezvoljan je te odbija trčati za lopticom i igrati se. Simptomi se mogu očitovati kao probavne smetnje, npr. povremeno povraćanje, povremeno mekanija sluzava stolica, slinjenje te gubitak tjelesne težine, ali i kao dermatološki simptomi: krzno i dlaka bez sjaja, pojačano opadanje dlake, pretjerano lizanje trbuha ili anusa te sanjkanje po stražnjici. Tvom ljubimcu može pasti i imunitet te će na taj način biti podložniji i drugim bolestima koje će se nadovezati na primarnu invaziju unutarnjim parazitima i još više prikriti pravo stanje. 

Kako bi ti i tvoji ljubimci bili sigurni i zdravi, jer se dio unutarnjih parazita može prenijeti i na ljude, redovito im osiguraj tabletice protiv unutarnjih parazita. Na tržištu postoje razne tablete i paste, a za štenad postoji i sirup koji olakšava doziranje i aplikaciju. U našim ZOOCITY poslovnicama u ponudi imamo Cestal tablete za pse, Drontal Cat tablete za mačke i Drontal Puppy sirup za štence. 

Ako imaš štenca ili leglo ovaj sirup će biti pravi izbor za tebe. Vrlo se lako dozira - 1mL/kg tjelesne težine i možeš ga dati direktno na usta. Ako je tvoj čupavac odrastao izaberi Cestal tablete. Dozira se jedna tableta na 10kg težine i psi ju rado uzmu jer ima fini okus i lipidni premaz koji osigurava da se tableta ne pretvori u šumeću tabletu pri dodiru sa slinom. 

Naravno, ako imaš osjetljivijeg ili izbirljivijeg ljubimca, tabletu uvijek možeš zamaskirati u neku poslasticu ili mokru hranu kako bi izbjegao potencijalna loša iskustva. Ako je tvoja ljubimica maca, izaberi Drontal Cat. Tabletice se doziraju jedna na 4kg, a maca mora biti starija od 6tj. Na tržištu još postoje i Caniverm tablete, registrirane za korištenje i kod pasa i kod mačaka te Dehinel tablete namijenjene korištenju samo kod pasa. 

Prilikom cijepljenja ljubimaca protiv bjesnoće, veterinar će uvijek dati i tabletu za tretman protiv unutarnjih parazita uz cjepivo, a svi ostali tretmani protiv unutarnjih parazita su tvoja odgovornost. Vrlo je lako zaboraviti ili smetnuti s uma tu dužnost pa nije loša ideja da staviš podsjetnik u kalendar svaka 3 mjeseca. Također, i naši stručni djelatnici će te često podsjetiti na taj tretman u našim poslovnicama, a osim što te podsjećaju, uvijek stoje na raspolaganju za sva dodatna pitanja i pomoć koju ćete ti ili tvoj mezimac zatrebati! 

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.