Bolesti nimfe - simptomi, dijagnoza i liječenje

Nimfa je jedna od najčešćih papiga kućnih ljubimaca. U današnjem blogu saznaj kako prepoznati je li tvoja papiga bolesna.

Bolesti nimfe - simptomi, dijagnoza i liječenje

Šarene, simpatične, vesele, papige su jedne od češćih kućnih ljubimaca. Volimo ih zbog njihove razigranosti, otvorenog karaktera i društvene prirode. Uveseljavaju nas svojim pjevom, nestašnim vragolijama i nadasve divnim odnosom kojeg možemo s njima izgraditi.

Jedna od najčešćih papiga koje se drže kao kućni ljubimci svakako je nimfa. Ova srednje velika papiga najmanji je pripadnik porodice kakadua, a dolazi iz daleke nam Australije. Izrazito je društvena, aktivna i zanimljiva za promatrati. Jednom kada se opusti i privikne na svoje ljude, nimfa može naučiti oponašati govor, zvukove, doći na poziv i družiti se bez imalo straha. Voli društvo, a ne voli dugo biti sama pa će uživati u pažnji svojih ljudi, ali i društvu drugih nimfa.

Sretna i zaigrana nimfa zaista je idealan ljubimac, no to se može promijeniti ako se razboli. Da je tvoja pernata ljubimica bolesna najlakše ćeš prepoznati po promjeni njenog ponašanja. Bolesne ptice su mirnije, nisu aktivne, često sjede u kutu svoje nastambe, ne glasaju se, ne lete, ne žele se družiti kao prije, potištene su, a perje im je uzdignuto od tijela. Isto tako, često će prestati jesti i piti vodu. Mogu imati iscjedak iz nosa ili umrljano perje oko anusa što upućuje na dišne ili probavne probleme. Ako pak primijetiš da tvoja nimfa povraća, ne reagira uopće na tvoj glas i podražaje iz okoline, leži na dnu nastambe, njeno zdravstveno stanje svakako je zabrinjavajuće.

Izvor fotografije: Pixabay

"Da je tvoja pernata ljubimica bolesna najlakše ćeš prepoznati po promjeni njenog ponašanja. Bolesne ptice su mirnije, nisu aktivne, često sjede u kutu svoje nastambe, ne glasaju se, ne lete, ne žele se družiti kao prije, potištene su, a perje im je uzdignuto od tijela. Isto tako, često će prestati jesti i piti vodu."

Kod pojave bilo kojeg od ovih simptoma najbolje što možeš napraviti za svoju pernatu ljubimicu je odvesti je veterinaru. On će je detaljno pregledati, saznati što se točno događa u njenom organizmu te joj dati odgovarajuću terapiju. Svako odgađanje odlaska veterinaru može samo pogoršati simptome te uvelike otežati liječenje. 

Kod odlaska veterinaru tvoja nimfa će se najsigurnije osjećati u transporteru prilagođenom pticama. On sadrži prečku na kojoj se ptica može udobno smjestiti, a svakako se pobrini i da bude dovoljno prostran, prilagođen veličini tvoje papige. Za sigurno i udobno putovanje u transporteru pomoći će prethodna prilagodba na njega. Bez obzira što je tvoja nimfa zdrava i ne idete na nikakvo putovanje, redovito je uči na boravak u transporteru. Povremeno joj u transporteru daj finu poslasticu, sočni komad voća, najdražu igračku, sve u cilju da joj transporter postane drago mjesto na kojem se osjeća opušteno. Tako kada se ukaže potreba za putovanjem ili odlaskom veterinaru neće biti pod dodatnim stresom jer će joj boravak u transporteru biti pozitivno iskustvo.

Ako se tvoja nimfa razboli, odlazak veterinaru svakako je najbolja opcija, no pravilnom brigom za svoju ljubimicu možeš smanjiti mogućnost nastanka bolesti. Svakako je hrani kvalitetnom hranom prilagođenom nimfama, ona će biti osnova dobrog zdravlja. Uz hranu joj redovito daj svježe voće i povrće koje će prehranu obogatiti prijeko potrebnim vitaminima i mineralima.

Povremeno joj možeš dati hranu na bazi jaja, orašaste plodove i sušeno voće kao slasnu poslasticu, ali i zdravu nadopunu svakodnevnoj prehrani. U periodu mitarenja možeš joj dati vitaminsko-mineralne kapi koje će ubrzati proces izmjene perja te pomoći da se tvoja ljubimica bolje osjeća za vrijeme tog pomalo neugodnog perioda. Također joj osiguraj redovite kupke u mlakoj vodi kako bi osvježila perje i ujedno se zabavila. Pijesak ili grit u posebnoj posudi u nastambi neka bude svakodnevno dostupan kako bi joj probavni sustav bio zdrav te optimalno funkcionirao. Pravilna briga o tvojoj pernatoj ljubimici osigurat će joj dug i zdrav život sa što manje posjeta veterinaru.

Nestašna i zaigrana nimfa divan je kućni ljubimac koji će ti zasigurno uljepšati život. Njen prekrasan pjev, najdraža pjesma ili simpatična rečenica koju je naučila oponašati odagnat će sve tvoje brige i razveseliti te čak i kad imaš loš dan. Uz pravilnu brigu o tvojoj pernatoj ljubimici pomoći ćeš joj da bude zdrava i vesela, a sebi osigurati najbolje društvo dugi niz godina.

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.