Ptice u ZOOCITYJU: otkrij više i saznaj gdje su dostupne

Razmišljaš o suživotu s pernatom ljubimicom i želiš se bolje informirati, a uz to i saznati gdje ju pronaći? Na pravom si mjestu.

Ptice u ZOOCITYJU: otkrij više i saznaj gdje su dostupne

Bez obzira jesi li već iskusni poznavatelj ptica ili si tek poletio u ovaj šareni svijet, razmišljaš li o suživotu s pernatom ljubimicom i želiš se bolje informirati, a uz to i saznati gdje pronaći pticu koja te zanima - na pravom si mjestu! Svojim predivnim bojama i inteligencijom ptice se prilično razlikuju od ostalih ljubimaca koji se mogu naći u našim domovima. Iako su im neke karakteristike zajedničke, postoje velike i bitne razlike među rodovima i vrstama, kako fizičke tako i intelektualne. 

Naprimjer, znaš li da rozenkolisi i fišeri spadaju u rod Agapornis, što prevodimo kao ljubavne papige? Ime su dobile po tome što biraju svog para za cijeli život. Dogodi li se da jedna od ovih papiga ostane bez svog životnog suputnika, velika je vjerojatnost da će se razboljeti, a na kraju nažalost i uginuti. Ova zanimljiva činjenica samo je jedan od razloga zašto je bitno dobro poznavati karakteristike i životne potrebe životinje prije no što je odabereš kao svog ljubimca. Iz tog razloga ćemo te ukratko upoznati sa različitim vrstama krilatih ljepotica koje možeš pronaći u određenim ZOOCITY poslovnicama.


Izvor fotografije: Pexels

Kanarinac je malena ptica već vrlo dobro poznata po svom predivnom pjevu – toliko lijepo pjevaju da se diljem svijeta održavaju natjecanja u kojima se bira najbolji pjevač ove vrste. Želiš li i ti slušati čarobne melodije, znaj da su mužjaci bolji pjevači. Životni vijek im je i do 18 godina. Kanarinci se mogu držati u paru, no bitno je odabrati jedinke različitog spola kako ne bi došlo do neslaganja – mužjaci su teritorijalni i rijetko će se slagati u krletci. Iako ova vrsta uglavnom neće izvoditi trikove i slijetati na ruku, ne znači da nisu društveni. Dapače, vole kada im se priča, zviždi i pjeva te, naravno, glazbu uz pomoć koje ćete se brzo sprijateljiti. U našim poslovnicama možeš ih pronaći po cijeni od oko 35€ za ženku i oko 45€ za mužjaka.

Želiš li ljubimce koji neće patiti kada nemaš dovoljno vremena za svakodnevna kvalitetna druženja, a zaljubljenik si u ptice, zebice bi mogle biti dobar izbor za tebe. Ove simpatične i raspjevane ptičice vrlo su društvene, no preferiraju svoju vrstu pa je tako bitno imati više jedinki u velikom kavezu u kojem će se moći igrati, skakutati i letjeti, idealno 1 mužjaka na 3-4 ženke. Odlučiš li se za ovu vrstu, mogu biti tvoje za 10-ak € po jedinki.

Tigrice su možda i najpoznatije papige te su uz pse i mačke najčešći ljubimci. Žive do otprilike 14 godina, dolaze u raznim kombinacijama boja i prepoznatljive su po prugicama na glavi. Jako vole društvo i uz malo strpljenja lako ih je pripitomiti, a mogu naučiti i podosta riječi. Da ne bi postale usamljene i razboljele se, bilo bi dobro uzeti par kako bi se mogle međusobno družiti, posebno ako više sati u komadu nema nikoga kod kuće. Cijena ove male papige u ZOOCITY poslovnicama kreće se oko 15 €. 


Izvor fotografije: Pexels

"Nimfa je također vrlo čest odabir među ljubiteljima ptica. Njihov interesantan izgled privlači mnoge ljubitelje ptica, a osvajaju i karakterom. Vrlo su društvene pa je poželjno nabaviti par i posvećivati im dovoljno vremena, no također ih i obasipati igračkama jer su vrlo aktivne. Iako imaju sposobnost učiti riječi, preferiraju melodije i zviždanje. Odlučiš li se za nimfe, nećeš morati puno paliti radio. Cijena im je oko 45€."

Rozenkolisi i fišeri su, kao što smo već spomenuli, vrste papiga koje spadaju pod agapornise, odnosno ljubavne papige. Perje im je prekrasnih, šarenih boja te imaju nešto kraći rep, a okom ne možemo razlikovati mužjaka od ženke. Ove slatke ljubimice vrlo su društvene i zaigrane pa im je potrebno nešto više pažnje. Kod odabira treba uzeti u obzir i to da su glasne. Cijena u poslovnicama je 40-ak €, no ako se odlučiš za jednu od ovih vrsta, imaj na umu da trebaš kupiti par

Kozice su zanimljiva vrsta papige većinom zelenih boja, a životni vijek im je 16 godina. Za razliku od većine ostalih ptica u ponudi, tvoju pažnju neće privući govorom i zviždanjem, no možemo slobodno reći da su mali cirkusanti. Vole izvoditi akrobacije, penjati se i igrati pa im je potreban što veći kavez kako bi mogle imati puno rekvizita, a bitno je i pobrinuti se da se ne mogu ozlijediti. Vole i društvo drugih vrsta ptica, no treba pripaziti da ih se ne smjesti s agapornisima te da ih se odvoji od drugih vrsta za vrijeme parenja kako ne bi bili agresivni. Ova vesela ptičica može biti tvoja za oko 55-60€. 

Rozela je srednje velika papiga koja može doživjeti čak 30 godina. Lako ju je prepoznati po prekrasnim bojama – karakteristične je crvene glave te crveno-žutih prsa, a ostatak tijela prekriven je uglavnom plavim i zelenim perjem. Iako na prvu često ne djeluje tako, kada se opusti vrlo je miran i radoznao ljubimac te voli oponašati razne melodije i zvukove, a može naučiti i riječi. Za ovu papigu trebaš izdvojiti oko 120-160€. 

Penant je papiga koja nam dolazi u upečatljivoj crvenoj ili plavoj boji. Voli oponašati razne zvukove iz okoline i pjevati, no imaj na umu da vjerojatno neće biti baš pričljiva. Druželjubive su, vole biti u paru, a dobro se slažu i s ostalim rozelama, s kojima su u rodu. Vrlo često se posebno vežu za jednu osobu u obitelji. Želiš li ti biti ta posebna osoba, penant te čeka u ZOOCITYju po cijeni od 220€.


Izvor fotografije: Pexels

Samu krletku potrebno je smjestiti na mirno mjesto zaštićeno od propuha, izravnog sunca, dima, para od kuhanja i slično, kako se tvoja nova prijateljica ne bi razboljela. Različite vrste zahtijevaju različite veličine krletki, no u svim situacijama bitno je da ptica može širiti krila bez da zapinje o krletku, da može nesmetano skakati po prečkicama, igrati se te poželjno i poletjeti. Imaj na umu da je ove zanimljive ljubimice potrebno i redovito puštati da lete po vašem zajedničkom prostoru kako bi bile dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja, bez obzira na veličinu krletke. Prilikom ove aktivnosti, pobrini se da su svi prozori zatvoreni, zavjese navučene te da u prostoru ne postoje opasnosti na koje bi mogla naletjeti.

Što se tiče hrane, bitno je odabrati mješavinu sjemenki te voće, povrće i poslastice prilagođeno vrsti o kojoj se radi, a periodično i ponuditi vitaminske dodatke. 
Pijesak je vrlo bitan faktor u probavi ptica pa se uvijek pobrini da ga ima u odvojenoj posudici, bez obzira što ga stavljaš i na dno krletke. Na taj način možeš biti siguran da tvoja prijateljica uvijek ima dostupan čisti pijesak koji će koristiti za usitnjavanje hrane. Poželjno joj je ponuditi i kamen koji primarno pomaže trošenju kljuna.

Igračkice ćeš odabrati prvenstveno prema vrsti i veličini ptice – na raspolaganju su ti prečkice, ljestvice, užad i ljuljačke koje će obožavati, različite prirodne viseće igračke od drveta i lufe i slično. Potrudi se da su uvijek čiste te da ih promijeniš kada postanu dotrajale kako ne bi došlo do ozljede. 

Ptice, kao i detaljnije informacije o svakoj vrsti koja te možda posebno zanima, možeš pronaći u našim poslovnicama u: Čakovcu (Stop Shop), Karlovcu (Supernova), Koprivnici (Supernova), Kaštel Sućurcu (Stop Shop), Osijeku, Puli (Pula City Mall), Rijeci (Galerija Bakar), Slavonskom Brodu (Supernova), Splitu (CC One, Joker), Šibeniku (Dalmare), Velikoj Gorici (Stop Shop), Varaždinu (Optujska 155, Lumini), Zadru (Supernova, Hey Park, City Park) i Zagrebu (Branimirova, Sopot, CC One West, CC One East, Garden Mall). 

Svaka vrsta ima svoje potrebe i različite karakteristike, no koju god pticu odabrao, može biti tvoja najbolja prijateljica dugi niz godina uz puno pričanja, druženja, ljubavi, truda i rada


Autor: Paula Harapin