Svjetski dan štenaca u ZOOCITY poslovnicama

U četvrtak 23.3. se diljem svijeta obilježava najslađi dan u godini - SVJETSKI DAN ŠTENACA.
Navedeni je dan posvećen ovim neodoljivim mališanima koji nam uljepšavaju dane. Proslavite njihov dan s nama u najbližem ZOOCITY-u.

Posjeti nas jer ti nudimo 15% popusta na asortiman za štence

 

*akcija se odnosi na sve ZOOCITY poslovnice te ne vrijedi na webshopu

Vidimo se u četvrtak u ZOOCITY-u.

 


Dobro došli u svijet štenaca!

Znamo da je tvoje malo klupko sreće neodoljivo, ali jednako tako i sve obaveze koje donosi sa sobom možda izgledaju zastrašujuće. Puno je toga o čemu treba razmišljati i napraviti da tvoj najbolji prijatelj bude sretan i zdrav. Ovdje smo kako bismo ti dali savjete i olakšali prve dane suživota sa štenetom. Želimo vam mnogo predivnih zajedničkih trenutaka.

 

Tvoj dom

 Dolazak u tvoj dom malom štenetu na prvu može biti zastrašujuć. Nepoznat prostor, novi mirisi, novi ljudi, sve to može biti previše za podnijeti. Važno je da se i ti i tvoji ukućani pokušate suždržati od glasnog oduševljenja novim štenetom bar prvih nekoliko dana. Vika i buka mogu ga preplašiti. Dajte mu vremena da se polako privikne na novu situaciju, da vas upozna, pa se onda zajedno možete veseliti. Isto tako, važno je da mu osiguraš mjesto u domu na koje se može povući i odmarati bez da ga itko ometa. Tu će također moći otići ako se uplaši.

Odaberi mu krevetić ili kućni boks koji će biti samo njegovo sigurno mjesto.

Krevetići    Kućni boks 


Nervozno štene

Neki štenci mogu biti izrazito uznemireni kada dođu u novi dom. Nepoznato okruženje im stvara stres s kojim se teško nose. Pomoći možeš s proizvodima za smirenje na bazi feromona. Oni će smanjiti stres, umiriti štene i olakšati mu prilagodbu na novi dom. Uz feromone će shvatiti kako je u novom domu siguran i da se ne treba bojati. 

Neki štenci će biti sretni i zadovoljni dok si ti doma, a uznemiriti se kada odeš. Feromoni mogu pomoći i u toj situaciji. Uz feromone svom ljubimcu ostavi puno različitih igračaka kako bi se imao s čime zabaviti, a možeš mu ostaviti i komad tvoje odjeće koji će mirisati na tebe i pružiti mu osjećaj sigurnosti.

⇒Feromoni    ⇒Igračke


Kućni boks

Kućni boks je odličan način kako tvoje štene može biti sigurno i zaštićeno. On mu služi kao kućica, mjesto za odmor i mir. Na boravak u boksu ga svakako trebaš naučiti tako što ćeš u njega staviti mekanu dekicu i puno zabavnih igračaka. U boksu mu možeš dati i njegove obroke, sve kako bi ga povezao s pozitivnim događajima. Kućni boks ti također može pomoći pri učenju obavljanja nužde jer psi instinktivno ne obavljaju nuždu tamo gdje spavaju.

Uz boks isto tako možeš biti siguran da tvoje malo zaigrano klupko neće napraviti neku vragoliju kada te nema kod kuće. Uvijek imaj na umu da svom ljubimcu ostaviš dovoljno pitke vode i da ne boravi u boksu dulje od nekoliko sati.

⇒Boks    ⇒Blog: Pas vrši nuždu u kući


Prehrana

Štenci brzo rastu i moraju puno jesti. Kako bi narasli u zdrave pse važno je da hrana koju jedu bude kvalitetna i potpuna. Ona mora sadržavati sve hranjive tvari koje im trebaju za rast i razvoj. Kod odabira hrane za svog novog ljubimca svakako pripazi da odabereš onu prilagođenu štencima te onu koja će imati visok udio mesa i drugih kvalitetnih sastojaka. Izbjegavaj hrane koje sadrže umjetne konzervanse, arome i slične dodatke. Ne zaboravi da je tvoje štene mesojed i da će mu pravilna prehrana osigurati zdrav život.
Kada uvodiš novu hranu na jelovnik tvog ljubimca, prijelaz obavezno napravi postepeno, kroz 5 do 7 dana, kako bi probavni sustav imao dovoljno vremena za prilagodbu i kako ne bi došlo do probavnih problema.

⇒Preporuka veterinara: Orijen Puppy


Obavljanje nužde

Ako želiš da tvoj mali najbolji prijatelj obavlja nuždu na određeno mjesto, tome ga moraš naučiti. Štenci ne mogu dugo trpiti i često moraju obavljati nuždu.
Nakon spavanja, jela i igre će im sigurno biti sila pa je to odlična prilika za učenje. U tim situacijama odnesi štene van na travu ili na podložak koji si smjestio u svoj dom te pričekaj dok štene obavi što treba. Za uspješnost ga veselo pohvali i nagradi finom poslasticom. Tako će brzo naučiti gdje treba ići obavljati nuždu. Ako mu se dogodi da pogriješi i obavi to na nekom drugom mjestu, nemoj se ljutiti. Štenci to ne rade namjerno nego ne mogu dugo trpiti.
Oboružaj se strpljenjem i poslasticama! Uz pozitivan trening i svakodnevnu vježbu uspjeh vam je zagarantiran. 
⇒Higijenska podloga    ⇒Poslastice


Igračke

Igra je sastavni dio svakog dana tvog novog najboljeg prijatelja. S igračkama ne možeš pretjerati! Što ih je više, to će tvoje štene biti sretnije. Kroz igru će se umoriti, potrošiti višak energije i mentalno zabaviti. Uz dovoljno igračaka neće imati potrebu igrati se s tvojim stvarima pa će i mogućih nezgoda biti manje.

Plišane, platnene, gumene, sa zvukom, bez zvuka, dentalne, loptice, špage… Igračaka je stvarno mnogo, a svaka od njih će pomoći tvom malom psu da bude sretan, zaigran i zadovoljan.

⇒Gumene igračke    ⇒Loptice


Zdravlje

Izrazito je važno zaštititi štene od bolesti i parazita koji vrebaju u okolini. Prva zaštita koju tvoj ljubimac treba je cjepivo protiv zaraznih bolesti. Osim protiv zaraznih bolesti, obavezno ga trebaš cijepiti i protiv bjesnoće. Kada je pravo vrijeme za cijepljenje, reći će ti tvoj veterinar. Ako već niste, obavezno se zaputite kod veterinara kako biste dobili sve potrebne informacije o cijepljenju. 
Vanjski i unutarnji paraziti jako su neugodni, a mogu uzrokovati i ozbiljna oboljenja. Kako bi zaštitio svog ljubimca, svakako mu osiguraj sprej, ampulu ili ogrlicu protiv vanjskih parazita te tabletu protiv unutarnjih. Ako nisi siguran koji proizvod odabrati, pomoći ti može tvoj veterinar ili stručni djelatnici ZOOCITY-a. Prevencija je ovdje jako važna pa nikako nemoj zaboraviti na zaštitu tvog malog krznenog prijatelja.
⇒Ampule     ⇒Ogrlice     ⇒Sprej


Njega

Redovito četkanje važan je dio života svakog malog psa. Osim što je korisno, ako se pravilno nauči, izrazito je i ugodno. Za početak pokaži svom štenetu da samo prisustvo četke donosi puno slasnih poslastica. Nakon toga kreni s četkanjem, malo po malo, pazeći pritom da se tvoj najbolji prijatelj cijelo vrijeme osjeća ugodno. Uz puno poslastica i usputnog maženja, četkanje će mu postati omiljen ritual! Redovito četkanje obavezno je kako bi dlaka tvog ljubimca bila sjajna, mekana i bez čvorova. Osobito je korisno u fazi linjanja kada će ti četkanje olakšati borbu s dlakama po kući. Uz četkanje, povremeno ćeš ga trebati i okupati. Svakako mu odaberi šampon prilagođen štencima, siguran za njegovu kožu i dlaku. Osim na četkanje i kupanje, svoju malu krznenu lopticu trebaš naučiti i na rezanje noktiju. Učenje neka bude postepeno i uz puno poslastica. Važno je da mu već doticanje njegove šape bude pozitivno iskustvo, a škare za nokte još jedan predmet kojeg će povezati s puno finih poslastica. Pozitivan trening i ovdje čini čuda!
⇒Četke     ⇒Šampon za štence    ⇒Blog: Kako kupati psa


Trening

S treningom i učenjem novih ponašanja možeš započeti već prvi dan kad štene dođe u tvoj doma. Za trening nikada nije prerano! Sve što ti treba su fine poslastice i strpljenje! Radnje koje želiš naučiti svoje štene prvo vježbaj kod kuće. Doma mu je sve poznato, nema ometanja pa će i učenje biti lakše i brže. Kada radnju savlada doma, obavezno je vježbaj i u šetnji. Na taj način ćeš osigurati da tvoj mali prijatelj u svakom trenutku točno zna što želiš da napravi. A uz fine poslastice svaku će radnju napraviti s veseljem, čak i uz najveće ometanje. Pozitivan trening je onaj koji donosi najbolje, dugotrajne rezultate. Tvoja ljutnja ili frustracija mogu samo unazaditi proces učenja. Za uspješan trening mogu ti pomoći i alati poput klikera uz kojeg će učenje biti još brže i zabavnije. Ako nisi siguran kako ćeš svog najboljeg prijatelja naučiti željenom ponašanju, upiši tečaj za štence gdje ćete zajedno naučiti sve zabavne i korisne trikove.
⇒Poslastice    ⇒Kliker    ⇒Blog: Trening poslušnosti


Kastracija

Osim ako tvoje štene nije budući izložbeni prvak i uzgojni pas nabavljen od registriranog, odgovornog uzgajivača, kastracija je nešto o čemu bi trebao razmisliti. Napuštenih pasa, na žalost, ima previše, a kastracija pomaže u smanjenju njihovog broja. Kada tvoje štene postane odrastao pas, s 12 do 24 mjeseca starosti (ovisno o njegovoj veličini), bit će spreman za kastraciju.

Kastracijom ćeš spriječiti njegovo razmnožavanje i mogući nastanak bolesti koje nastaju kada se nekastrirani pas ne razmnožava. Uz to, smanjit ćeš i frustraciju nastalu stvaranjem spolnih hormona te spriječiti moguće probleme u ponašanju. Kastracija svakako donosi pozitivne učinke na život tvog ljubimca te mu pomaže da dulje ostane sretan i zdrav.

⇒Koje posljedice ostavlja kastracija?


Šetnje

Šetnje su sastavni dio života svakog psa. Kao i sve drugo, štene treba naučiti kako šetati. Prvo što trebaš naučiti svog malog prijatelja je da ogrlica i povodnik nisu strašni. Stavi mu ih dok ste doma, čak i ako ne idete u šetnju, kako bi se priviknuo na osjećaj. Obilno ga nagradi kada nosi ogrlicu. Dodatne nagrade pripremi i za trenutak kada ćeš na ogrlicu staviti povodnik te gledaj kako mu raste samopouzdanje. Sada ste spremni za šetnju van doma! Prije šetnje obavezno osiguraj da je tvoje štene zaštićeno cjepivom kako se ne bi razbolilo. U šetnji ćete sresti druge pse i ljude koji će mu možda na prvi pogled biti strašni, no puno poslastica i tvoja podrška pomoći će mu da se ohrabri i uživa u šetnjama. Važno je da šetnje prilagodiš svom štenetu i da ga ne dovodiš u situacije koje mu nisu ugodne. Pozitivno iskustvo je presudno kako bi tvoje malo klupko sreće naraslo u velikog, hrabrog psa. Isto tako pripazi da ne pretjeraš s tjelesnom aktivnošću. Pretjerana aktivnost može negativno utjecati na zglobove i kosti u rastu.
⇒Povodnik     ⇒Ogrlica    ⇒Blog: Kako šetati psa