Dobro došli u svijet mačići!

Znamo da je tvoje malo klupko sreće neodoljivo, ali jednako tako i sve obaveze koje donosi sa sobom možda izgledaju zastrašujuće. Puno je toga o čemu treba razmišljati i napraviti da tvoj najbolji prijatelj bude sretan i zdrav. Ovdje smo kako bismo ti dali savjete i olakšali prve dane suživota s mačićem. Želimo vam mnogo predivnih zajedničkih trenutaka.

 

Tvoj dom

Dolazak u tvoj dom malom mačiću na prvu može biti zastrašujuć. Nepoznat prostor, novi mirisi, novi ljudi, sve to može biti previše za podnijeti. Važno je da se i ti i tvoji ukućani pokušate suždržati od glasnog oduševljenja novim mačićem bar prvih nekoliko dana. Vika i buka ga mogu preplašiti. Dajte mu vremena da se polako privikne na novu situaciju, da vas upozna pa se onda zajedno možete veseliti. Isto tako, važno je da mu osiguraš mjesto u domu na koje se može povući i odmarati bez da ga itko ometa. Tu će također moći otići ako se uplaši.

Odaberi mu udoban krevetić ili povišeni ležaj koji će biti samo njegovo sigurno mjesto.

⇒Krevetići


Nervozan mačić

Neki mačići mogu biti izrazito uznemireni kada dođu u novi dom. Nepoznato okruženje im stvara stres s kojim se teško nose. Skrivaju se, bježe i izbjegavaju kontakt. Pomoći možeš s proizvodima za smirenje na bazi feromona. Oni će smanjiti stres, umiriti mačića i olakšati mu prilagodbu na novi dom. Uz feromone će shvatiti kako je u novom domu siguran i da se ne treba bojati.

Svojem novom ljubimcu svakako osiguraj i puno različitih igračaka kako bi se imao s čime zabaviti. Zbog svoje zaigrane prirode, uz igru će se lakše opustiti i ohrabriti. A ako se i ti priključiš igri, vrlo brzo ćete postati najbolji prijatelji.

⇒Feromoni    ⇒Igračke

 


Povišeni ležaj

Mačke vole visinu. Obožavaju se penjati i boraviti na visokim mjestima. Tamo se osjećaju sigurno te imaju odličan pogled na okolinu. Obožavaju i gledati kroz prozor s visine te promatrati ptice i druge životinje koje se kreću. Isto tako, kada se osjećaju nesigurno ili se žele maknuti iz situacije, najčešće biraju neko visoko mjesto za skrivanje poput vrha hladnjaka ili ormara.

Taj instinkt dolazi od mačjih predaka koji su spavali na granama drveća, u sigurnosti krošnje. Kako bi se tvoja ljubimica uvijek osjećala sigurno i imala samo svoju visoku izvidnicu, osiguraj joj povišeni ležaj. Krevetić na vrhu ormara, ležaj za policu ili jastuk na prozorskoj dasci zasigurno će biti najdraže mjesto tvojeg malog klupka sreće.

⇒Krevetići 


Prehrana

Mačići brzo rastu i moraju puno jesti. Kako bi narasli u zdrave mačke važno je da hrana koju jedu bude kvalitetna i potpuna. Ona mora sadržavati sve hranjive tvari koje im trebaju za rast i razvoj. Kod odabira hrane za svog novog ljubimca svakako pripazi da odabereš onu prilagođenu mačićima te onu koja će imati visok udio mesa i drugih kvalitetnih sastojaka. Izbjegavaj hrane koje sadrže umjetne konzervanse, arome i slične dodatke. Ne zaboravi da je tvoj mačić mesojed i da će mu pravilna prehrana osigurati zdrav život.
Kada uvodiš novu hranu na jelovnik tvog ljubimca, prijelaz obavezno napravi postepeno, kroz 5 do 7 dana, kako bi probavni sustav imao dovoljno vremena za prilagodbu i kako ne bi došlo do probavnih problema. 
⇒Preporuka veterinara: Select Gold Cat Kitten piletina


Voda

Mačke su podrijetlom pustinjske životinje i najčešće ne piju dovoljno vode. Vodu će rado piti samo ako je tekuća, iz pipe ili fontane za vodu. Nedovoljan unos tekućine kod mačaka može izazvati razne zdravstvene probleme, najčešće vezane uz mokraćni sustav. Kako bi osigurao da tvoj novi ljubimac unosi dovoljno tekućine, od prvog dana mu omogući različite izvore vode. Postavi zdjelice s vodom na različita mjesta u kući i obavezno barem jednom dnevno promijeni vodu kako bi uvijek bila svježa. Isto tako, pripazi da zdjelice s vodom nisu pored zdjelica s hranom jer neke mačke ne žele piti vodu ako im se nalazi uz hranu. U vodu možeš dodati nekoliko kapi tekućine iz riblje konzerve ili umaka iz vrećice mokre hrane kako bi bila ukusnija. Uz dovoljno različitih izvora vode, svojoj maloj ljubimici obavezno svaki dan osiguraj barem jedan obrok mokre hrane. Tako će, ako i ne pije dovoljno vode, svakodnevno unositi tekućinu u svoj organizam.

⇒Fontane    ⇒Zdjelice    ⇒Mokra hrana


Obavljanje nužde

Mačke imaju specifičan način obavljanja nužde. Nuždu obavljaju u rahlu podlogu i nakon toga zakopavaju tragove. Kako bi tvoja nova ljubimica bila uredna, zdrava i sretna, obavezno joj osiguraj pijesak za mačke i posudu u koju ćeš ga staviti. Posuda (popularno zvana WC) može biti otvorena ili zatvorena. Otvoreni WC je bolji odabir za mačke koje vole više prostora dok je zatvoreni bolji za one koje se vole skrivati. WC svakako smjesti u mirni kutak tvog doma gdje će se mačić osjećati sigurno i gdje ga nitko neće ometati. Kod odabira pijeska razmotri koja vrsta će tebi, ali i tvom mačiću, više odgovarati.
Birati možeš između pijeska na bazi bentonitne gline, pijeska od biljnih vlakana ili silikatnog pijeska. Ako nisi siguran koji odabrati, savjet potraži kod stručnih djelatnika ZOOCITY-a.

⇒WC posuda    ⇒Blog: Kako odabrati pijesak 


Igračke

Igra je sastavni dio svakog dana tvog novog najboljeg prijatelja. S igračkama ne možeš pretjerati! Što ih je više, to će tvoj mačić biti sretniji. Kroz igru će se umoriti, potrošiti višak energije i mentalno zabaviti. Uz dovoljno igračaka neće imati potrebu igrati se s tvojim stvarima pa će i mogućih nezgoda biti manje. Plišane, gumene, s perjem, sa zvukom, bez zvuka, dentalne, loptice, špage, štapovi…

Igračaka je stvarno mnogo, a svaka od njih će pomoći tvojoj maloj mački da bude sretna, zaigrana i zadovoljna.

⇒Igračke


Grebalice

Svaki dom u kojem živi mačka treba imati i bar jednu grebalicu. Mačke troše nokte na način da grebu po tvrdoj podlozi i krate ih sloj po sloj. Osim što grebanjem krate nokte, ostavljaju i svoj miris te se rastežu i rješavaju stresa. Kako bi tvoja krznena loptica bila sretna i zadovoljna, obavezno joj osiguraj grebalicu. Idealno bi bilo da ima jednu grebalicu u svakoj prostoriju vašeg doma. Uz grebalice neće imati potrebu trošiti nokte na tvom namještaju pa ćeš i ti biti sretan i zadovoljan.

Na grebanje grebalice je možeš dodatno potaknuti tako da grebalicu posipaš mačjom metvicom koja potiče mačku na igru. I kada se zajedno igrate, iskoristi igračku da potakneš svoju ljubimicu na korištenje grebalice. U takvoj zabavnoj i korisnoj igri ćete sigurno oboje uživati.

⇒Grebalice    ⇒Blog: Mačja metvica


Zdravlje

Izrazito je važno zaštititi mačića od bolesti i parazita koji vrebaju u okolini. Prva zaštita koju tvoj ljubimac treba je cjepivo protiv zaraznih bolesti. Ako će tvoj mačić izlaziti van kuće, obavezno ga trebaš cijepiti i protiv bjesnoće. Kada je pravo vrijeme za cijepljenje, reći će ti tvoj veterinar. Ako već niste, obavezno se zaputite kod veterinara kako biste dobili sve potrebne informacije o cijepljenju. 
Vanjski i unutarnji paraziti jako su neugodni, a mogu uzrokovati i ozbiljna oboljenja. Kako bi zaštitio svoju ljubimica, svakako joj osiguraj sprej, ampulu ili ogrlicu protiv vanjskih parazita te tabletu protiv unutarnjih. Ako nisi siguran koji proizvod odabrati, pomoći ti može tvoj veterinar ili stručni djelatnici ZOOCITY-a. Prevencija je ovdje jako važna pa nikako nemoj zaboraviti na zaštitu tvog malog krznenog prijatelja.

⇒Ampule    ⇒Ogrlice   Sprej   Blog: Zaštiti svog ljubimca


Njega

Redovito četkanje važan je dio života svake male mačke. Za početak pokaži svom mačiću da samo prisustvo četke donosi puno slasnih poslastica. Tako će je povezati s pozitivnim i ugodnim. Nakon toga kreni s četkanjem, malo po malo, pazeći pritom da se tvoj najbolji prijatelj cijelo vrijeme osjeća ugodno. Uz puno poslastica i usputnog maženja, četkanje će mu postati omiljen ritual! Redovito četkanje obavezno je kako bi dlaka tvog ljubimca bila sjajna, mekana i bez čvorova. Osobito je korisno u fazi linjanja kada će ti četkanje olakšati borbu s dlakama po kući. Osim na četkanje, svoju malu krznenu lopticu trebaš naučiti i na rezanje noktiju. Ponekad mačkama nokti brzo rastu i ne uspiju ih dovoljno kratiti grebanjem po grebalici. Važno je da već samo doticanje šape bude pozitivno iskustvo, a škare za nokte još jedan predmet kojeg će povezati s puno finih poslastica. Pozitivan trening i ovdje čini čuda!
⇒Četke    ⇒Grebalice


Šetnje

 Mačke su izrazito aktivne životinje koje vole prirodu i boravak u njoj. Svog mačića slobodno možeš voditi u šetnju. No, pripazi jer šetnja mačke nije jednostavna kao šetnja psa. Ono što ti obavezno treba su povodnik i oprsnica prilagođeni za mačke. Prvo što trebaš naučiti svoju malu prijateljicu je da oprsnica i povodnik nisu strašni. Stavi joj ih dok ste doma, čak i ako ne idete u šetnju, kako bi se priviknula na osjećaj. Obilno je nagradi kada nosi oprsnicu. Dodatne nagrade pripremi i za trenutak kada ćeš na oprsnicu staviti povodnik te gledaj kako joj raste samopouzdanje. Sada ste spremni za šetnju van doma! Prije šetnje obavezno osiguraj da je tvoj mačić zaštićen cjepivom kako se ne bi razbolio. Za šetnju odaberi mirno mjesto, bez prometa i mogućnosti da vas iznenadi pas. Nemoj puštati mačića s povodnika kako ne bi pobjegao ako se nečega preplaši. Uz redovite šetnje sigurni smo da će tvoj novi ljubimac uživati i biti sretan.

⇒Oprsnice


Kastracija

Osim ako tvoj mačić nije budući izložbeni prvak i uzgojna mačka nabavljena od registriranog, odgovornog uzgajivača, kastracija je nešto o čemu bi trebao razmisliti. Napuštenih mačaka, na žalost, ima previše, a kastracija pomaže u smanjenju njihovog broja. Kastracijom ćeš spriječiti razmnožavanje i mogući nastanak bolesti koje nastaju kada se nekastrirana mačka ne razmnožava. Uz to, smanjit ćeš i frustraciju nastalu stvaranjem spolnih hormona te spriječiti moguće probleme u ponašanju.

Kastracija svakako donosi pozitivne učinke na život tvog ljubimca te mu pomaže da dulje ostane sretan i zdrav.

⇒Blog: Kastracija